Április 27.: Zita névnap – A Ziták személyiségjegyei

Április 27.: Zita névnap – A Ziták személyiségjegyei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Április 27.: Zita névnap – A Ziták személyiségjegyei

Április 27-én a Ziták ünneplik névnapjukat. Lássuk ebből az alkalomból, hogy mit lehet tudni a Zita néz eredetéről és jelentéséről, valamint azt, hogy a névelemzők szerint milyen tulajdonságokra hajlamosítja viselőjét a név.

Eredet, jelentés

A Zita latin és német eredetű nevünk, amely a magyarba már jelentős változásokkal került át.
Jelentése sebes, gyors, ami jól szemlélteti a név viselőinek tempóját, energiáját és teljesítőképességét. 

Kép forrása: Zita magyar királyné

Karrier

A Ziták általában elemző típusú, gyors gondolkodású, okos nők, akik képesek stratégiában gondolkozni és gyakran jobban meglátják az egyes folyamatokban a hibákat, mint mások. Éppen ezért jellemző, hogy sok elismerést kapnak munkahelyükön, és a karrierjük is folyamatosan emelkedik. Néha mégis képesek elveszni a részletekben és elveszíteni az irányt, ami megakadályozza őket abban, hogy kihozzák magukból a maximumot.
Emellett általában törekszenek arra, hogy többszörösen bebiztosítsák magukat, ami nagyon sok idejüket és energiájukat köti le. Kiváló tanácsadók, elemzők, és az sem ritka, hogy munkájuk megszállottjaivá válnak. Maximalizmusuk folyamatosan kimagasló teljesítményt garantál számukra, de ezzel sajnos nem tudnak hosszú távon megelégedni.

Család

A Ziták melegszívű, odaadó családanyák, akik számára a legfontosabb a család békéje és biztonsága. Tény, hogy ezt munkájukkal sokszor nehezen egyeztetik össze, ezért az idővel és a teendőkkel állandó harcot vívnak, de általában sikerrel oldják meg ezt a feladatot is. A családra, mint biztonságos bázisra gondolnak, és minden családtag feltétlenül számíthat rájuk, akár az is, akivel nincs nagyon közeli viszonyban.
Sokszor előfordul, hogy segítő szándékkal megpróbál olyanoknak is segíteni a családon belül, aki ezt nem kérte, és ebből adódhatnak konfliktusok, mivel félreértik a célját. A Ziták otthon általában önfeledt oldalukat mutatják meg, de néha igénylik azt, hogy elbújhassanak a feladatok elől – számukra ez jelenti az ideális feltöltődés lehetőségét.

Szerelem

A Ziták komoly, kiegyensúlyozott, céltudatos és racionális gondolkodású nők a munkahelyen, de a szerelemben igazán elengedik magukat. Nagyon mély érzelmekre képesek és ritkán kötnek túl nagy kompromisszumokat.

Fantasztikus szeretők, akiket korábbi partnereik rendszeresen visszasírnak, és jó példaként felemlegetnek.
A szerelemben a szenvedély náluk az elsődleges, szeretnek adni és kicsit hajlamosak el is kényeztetni partnerüket. Később, ha a rossz emlékek, korábbi csalódások gyanakvóvá teszi őket, akkor viszont bezárkóznak, és nehezen tudják megfogalmazni tényleges problémáikat, ami sok kapcsolat megromlásának az oka lehet.

Házasság

Ha a Ziták hosszú távú kapcsolatba kerülnek, akkor már nagyjából biztosra mennek, mivel az általuk elvárásként állított kritériumok meglétét már a kapcsolat elején tisztázták. Ami a házasságban, komoly kapcsolatban mégis problémát okozhat nekik, az egyrészt a féltékenység, amelyet néha nem tudnak kiverni a fejükből, másrészt pedig a dominancia kérdése.
A Ziták általában önállóak és magabiztosak, az esetek legnagyobb részében már van tapasztalatuk az egyedüllétben, így tudják jól, hogy mire van szükségük és azt is, hogy képesek ezt egyedül is biztosítani saját maguknak. Az enyhe dominancia igénnyel nincs is gond, a probléma inkább ott van, amikor nem elég erős és határozott a társuk. Ilyenkor a kevésbé magabiztos férfiak képesek alárendelődni, ami rövidtávon jól működhet, hosszú időre azonban feloldozhatatlan ellentétekhez vezethet.

Múlt és jelen

A Ziták egyik jellemző tulajdonsága, hogy a szokásosnál is jobban él bennük múltjuk, legyen az a gyerekkor, vagy egy fájdalmas szakítás emléke. Kifejezetten nagy próbatételt jelent sokszor számukra, hogy a múlt rossz élményei ne tegyék őket kicsit pesszimistává és néha gyanakvóvá is.
Rájuk különösen igaz a mondás, hogy akit a kígyó megmart, a gyíktól is fél, és néhány csalódás után nehezen bíznak meg másokban, és gyakran emészti őket a féltékenység.
Persze tisztában vannak azzal, hogy egy új kapcsolatot tiszta lappal kell indítani, de félelmeik, és múltbéli emlékeik miatt ez nem mindig sikerül nekik, vagy legalábbis nem olyan egyszerűen, mint ahogy azt szeretnék.

Ziták és környezetük

A Zita név viselőire jellemző, hogy szeretnek időt és figyelmet áldozni másokra, sokszor a saját magukra fordítandó idő rovására is. Ezzel párhuzamosan ők maguk ritkábban fordulnak segítségért másokhoz, mint az emberek általában, de néha jól esne nekik, hogy környezetük vegye észre a feléjük küldött jeleket, szavak nélküli segítségkéréseket.
Ez nem mindig sikeres, így értelem szerűen rossz érzést vált ki, de a közeli barátokra, a partnerükre és a családjukra ilyenkor is számíthatnak – legalábbis általában. Meg kell tanulniuk kimondani, ami fáj nekik, vagy amire szükségük van, és akkor könnyebben érnek célt, de sokszor nem is a kommunikáció, sokkal inkább a büszkeségük az, ami ebben megakadályozza őket.

Nehézségek

A Ziták szeretnek adni, általában egészséges öntudattal rendelkező, de szerény típusok, akik megharcolnak mindenért, amit elérnek, és ez kicsit meg is keményíti őket. Nem jellemző rájuk a túl nagy szerencse, de saját erőből mégis elérik céljaikat, és erre joggal lehetnek büszkék.
Ideális barátok, kollégák és feleségek, akik persze minden nap harcban állnak magukkal, az emlékeikkel és a félelmeikkel, de minden nap fel is veszik a harcot ezek, és sokszor önmaguk ellen is. Boldog névnapot minden Zitának!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!