6 tipp, hogy egészségesebben főzhess

6 tipp, hogy egészségesebben főzhess

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 tipp, hogy egészségesebben főzhess

Az egészséges táplálkozás alapjait a konyhában kell lefektetned, hiszen ha finoman tudod elkészíteni az egészséges ételeket, akkor az már fél siker az életmódváltás felé vezető rögös úton.

Megfelelő zsiradékok

Sem az új életmódból, sem a diétából nem szabad kiiktatni a működéshez szükséges zsírokat. A minőséget azonban ebben az esetben is meg kell választanod és a telítetlen zsírsavakat le kell cserélned telítettekre. Bár nagyanyáink még bőségesen állati zsiradékokkal főztek és sütöttek, manapság már tudjuk, hogy egészségesebb, ha ezeket a zsírsavakat legfeljebb a húsokkal visszük be a szervezetünkbe, és nem koncentráltan fogyasztjuk őket. Legjobb, ha a margarint sem erőlteted, helyette inkább dolgozz vajjal, illetve amikor csak lehet, főleg olíva- és tökmagolajat, valamint kókuszzsírt használj a konyhában.

Rostban gazdag ételek

A rostok nem nélkülözhetőek a mindennapi étrendünkből, hiszen ezeket az anyagokat szervezetünk nem tudja lebontani, így szó szerint kipucolják az útvonalat, amerre járnak, illetve serkentik az emésztést. Egészséges étkezés során a teljes kiőrlésű gabonákból készült liszteket kell felhasználnod a főzés során, illetve gondoskodnod kell róla, hogy az asztalra minden nap kerüljön friss zöldség és gyümölcs, akár nassolnivaló, akár köret formájában.

Fűszerezés

A túl sok só használata káros a szervezetre nézve, mivel növeli a vérnyomást, számtalan keringéssel kapcsolatos problémát előidézhet. Emiatt érdemes minimálisra visszaszorítanod a főzés során a só használatot, célszerűbb a friss fűszerekre támaszkodnod, amikor az ízesítésről van szó. Ezek nemegyszer sokkal ízletesebbé varázsolják az ételeket, mint az agyonsózott fogások. Egyes fűszerek ráadásul sokkal jótékonyabb hatásokkal bírnak, úgy, mint a légutak és vérerek tisztítása, anyagcsere fokozása. Lehetőség szerint mindig tarts otthonodban friss, cserepes zöldfűszereket is, hiszen ezek hatékonyabbak, mint szárított társaik.

Sűrítés

Akár levesről, akár főzelékről van szó, sokszor a finomliszt után nyúlunk, hogy rántást, vagy habarást készítsünk. Ez azonban az egészségünk és az alakunk szempontjából nem a legjobb megoldás.
A sűrítést kiválthatod burgonyával (főzés közben kioldódik a keményítőtartalma), az adott étel pürésített változatával, tejszínnel, tejföllel, illetve a lisztek, keményítők egészséges változataival (pl. kukoricaliszt, hajdinaliszt, burgonyakeményítő).

Főzés

Főzés, forralás során mindig oda kell figyelni, hogy az alapanyagok a lehető legkevesebb időt töltsenek el a forró vízben, hiszen minél tovább főzöl valamit, annál kevesebb lesz a vitamin- és ásványi-anyag tartalma. Érdemes minél kevesebb vízben főzni a húsféléket és a zöldségeket, ugyanis azok levét a későbbiekben felhasználhatod további ízletes fogások készítésekor. Nem csak ízletesebb lesz a végeredmény, hanem egészségesebb is, hiszen a korábban kioldódott hasznos anyagok így az új ételbe kerülnek, nem pedig a lefolyóba.

A húsok elkészítése

A magyar konyha gyakran él a panírozás adta lehetőségekkel, ez az elkészítési mód azonban több helyen is sántít. Egyrészt a finomlisztben történő forgatás már alapjában véve sem szerencsés, nem beszélve az olajban való sütésről, ami a maradék tápanyagot is tönkreteszi az ételben. Végeredményként kapunk egy kevésbé ízletes, kalóriákban bővelkedő, egészségtelen fogást. Húsfélék készítése során a legjobb, ha teflonbevonatú serpenyőben, vagy a sütőben sütsz (pl. római tálban), esetleg grillezel, így egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben kell olajat használnod, ráadásul az értékes ízeket és fontos vitaminokat is megőrzöd.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!