Így tisztítsd meg a matracodat – természetes és vegyszermentes megoldásokat is mutatunk

Így tisztítsd meg a matracodat – természetes és vegyszermentes megoldásokat is mutatunk

Címlap / Otthon / Háztartás / Így tisztítsd meg a matracodat – természetes és vegyszermentes megoldásokat is mutatunk

Ezalatt a por, az elhalt hámsejtek, a verejték és a bőrödön lévő olaj is bejuthat a matrac belsejébe, ami egyrészt nem túl higiénikus, másrészt sárga foltokban meg is mutatkozhat. Arról nem is beszélve, hogy ez a környezet mágnesként vonzza a poratkákat. Akár allergiás vagy, akár nem, jó ötlet a matracot rendszeresen megtisztítani néhány havonta. Íme egy kis segítség a megfelelő tisztításához.

Hogyan tisztítsd meg a matracodat?

1. Az első lépés, hogy megfelelően portalanítsd a matracot – nem csak a felületén, hanem lehetőleg minél mélyebben. Ennek a legegyszerűbb módja, ha alaposan kiporszívózod a kárpittisztítós fejjel néhány havonta. Jól porszívózd ki mindenhol, ha szükséges, akkor cseréld ki a szívófejet, hogy minél több apró részt és rést elérj. Ha boxspring ágyad van, akkor persze a kárpitozott ágykeretet is vedd kezelésbe.

2. Ha van otthon gőztisztítód, a matrac tisztításánál is bevetheted. A lényeg, hogy tartsd minél közelebb a felülethez az eszközt, hiszen így a felszínhez közelebb lévő poratkákkal is leszámolhatsz. Arra viszont ügyelj, hogy ne áztasd át nagyon a matracod a lecsöpögő vízzel, hiszen úgy jóval tovább tart majd a szárítása. A gőzölés után – pont a poratkák miatt – érdemes még egyszer átporszívózni a matrac tetejét. Ez a módszer azért is szuper, mert kevésbé nedvesedik át az anyag és gyorsabban megszárad, a magas hőfok viszont szuper fegyver a különböző mikroorganizmusok ellen – ráadásul még vegyszert sem kell használnod.

3. Ha házi kedvencek alszanak veled, vagy szeretsz nassolni az ágyban, akkor valószínű, hogy a matracodon van néhány folt. A legegyszerűbb folttisztítási mód, ha kifejezetten kárpittisztító szert használsz a matracra. Ezekből ma már számtalan természetes terméket is találhatsz, ha ilyet keresnél. Ezt alkalmazd a csomagolásán leírtaknak megfelelően, szükség esetén enyhén nedves ruhával töröld még át a foltot, majd hagyd teljesen megszáradni. 

AndreyPopov/istockphoto.com

Hogyan távolítsd el a sárga foltokat a matracról?

A matracon lévő sárga foltok valószínűleg az izzadság és a bőrről származó olaj felhalmozódásának következményei. Bár ez a folyamat nem mindig annyira egyszerű és gyors – hiszen a nedves tisztításnál a száradási idővel is kalkulálni kell, ha nagyon vészes a helyzet, akkor folttisztítót, mosószert is használhatsz. Arra figyelj, hogy inkább egy mikroszálas kendőre tegyél a tisztítószerből, ne öntsd közvetlenül a matracra. Ezt követően nyomkodd a foltra a szert, majd ha már elégedett vagy az eredménnyel, egy nedves ruhával „öblítsd le”, vagyis itasd fel az esetlegesen rajtamaradt tisztítót. Ebben az esetben szárítsd ki használat előtt alaposan a matracot, hiszen a nedves, meleg környezetben könnyen elszaporodnak a bacik.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást