A három legnépszerűbb gombafaj

A három legnépszerűbb gombafaj

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A három legnépszerűbb gombafaj

Bár zöldségként fogyasztjuk, valójában a gombák annyira különleges élőlények, hogy külön kategóriát alkotnak az élőlények között. 148 ezer ismert fajjal rendelkeznek, de tudósok szerint 2-4 millió közé tehető a felfedezésre váró gombafajok száma. Ennek ellenére hazánkban sokan csak a csiperkegombát ismerik, pedig nagyon sokoldalúan felhasználható élelmiszerről van szó, amely a változatos étrend fontos összetevője. A gombák értékes tápanyagokkal látják el szervezetünket, támogatják az immunrendszert, serkentik a bélrendszer működését, és csökkentik a koleszterinszintet, csak hogy néhány általános pozitív hatást említsünk. A boltokban ma már számtalan gombafaj elérhető, most ezek közül mutatjuk be a három legnépszerűbbet. (x)

Kétspórás csiperke

A legtöbben csupán csiperkeként emlegetik, noha valójában a csiperke a gombák egy nemzetsége, melynek mintegy 300 tagja van. Közéjük tartozik a kétspórás csiperke, amelynek nagy méretű változata a portobello gomba. Nagy mennyiségben termesztetett népszerű gombafaj, nemesített változatát árulják az áruházakban csiperke néven. Magas A- és B-vitamin tartalmának köszönhetően egészségessé varázsolja a bőrünket és hajunkat. Tartalmaz még káliumot is, így hatékonyan támogatja az idegrendszert és az izomzatot. A világ gombatermesztésének 75-80%-át ez a faj teszi ki.

Laskagomba

A laskagomba angol elnevezése magyarul annyit tesz: osztriga gomba. Vajon tényleg osztriga ízű? Ebben nem vagyunk biztosak, de az bizonyított tény, hogy tele van antioxidánsokkal és rostokkal. Aki rendszeresen fogyaszt laskagombát, annak kisebb esélye van a szív-és érrendszeri megbetegedésekre. A világon a második legnépszerűbb gombafaj – aki még nem tette, érdemes megkóstolnia.

Shiitake gomba

Aki gyakran fogyaszt gombát, az nagy valószínűséggel már találkozott ezzel a különleges gombafajjal, mely különféle gyógyhatásokkal rendelkezik. Ezeknek a világosbarna színű gombáknak különlegessége, hogy hatékonyan képesek csökkenteni a koleszterinszintet. Támogatják az immunrendszert, a csontokat és az ereket, gátolják a rákos sejtek szaporodását, és enyhítik a vérkeringési zavarokat. Japánban és Kínában 2000 éve termesztik, mára meghódította az egész világot. A shitakee gomba a harmadik legnépszerűbb gombafaj a csiperke és a laskagomba után.

Meg is kívánt egy jó gombás ételt? Az Interfoodnál finomabbnál finomabb ételek közül választhat, amelyek között mindennap akadnak gombás fogások is. Ha pedig van a családban válogatós gyerkőc, aki nem kedveli a gombát, étlapunkon garantáltan talál neki is valami finomat. Rendeljen finom ételeket házhoz, így időt és energiát spórolhat meg önmagának!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!