A céklát ősidők óta ismerik az emberek. Már újkőkorszaki (i.e. 4000) archeológiai lelet is tanúskodik erről. Az indiai ájurvédikus orvoslás vérképző gyógynövényként említi a céklagumót.
A céklából tudja az emberi test a legjobban hasznosítani a vasat. Serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag regenerálódását. Aktiválja a vörösvérsejt képződését, és a nyirokrendszer működését is támogatja. Kiváló méregtelenítő és vízhajtó.
Várandósoknak kimondottan ajánlott a cékla fogyasztása, mert folsavban igen gazdag zöldség.
Hozzávalók:
- 2 nagy céklagumó
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 dl főzőtejszín
- só
- bors
- 1 mokkáskanál római kömény
- 2 dkg mandulaforgács
Elkészítés:
A céklát és a burgonyát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon dinsztelni kezdjük, hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát. 1-2 perc múlva belerakjuk a felkockázott burgonyát és céklát.
10 percig sűrűn kavargatva együtt dinszteljük őket. Felöntjük 1 liter hideg vízzel. Sózzuk, 1-2 tekerésnyi borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a római köményt. Csakis római köményt használjunk, a hagyományos kömény nem illik ebbe az íz világba.
Fedőt teszünk az edényre, és puhára főzzük a zöldségeket.
Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük.
Belekeverjük a tejszínt, s ha kell, még ízesíthetjük a fűszerekkel. 1-2 percre még visszatesszük a tűzre.
Száraz serpenyőben picit megpirítjuk a mandulát.
A céklakrémlevest tányérba merjük. Pirított mandulával tálaljuk.