Villámgyors takarítás a fürdőszobában 5+1 lépésben

Villámgyors takarítás a fürdőszobában 5+1 lépésben

Címlap / Otthon / Háztartás / Villámgyors takarítás a fürdőszobában 5+1 lépésben

Bár a tavaszi nagytakarítások már lezajlottak, sajnos nem mondhatunk búcsút a rendrakásnak semmilyen évszakban. Már csak azért sem, mert az egyik legtöbb higiéniát igénylő helyiség a családok többségében méltatlanul hátraszorul a listán. Így végezhetsz a leggyorsabban és leghatékonyabban a fürdőszoba takarítással!

Pakold el a felesleges holmikat!

Nagyon fontos, hogy mielőtt bárminek is nekilátnál, tedd el az elől levő, felesleges ruhadarabokat és textilanyagokat. Ezeknek vagy a szennyesben, vagy a szekrényben van a helyük, s nem csak a rendszerezés végett, hanem azért is, mert könnyen rájuk csöppenhet egy kevés tisztítószer.

S mivel a fürdőszobában szinte kivétel nélkül maró hatású szereket használunk, könnyen kidobásra kerülhetnek a kedvenc darabjaid. Úgyhogy első lépésként tegyél minden textilanyagot félre, beleértve a törölközőket, a köntösöket és a kilépőket is.

Az illemhely tisztítása

Második lépésként érdemes az illemhelyiséggel foglalkoznod, hiszen itt jóval több időt kell hagyni a tisztítószereknek, mint a lakás többi részében.

Jöhet tehát egy gyors törölgetés kívülről, egy kefélés belülről, végül pedig egy öblítés. Ezt követően önts a vécébe vízkőoldót, vagy fertőtlenítőt – amelyikre szükség van.

Fontos, hogy a tisztítószert már ne öblítsd le, hanem hagyd állni, amíg takarítasz. A vécé körül más dolgod nincs is, mint kiöblíteni a kefe tartóját, majd tisztítószeres vizet tölteni bele.

A helyiség felső része

Mielőtt nekilátsz a polcok takarításának, érdemes fent is körülnézned: ha kell portalanítani, függönyt cserélni, penészt irtani, vagy éppen pókhálót szedni, azt most tedd meg, hiszen ha a törölgetés utánra hagyod, akkor tönkreteszed a korábbi munkádat.

Takarítás közben mindig fentről haladunk lefelé, hiszen így nincs esélye annak, hogy a gondosan letakarított polc már a takarítás végezte előtt ismét poros legyen. Ha végeztél a nagyobb volumenű tisztítással, jöhetnek a kisebb részletek.

Le a polcokról mindent!

Akkor tudsz a leggyorsabban és leghatékonyabban takarítani, ha mindent leveszel a polcokról, és a kád széléről, hiszen így jóval egyszerűbb törölgetni, mintha minden egyes tubust egyesével kellene felemelned.

Amennyiben kevés helyed van, bátran beteheted őket a kádba, vagy a csapba, hiszen ott most nem zavarnak senkit. Ha a polcokról minden lekerült, először is takarítsd le a tükröket, hiszen ezek is legalább fejmagasságban vannak, tehát feljebb a többi megtisztítandó felületnél.

A tükrök után jöhet a polc, a kád széle, valamint a csempék: érdemes először tisztítószeres anyaggal áttörölni, majd vízzel leöblíteni őket. Ezt követően már vissza is pakolhatod – akár csoportosítva is – azokat a tubusokat, amiket rendszeresen használtok, nem járt le a szavatosságuk, illetve nem ürültek ki.

Öblítés

A polcok és az egyéb rakodó részek megtisztítása után ki kell öblítened a csapot és a kádat is.

Mielőtt azonban ezt megteszed, érdemes kívülről is áttörölgetned a felületüket, valamint ha akad még olyan csempézett rész a helyiségben, ami nem a korábban megtisztított csap és kád közvetlen közelében van, most ezek is sorra kerülhetnek.

Ha bármi megfogta a kádat, esetleg vízköves, akkor érdemes az öblítés előtt bepermetezned a választott tisztítószerrel, hogy annak legyen ideje kifejteni hatását.

Felmosás, porszívózás

Amíg a szer dolgozik a fürdőkádban, felmoshatsz a fürdőszobában, ez általában elegendő szokott lenni a padló megtisztítására. Viszont ha sok a haj mindenütt, illetve már régen takarítottál, akkor jó ötlet felsöpörni, mielőtt felmosnál, hiszen ellenkező esetben csak szétkened a koszt a helyiségben.

Miközben szárad a fürdőszoba padlója, jó, ha a kilépőket kiporszívózod, hiszen azokra is éppúgy kerül a porból, mint a többi szőnyegre a házban.

Ha ezzel is megvagy, akkor nincs is más dolgod, mint kiöblíteni a kádat, lehúzni a vécét, majd visszapakolni a félretett törölközőket, kilépőket, és már kész is vagy.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!