5 ok, amiért bőrprobléma jelentkezik a hátsódon

5 ok, amiért bőrprobléma jelentkezik a hátsódon

Címlap / Stílus / Test / 5 ok, amiért bőrprobléma jelentkezik a hátsódon

Hiába beszélünk ma már szinte minden egészségügyi problémáról nyíltan, a tomportáji bőrgondok továbbra is a vérciki kategóriába tartoznak. Sőt, a helyzetet súlyosbítja, hogy csak a tükör előtt kitekeredve tudod szemügyre venni a tüneteket, hacsak nem vagy tapasztalt jógi. Felfedjük a baj öt leggyakoribb okát – illetve azt is, mit tudsz ellene tenni.

Herpesz

Amennyiben vörös, viszkető, apró és fájdalmas hólyagocskák ütik fel a fejüket ezen az érzékeny területen, valószínűleg herpeszes gyulladás áll a háttérben.

Ez a betegség ugyanis nemcsak a száj és a nemi szervek nyálkahártyáját képes megfertőzni, bár a panaszok kísértetiesen hasonlítanak az említett tájakon tapasztalhatóakhoz.


Az 5 leggyakoribb bőrbetegség – téged melyik kínoz?


Diagnózist a bőrgyógyászod vagy a nőgyógyászod állíthat fel, aki vírusölő készítményt ír majd, hogy mielőbb tökéletes popsival tündökölhess.

Sajnos itt is fennáll a probléma „továbbadásának” veszélye, így ha teheted, a kezelési időszakban ne osztozz olyan textíliákon senkivel, amelyek ehhez a területhez érnek.

Gombás fertőzés

Vörös, viszkető és hámló folt megjelenése esetén akár ugyanolyan jellegű is lehet a baj, mint például az uszodában összeszedett lábgomba – csak néhány emelettel feljebb.

Ezek a kórokozók a nedves, sötét és meleg helyeket kedvelik, tehát előszeretettel telepszenek meg azokon a testtájakon, amelyek rendszeresen összedörzsölődnek, a súrlódást által hőt termelve.

(Igen, ez akár a popsivágat tökéletes jellemzése is lehetne…)

Vény nélkül kapható gomba elleni kenőccsel is próbálkozhatsz, ám előfordulhat, hogy erősebb készítményre van szükség a gyógyuláshoz, amit orvos írhat fel, aki egyébként is jó, ha látja a katasztrófa sújtotta hátsódat.

Szőrtüszőgyulladás

A folliculitis nevű, aknéra hasonlító kórkép akkor alakul ki, amikor az elhalt hámsejtek eltömítik a szőrtüszőket – ez esetben a farpofák és a combok területén.

Nem a legszebb látvány a dolog, ám szerencsére orvosi értelemben a legkevésbé sem komoly.

Általában vény nélkül kapható szalicilsavas vagy benzoil-peroxidos hámlasztóra van szükség, kiújulásának megelőzéséhez pedig természetes fehérnemű kell.

Kulcsfontosságú, hogy olyan felszerelésben sportolj, ami hagyja lélegezni a bőrfelületet, különben már egyetlen intenzív verejtékezéssel járó edzés is visszahozhatja a tüneteket!

Ekcéma

A viszkető, hámló, apró vörös kitüremkedések ekcémáról árulkodhatnak.

Leggyakoribb kiváltó tényezője a harisnya és a műszálas leggings, amelyek sajnos csapdába ejtik a hőt és a verejtéket a bőröd felszínén.

A rendszeres hidratáláson kívül vény nélkül kapható hidrokortizolos gyulladáscsökkentővel tehetsz a helyzet javításáért, ám hosszú távon csak az jelenthet megoldást, ha természetes, légáteresztő anyagúra cseréled az említett ruhadarabokat, illetve a téli időszakban is rendszeresen hagyod lélegezni a hámréteget – például akkor, amikor otthon vagy.

Az orvosi vizsgálat ebben az esetben sem kerülhető el, ha a tünetek tartósan fennállnak.

Pikkelysömör

A vágat fölött jelentkező, könnyen vörösödő hámlás hátterében akár pikkelysömör is állhat.

Ez a krónikus, nem fertőző betegség túlzott hámsejt-termelődés miatt alakul ki, s mérete a deréktól egészen a popsid belsejéig terjedhet.

Amennyiben nagyon sok elhalt sejt gyűlik össze, a kitüremkedések fehéres-ezüstös árnyalatot is kaphatnak.

A könyöködön, a fejbőrödön és a körmeiden is felütheti a fejét hasonló probléma.

A pikkelysömör kezelése vényköteles szteroidos krémekkel történik, így mielőbb menj bőrgyógyászhoz, ha a tünetek alapján magadra ismertél!

Fontos, hogy tudatosítsd magadban: semmivel sem ciki orvoshoz fordulni.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!