Az 5 leggyakoribb bőrbetegség – téged melyik kínoz?

Az 5 leggyakoribb bőrbetegség – téged melyik kínoz?

Címlap / Életmód / Egészség / Az 5 leggyakoribb bőrbetegség – téged melyik kínoz?

Noha a bőrproblémák még mindig tabutémának számítanak valamennyire, becslések szerint az emberek legalább háromnegyede(!) küzd a következőkben felsorolt betegségek valamelyikével. Akármelyik is a te kereszted, jusson eszedbe: nem vagy egyedül, és van rá mód, hogy ismét boldogan nézz a tükörbe!

Ekcéma

Minden tizedik felnőtt és ötödik gyermek érintett. Ők tehát rendszeresen tapasztalják a száraz, hámló, vörös foltocskákat, amelyek szinte szüntelenül viszketnek.

Sok esetben azonosítatlan allergia okozza a kellemetlenséget: úgymint parfüm, krém, hajfesték vagy nikkeltartalmú fémötvözet. Ezek olyan immunválaszt váltanak ki a bőrből, hogy a szervezet gyulladással reagál rájuk.

Máskor viszont genetikai eredetű betegség áll a hátterében, és egyszerűen kevés van a szervezetben abból a fehérjéből, amelynek feladata a bőr nedvességtartalmának megőrzése.

Az ekcémások jelentős részénél e két tényező találkozik, tehát megvan bennük az öröklött hajlam, ami mellett megjelenik az allergia.

Mindenképpen bőrgyógyászati kezelésre van szükség, emellett pedig bőrrel érintkező adalékanyagok elkerülésével varázsolhatod könnyebbé az életed.

Pikkelysömör

A jellegzetesen hámló, viszkető, vörös foltokat eredményező bőrbetegség az ekcémához hasonlóan változatos testfelületekre terjedhet ki.

Magyarországon körülbelül 200 000-re taksálják az érintettek számát, akiknek a szervezete túl sok hámsejtet termel. Ezek az említett foltokban összegyűlve gyulladást okoznak – hiszen nem tud alattuk lélegezni a többi réteg.

Azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá, egy mandulagyulladás jellegű fertőzés is fellobbanáshoz vezethet, csakúgy, mint egy stresszes esemény. A pikkelysömörösök nagyjából 30%-a ízületi fájdalmakat is tapasztal, mert az immunrendszerük megtámadja azokat.

Az elmúlt száz évben a szénkátrányos kenőcsöket tartották a leghatékonyabbnak, ma már viszont az úgynevezett PUVA-technológia viszi a prímet: ez egy különleges növényi összetevővel erősíti a fényterápia előnyeit.

Rozácea

Sokan összekeverik az egyszerű arcpírral, pedig messze nem arról van szó. Az égő érzéssel párosuló, foltokban jelentkező pirulás szinte teljesen biztos, hogy rozácea.

Sőt, ha nemcsak arcod almácskája vörösödik el, hanem az orrod és az állad is, ugyancsak fennáll a veszély, hogy erről a betegségről van szó. Ami közös a pirulásban és a rozáceában, hogy mindkettő a hajszálerek túlzott kitágulásának számlájára írható.

Állítólag az emberek fele hajlamos rá – ami ugyancsak a géneken múlik –, de a stresszkezelési folyamattól is függ, kinél alakul ki végül.

Újabban egy brimonidin nevű hajszálér-összehúzó géllel kezelik, ám aggályos, hogy a használat abbahagyása után a probléma visszatér. Szélsőséges esetben akár antibiotikumra (tetraciklinre) is szükség lehet.

Akné

Ha kimondjuk a „bőrprobléma” szót, szinte mindenkinek ez jut eszébe. A 25 év feletti nők legalább fele találkozott már vele – mi ezt az arányt kicsit kevésnek tartjuk, ám hiszünk a szakértőknek.

Akkor alakul ki, amikor túlzott tesztoszterontermelés következtében a mirigyek felesleges faggyút termelnek, amelyek eltömítik a pórusokat, így azokban elszaporodik a p. acnes nevű baktérium.

Ezek a kórokozók a szőrtüszőkbe tömörülve csúnya pattanásokat eredményezhetnek. A harcot általában vény nélkül kapható benzol-peroxidos, illetve legalább 2,5%-os hatóanyagtartalmú szalicilsavas készítményekkel, kozmetikumokkal szokás kezdeni.

Amennyiben viszont rontja az életminőséget, mindenképpen bőrgyógyászati kezelésre van szükség. Ez jelenthet enyhe antibiotikumot tartalmazó helyi kezelést, A-vitaminos krémet a hámosodás elősegítésére, továbbá akár szájon át szedhető tablettát is.

Szakszerű tisztításra is szükség van, amit lehetőleg kozmetikus végezzen!

Herpesz

Az ajkak környékén előbújó sebeket a herpes simplex vírus okozza, mely közvetlen érintkezés útján terjed. A csókolózás mellett közös pohár- vagy evőeszköz-használat is lehet a probléma forrása.

A nyugvó állapotban lévő fertőzés napfény, stressz vagy betegség hatására is fellobbanhat – illetve mindig, amikor meginog az immunrendszer egyensúlya. Óriási hátránya, hogy a nagy események előtti stressz nagy valószínűséggel életre hívja, tehát a herpesztől való rettegés így voltaképpen a herpesz forrása.

Nem ritka, hogy a katasztrófától tartó menyasszonyoknak a nagy nap előtt két héttel megelőző kezelést javasolnak. Egyébként aciklovir és penciklovir hatóanyagú készítményekkel lehet a sebeket előzni.

Téged érint valamelyik a felsorolt bőrbetegségek közül? Nem szégyen beszélni róla, bátran keress sorstársakat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást