Húsvéti ételmérgezés helyett: 8 biztonsági tipp a tojás fogyasztásához

Húsvéti ételmérgezés helyett: 8 biztonsági tipp a tojás fogyasztásához

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Húsvéti ételmérgezés helyett: 8 biztonsági tipp a tojás fogyasztásához

Vigyázz magadra és a családodra! A húsvéti szezon elbűvölő dekorációkat, virágokat, kosarakat és édességeket tartogat. Persze, nem feledkezhetsz meg a sonkáról, illetve a tojásról sem – de az asztali örömök élvezetekor különösen óvatosnak kell lenned, ha nem szeretnéd szalmonellával vagy ételmérgezéssel zárni az ünnepet.

Nyers tojást ne!

A friss tojásban Salmonella enteritidis baktérium lakhat. Általában a sárgájában fordul elő, de a fehérjére is átterjedhet. A házi majonéz, a tejes shake, a cézár saláta öntet, a holland szósz, a saját készítésű jégkrém és tojáslikőr mind nyers tojást igényelnek.
Ha mindenképpen szeretnéd megízlelni őket, lehetőleg minél kevesebb ideig tárold a kész termékeket, vagy ugorj a következő tippünkre!

Válasz pasztőrözöttet!

Az imént felsorolt fogások a kedvenceid, de félsz a szalmonellától? Akkor a pasztőrözött tojáslevet neked találták ki!
Az ilyen készítmények baktériummentesített tojásfehérjét tartalmaznak. A nagyáruházak polcairól egyébként pasztőrözött egész tojást is választhatsz.

Tartsd a hűtőben!

A szalmonella baktérium szobahőmérsékleten gyorsan szaporodásnak indul, tehát győződj meg róla, hogy a tojást olyan helyen vásárolod, ahol megfelelően hűtötték!
Hazaérve érdemes minél hamarabb betenned a hűtőbe – ne az ajtajába, mert a polcokon hűvösebb van!

Figyelj a szavatossági időre!

Az egész tojás megfelelő hűtés mellett 3-5 hétig állhat el. Csábítónak tűnhet az akciós, nagyméretű kartonok beszerzése, de mindig gondold végig, vajon időben elfogy-e.
A szétválasztott tojásfehérje vagy –sárgája maximum 4 napig őrzi meg a minőségét a hűtőben.

A keménytojás is megromolhat!

Amennyiben a keménytojást kihűlés után lehűtöd, egy hétig fogyaszthatod. Húsvéti nyelvre fordítva ez annyit tesz, hogy a díszítéshez használt tojásokat nem szabad megenned.
A későbbi étkezésre szánt keménytojás ne legyen szobahőmérsékleten két óránál tovább!

Tálalj biztonságosan!

A meleg tojásételeket melegen, a hidegeket pedig hidegen szervírozd. Ennek nem csupán élvezeti szempontból van jelentősége, hanem a baktériumok szaporodását illetően is.
Nagyméretű hidegtál alá bátran tegyél jeget, a főételt pedig helyezd melegítő lapra, ha rendelkezésre áll olyan!
A sült tojásból készült ételek maradékait hűtőbe téve még három napig nyugodtan eheted őket. A hűtési folyamat gyorsításához ne egy nagy edényben, hanem több kicsiben elosztva tárold a fogásokat!

Figyelj a tápértékre!

Egy átlagos tojás 68-72 kalóriát, 4 gramm zsírt, 1 gramm telített zsírsavat, 100 mg omega-3 zsírsavat, 180 mg koleszterint, 65 mg nátriumot tartalmaz, illetve fedezi a napi E-vitamin szükséglet negyedét, valamint az ajánlott A-vitamin bevitel 6%-át. Ha figyelsz az alakod megőrzésére, nem árt tisztában lenned mindezzel.
A biztonsági előírások és a tápérték figyelembe vételével semmi akadálya, hogy büntetlenül élvezd a húsvéti tojásos ételeket. A hagyományos fogások mellett bátran kísérletezz reform receptekkel – a családtagok körében nagyobb sikered lehet, mint remélted!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!