5 mód, ahogyan adjuk és fogadjuk a szerelmet – Neked mi a szeretetnyelved?

5 mód, ahogyan adjuk és fogadjuk a szerelmet – Neked mi a szeretetnyelved?

Címlap / Életmód / Egészség / 5 mód, ahogyan adjuk és fogadjuk a szerelmet – Neked mi a szeretetnyelved?

A szeretetnyelv, mint fogalom Gary Chapman nevéhez fűződik, aki 15 évvel ezelőtt írta le ezt a párkapcsolati dolgot. A szeretetnyelv valójában nem más, mint ahogy mi magunk ki tudjuk fejezni a szerelmünket, szeretetünket, illetve az, ami alapján tudjuk dekódolni a más emberek irántunk érzett szeretetét, szerelmét. Ha két embernek eltérő a szeretetnyelve, és emiatt nem értik meg egymást, az a párkapcsolatokban, vagy akár egyéb, szeretetre épülő kapcsolatban vitákhoz vezethet. A szeretetnyelvből ötféle létezik, amelyeket most megmutatunk neked, hogy jobban megismerd a saját, illetve a párod, szeretteid szeretetnyelvét, hogy ezentúl emiatt ne legyenek félreértéseitek egymással. Azt tudnod kell, hogy nem mindenkire vonatkozik csak egy szeretetnyelv, általában több típus kombinációja igaz ránk.

Elismerő szavak

Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, annak mindennél többet jelent az, ha kimondjuk neki: Szeretlek!

A nagy vallomáson túl a hétköznapi szituációkban az apró elismerések, dicséretek számítanak annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszélni.

Egy kedves bók többet fejez ki a számára, mint egy ölelés vagy egy ajándék, de csak akkor, ha ez őszintén, szívből jön.

Ha a párod szeretetnyelve ez, akkor minden nap dicsérd meg, és a szavaiddal is hozd a tudtára az érzéseidet, mert az nem elég a számára, ha ő ezt csak sejti.

Minőségi idő

Ha a minőségi idő a legfontosabb a számodra vagy a társad számára, akkor a legnagyobb jelentősége az együtt töltött programoknak és az osztatlan figyelemnek van.

Ez azt jelenti, hogy egy közös séta, mozi, kirándulás, utazás, vagy akár egy otthoni, kettesben elköltött vacsora bír a legnagyobb jelentőséggel, de ennek csak akkor van értelme, ha teljesen a másikra koncentrálsz közben, nem pedig újságot olvasol vagy esetleg a telefonoddal foglalkozol.

A minőségi idő fontos eleme a beszélgetés, az egymásra való odafigyelés, a másik meghallgatása, segítése a problémáiban.

Ajándékozás

Az ajándékozás mint szeretetnyelv nem az anyagiassággal összehozható dolog, ez nem azt jelenti, hogy meg kell vásárolnod valaki szeretetét értékes holmikkal.

Akinek ez a szeretetnyelve, az bármilyen apró, csekély értékű, akár kézzel készült ajándéknak, dolognak örül, számára csak az a fontos ebben, hogy egy kézzel fogható gesztus legyen, hogy időnként meglepjék valamilyen aprósággal.

Ez lehet egy csokor virág, egy magunk készítette süti, de akármilyen egyéb apróság, a lényeg, hogy olyan dolgot adjunk, amit a másik szeret.

Ugyanis az ajándékozást igénylő emberek számára a legfontosabb az, hogy olyat kapjanak, aminek örülnek – tehát hogy ebből megtudják, hogy eléggé ismeri-e őket a másik.

Szívességek

Vannak olyan emberek, akiket sem a szép szavak, sem az ajándékok nem bűvölnek el igazán, de ha bármi olyat megteszünk értük, amivel egy kicsit segítünk nekik, amivel tehermentesítjük őket egy feladatuk alól, azért nagyon hálásak.

Itt sem a hatalmas dolgokra kell gondolni, hanem olyan hétköznapi kisebb szívességekre, mint a bevásárlás átvállalása, vagy ha a fáradt társunknak készítünk például egy ízletes vacsorát vagy egy kellemes, forró fürdőt – tehát adunk neki valami olyat, amellyel az ő kényelméért teszünk egy kicsit.

Testi érintés

Akinek a testi érintés a szeretetnyelve, az sokkal jobban érti, hogy valaki szereti egy ölelésből, mint abból, ha ezt kimondják neki.

Az ilyen típusú embereknek nagyon fontos a simogatás, a kedves érintések, az ölelések, a puszik – ők azok, akik a gondoskodást és a törődést ilyen formában szeretik kapni a másik embertől.

Ahhoz, hogy két különböző szeretetnyelvű ember összehangolódjon, első lépésként fel kell ismerni egymás igényeit, aztán tudatosan tenni nap mint nap azért, hogy mindkét fél szeretetteljes kapcsolatban érezhesse magát. 

Ha megértettük és elfogadtuk egymást, csak akkor léphet kapcsolatunk egy magasabb szintre, és válhat szerelmünk egy elvárások, sóhajok és kételyek nélküli összehangolt, harmónikus kapcsolattá.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást