Több száz éves magyar fák, amiket meg kell nézned

Több száz éves magyar fák, amiket meg kell nézned

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Több száz éves magyar fák, amiket meg kell nézned

Harmadik éve rendezik meg az Európai Év Fája versenyt. Idén, ahogy tavaly is, magyar fa lett a győztes. Magyarországon minden évben megrendezik a ,helyi’ versenyt. A 2011-es ,nyertes’ egy hársfa lett, mely 2012-ben megnyerte az Európai Év Fája címet. 2013-ban pedig szintén egy magyarországi fa nyert, egy Platán.

Az öreg hárs története

Felsőmocsoládon a legenda szerint, egy villám csapott a dombtetőbe, a föld meghasadt, földgáz és vízoszlop tört fel. Az erdő leégett, majd egy homokfal beomlott és elzárta a feltört gáz forrását. Ezt a helyet elnevezték a helyiek a Pokol torkának, melyet hollók népesítettek be.

A környék garabonciása a környéket járva meghallotta a hollók panaszát, és megparancsolta nekik, hogy csőrükben hozzanak magokat a domboldalra az egyetlen megmaradt kicsi hársfáról. Ennek a hársfának a magjaiból született újjá az erdő.

A hárs növekedett, és amikor a garabonciások ideje lejárt, befogadta őket odvába. Az öreg törzs maga is garabonciássá változott, kérgének pedig emberarca lett.

Az újkori történet

A törökvész után falu települt a völgybe, nemesi kúriák és kastély is épült. A hárserdő lassanként megfogyatkozott. A Pokol tornáca és az erdő az államosításig a Bánó és Kacskovics család tulajdona volt, majd a Sándori Erdőbirtokossági Társulás tulajdonába került.

A falu életében ma is fontos szerepet kap az öreg hárs, bár a több száz éves fákból álló arborétumot új tulajdonosa 1995-ben kivágatta.

Az öreg hárs ma is a szakadék szélén áll, de nem gondozza senki, ezért szeretnék a falubeliek védetté nyilváníttatni. A fa 25 méter magas, törzskerülete közel 12 méter.

A verseny

A platán az egri termálfürdő területén áll. Hat fát jelöltek, 45 ezer szavazat érkezett. Az egri platán 14 ezer szavazatot kapott. A második helyre Kozy platánfája került, a harmadik helyet pedig az írországi Tullamore kocsányos tölgye kapta. Mindegyik fának története van, illetve támogatói, ez alapján döntöttek.

A verseny célja, hogy felhívják a figyelmet a történelmi és természeti értékek fontosságára. Bulgária Glusnik faluja egy eperfát és két diófát nevezett a versenyre, melyek Bulgária függetlenségéért küzdő lázadók titkát őrzik.

A harmadik helyen végzett ír tölgy a Hutton-Burry családhoz fűződik. Ha a fa egy ága letörik, a család egyik tagja meghal.

2013 – az egri Platán

A szájhagyomány szerint, 1552-ben Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a platánnak az árnyékából irányította a csapatokat.

Ez csak legenda, mivel a levéltári adatok alapján a fát 250 éve, Eszterházy Károly püspök idején ültették az Eger patak mentére, mivel kifejezetten nagy a vízigénye.

A platán folyamatosan meleg levegőt kap az azóta megépült medencék gőzéből, és mivel a fürdő területén van, nem érik a környezet káros hatásai. A díjat Brüsszelben adják át a nemzetközi zöld konferencián.

Néhány érdekesség a fákról

Metropolita környezetben a fák átlagosan 8 évet élnek. A fák 10 éves korukig nem érik el azt az állapotot, amikor a leghatékonyabb a CO2 tároló képességük.

Egy fának naponta 6 kg széndioxidra van szüksége, és 5 kg oxigént termel. Egy hektár erdő évente 10 tonna széndioxidot szűr ki a levegőből.

Száz méteres magasságnál egyforma nagyságúak lesznek a különböző fák levelei, mivel képtelenek életképes leveleket növeszteni ilyen magasság felett.
És végül… 13 millió hektárral csökken minden évben az erdősűrűség.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!