Az autós játékok csodás hatással vannak a gyermek fejlődésére

Az autós játékok csodás hatással vannak a gyermek fejlődésére

Címlap / Életmód / Család / Az autós játékok csodás hatással vannak a gyermek fejlődésére

Szakértők szerint a járművek iránti rajongás elsősorban azért alakul ki a gyerekekben, mert ezek a tárgyak „régi ismerősök” számukra. Születésük óta látják a kocsikat az utcán, utaznak velük, nézik őket a tévében (sőt, a mesékben még beszélnek is, szóval létező karakterekké válnak), így már van egy alapszintű kötődésük ebbe az irányba.

Nem tűnik ijesztőnek, sőt, mivel biztonságérzetük támad a járművek láttán, szívesebben kísérleteznek velük kisautók formájában. Jellemző ezekre a játékokra, hogy mozognak, gurulnak, akár szirénáznak is. Ezen tulajdonságai miatt pedig még egy kisebb gyermeket is lekötnek, függetlenül attól, hogy egy ideig még nem értik ezek funkcióját.

De nem csak a hang- és mozgáseffektek olyan izgalmasak a gyerekek számára. Oka van annak, hogy már néhány éves kortól elkülönül a lányok és fiúk érdeklődési köre. Míg előbbiek inkább babáznak, utóbbiak autókkal kezdenek játszani.

Evolúciós pszichológusok szerint a gyermekek már fiatalon észlelik a nemek közötti eltéréseket. A környezeti hatások függvényében elkezdik megtanulni, mi az, ami egy fiút érdekel, és mi az, ami a lányok figyelmét kelti fel. Pláne, ha a szülők még hangoztatják is egy-egy játék kapcsán. Ez valamikor 3 éves kor körül következik be, ezért kezdd el igazán ekkor elkülönülni a gyerekek érdeklődési köre.

Arról nem is beszélve, hogy a kisgyermekek szeretik az olyan játékokat, amelyek nem csak „vannak”, hanem valamit csinálnak. Ennek kapcsán ugyanis több lehetőség nyílik meg előttük, elkezdenek belelátni abba, hogy egy-egy alkatrész mit csinál. Látják, hogy mozog a kerék, és előbb-utóbb elkezdik felfedezni maguknak, hogy miért. Ilyen korban fordul elő az, hogy sok kisgyermek elkezdi szétszerelni a játékait, mert egyre jobban érdekli őket az, hogy mi miért történik. 

A játékok hatása a gyermeki fejlődésre

És hogy milyen hatással van a járművek iránti rajongás egy kigyermekre? Szakértők úgy vélik, hogy ezek a játékok valójában nagyon is egészséges részeivé válhatnak a tanulásnak, hiszen a használatuk számos készséget fejleszt. Ahhoz, hogy játszani tudjanak velük, meg kell tanulniuk, hogyan fogják meg őket. Közben észrevétlenül tanulnak a gravitációról, mozgásról, valamint a kézügyességük, motorikus képességeik is fejlődnek.

Ezek a tárgyak különféle szimbolikus szerepjáték részeivé válnak, ami növeli a kreativitást, akárcsak egyébként a lányoknál a babázás. Ha pedig két olyan gyermek találkozik, akik egyaránt imádják az autókat, az szociális szempontból is előnyös.

A legtöbb kisgyerek néhány éves koráig nem szívesen osztozkodik a játékain, sem testvérekkel, sem ovis barátokkal, de ahogy telik az idő, és hasonló érdeklődésű gyerekekkel találkoznak, sokkal nyitottabbak lesznek az osztozkodásban is.

Az egyetlen dolog, amire ezen a téren figyelni kell, hogy mindig a gyermeked életkorának megfelelő autókat, repülőket és vonatokat vedd meg. Sokszor megesik ugyanis, hogy egy-egy szülő olyan játékot választ, ami még túl bonyolult egy kisfiúnak (például össze kell szerelni az alkatrészeket vagy a vonatsíneket), ami viszont frusztrációhoz vezet náluk.

Ha valamit nem képesek ugyanis a gyermekek egyedül megoldani, feladják. Elveszítik az érdeklődésüket, ez viszont a fejlődésükre is negatív hatással bír. Javasolják továbbá, hogy olyan játékokat vegyél, amelyek kreatívan használhatók. Egy klasszikus tűzoltókocsi, aminek nem nyitható az ajtaja, és nem rejlik benne több lehetőség, a zajok és fények miatt körülbelül 5 percig lesz érdekes, de egy olyan jármű, ami tele van lehetőségekkel, hosszú ideig leköti a gyerekeket.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást