Az összeköltözés 3 nagy dilemmája

Az összeköltözés 3 nagy dilemmája

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az összeköltözés 3 nagy dilemmája

Az összeköltözés minden pár életében hatalmas lépés. Ez egy nagyon jelentős változás, és azok számára, akik nem kötnek házasságot, gyakorlatilag az egyik utolsó is egyben. Azonban pontosan a fontossága miatt olyan lényeges, hogy minél előbb tisztázzátok az alábbi dilemmákat és feltételeket.

Hol és hogyan?

Ahogy nem minden párkapcsolat egyforma, úgy különböznek az élethelyzetek is. A legideálisabb nyilván az, ha egy teljesen új albérletbe tudtok költözni. Így mindketten tiszta lappal indulhattok, egyikőtöknek sem lesz az az érzése, hogy vendég a saját otthonában. Másrészt viszont, ha valamelyikőtöknek saját lakása van, akkor nyilván az a kézenfekvő, ha a másik költözik oda hozzá. Kérdéseket vet fel az is, ha mindkettőtöknek van már otthona, vagy, ha egyikőtök sem szívesen adná fel az albérletét.

Gyakori probléma az is, ha a szülőknél már ki van alakítva számotokra egy saját lakrész, de mégsem tudtok teljes nyugalommal odaköltözni, aggódtok azon, ez mennyire fogja befolyásolni a kapcsolatotokat.

Az összeköltözés 3 nagy dilemmája

Az első, és egyik legnehezebb kérdés tehát az, hogy hol költözzetek össze, és ki engedjen már a kapcsolatotok elején. Ez nagy dilemma, de ha szeretitek egymást és mindketten azt akarjátok, hogy együtt éljetek, akkor találni fogtok egy jó megoldást. Akkor is, ha az adott esetben átmeneti – az első összeköltözés azért többnyire nem arról szokott szólni, hogy egyből tíz évekre terveztek.

Te is engedj, ő is engedjen!

Akárcsak a kapcsolatok, úgy az összeköltözés is kompromisszumok sokaságából áll. Ezt nem csak az előző pont példázza, hanem a soron következő is, ami inkább már a gyakorlatról szól. Az összeköltözés során ugyanis számtalan dologban meg kell egyeznetek, kezdve azzal, hogy milyen színűek legyen a falak, mennyit költsetek konyhabútorra, vagy éppen milyen alakú legyen az ülőgarnitúrátok. Iszonyúan sokat segít, ha azonos, vagy legalább nagyon hasonló az ízlésetek, mert ezzel számtalan vitától kímélitek meg magatokat. Ugyanígy számít, ha hasonlóképpen gondolkoztok, pl. abban, hogy érdemes-e hitelt felvenni az áhított tévére, vagy érjétek be annyival, amennyire most futja.

Bármennyire is hasonlítotok, arra fel kell készülnötök, hogy nem fogtok mindenben 100%-ban egyetérteni. Ekkor jön a kompromisszum, ami akkor lesz jó, ha időnként te engedsz, máskor viszont a szerelmed.

Így nem kell játszmáznotok, erőt fitogtatnotok. Ha valamihez ragaszkodik, akkor tudni fogod, hogy az tényleg fontos neki, ezért engedni fogsz, és igaz ez fordítva is.

A lényeg, hogy ne úgy akard a kapcsolaton belüli dominanciádat és önállóságodat megmutatni, hogy „csak azért is” ragaszkodsz egy rikító színű, mintás fotelhez, mikor a szerelmed teljesen mértékben minimalista.

A saját cuccok elhelyezése

Az összeköltözés 3 nagy dilemmája

Ez leginkább akkor szokott dilemmát okozni, ha egymáshoz költöztök, nem pedig új lakásba bútoroztok be. Utóbbi esetén könnyebb a dolgotok, hiszen mindkettőtöknek újak a körülmények, és bár itt is lehet súrlódás, azért mégis együtt lakjátok be a helyiségeket. Átköltözés esetén dilemma lehet, hogy mit hova pakolj, és az is zavarhat, ha fordított esetben a szerelmed alakít ki olyan szokásokat, rutinokat, amikkel te nem tudsz megbarátkozni. Például nyilván nem díjazod, ha telepakolja a nappalidat az érmeivel és a serlegeivel, de őt is zavarhatja, ha nincs egy hely sem, ahova a büszkeségeit kitehetné.

Ekkor kerül előtérbe a saját tér fontossága, amit minden esetben meg kell hagynotok egymásnak. Míg a közös térről közösen is kell döntenetek (mint amilyen a konyhabútor és a nappali esete), de a magánszféra az a saját otthonotokban is magánszféra. Ő nem szólhat bele, mennyi cucc van a sminkasztalodon, de te sem reklamálhatsz, ha a serlegeinek felfúrt polca már roskadozik, úgy telerakta. Fontos, hogy mindkettőtöknek legyen saját tere, amit az ízlésének, igényeinek megfelelően kialakíthat és használhat, és ezt tartsátok is tiszteletben, mert jelképes értéke van.

Képek forrása: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos.comAndreyBezuglov/Depositphotos.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!