Ha még mindig hagyományos fogkefét használsz, hibát követsz el

Ha még mindig hagyományos fogkefét használsz, hibát követsz el

Címlap / Életmód / Egészség / Ha még mindig hagyományos fogkefét használsz, hibát követsz el

Ma már egyre ritkábban hallhatjuk, hogy a hagyományos fogkefe ugyanolyan hatékonyságra képes, mint az elektromos változat. Számos kutatás bebizonyította, hogy az elektromos fogkefe hatékonyabban csökkenti a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát. (x)

Érdemes látni azt is, hogy az elektromos készülékek esetében az innovatív technológiák alkalmazása alkalmas a hatékonyság folyamatos növelésére, míg a hagyományos eszközök esetében ez nem mondható el. A gyártók jelentős fejlesztéseket végeznek annak érdekében, hogy az elektromos fogkefék minél jobb hatékonysággal távolítsák el a lepedéket és a dentális plakkot. A korszerű készülékek mindig kicsit jobbak az elődeiknél. Nem kérdés, ha még hagyományos fogkefét használunk, érdemes elektromos változatra váltani. Az alábbi tartalom a kiválasztásban igyekszik segítséget nyújtani.

A korszerű elektromos fogkefék között két fő típust különböztetünk meg. Mindkettő kiváló választást jelenthet, illetve tökéletesen alkalmas a mindennapi fogmosásra, de az eltérő tulajdonságaik miatt érdemes megfontolni a döntést. Az egyik típus a forgófejes fogkefe, amelynek a piacát jelenleg az Oral-B uralja. Esetükben a sörték egy gömbalakú fejen helyezkednek el. Működés közben a fej oszcilláló és forgómozgást is végez, így biztosít megfelelő tisztítóhatást. A relatív kisméretű fej tökéletesen alkalmas a nehezen elérhető helyek tisztítására. Éppen ezért a forgófejes jó választás azok számára, akik hajlamosak kicsit elsietni a fogmosást és kevesebb figyelmet fordítani a megfelelő nyéltartásra.

Az elektromos fogkefék másik típusát az úgynevezett szónikus készülékek jelentik. Ezek esetében a Philips fogkeféi tekinthetők piacvezetőnek. Az ilyen készülékek feje leginkább egy hagyományos fogkeféhez hasonlítható; működés közben rendkívül nagy sebességgel oldalirányú mozgást végez, így fejtve ki tökéletes tisztítóhatást. Az egyetlen hátránya abban mutatkozik meg, hogy fogmosás közben nagyobb figyelmet kell fordítanunk a megfelelő nyéltartásra, illetve a zugok megfelelő elérésére. Ha erre hajlandók vagyunk, a szónikus kefék tökéltes választást jelentenek.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül az elektromos fogkefék egyéb tulajdonságait sem. Mindenképpen hasznos, ha olyan készüléket választunk, ami időzítővel adja tudtunkra, hogy ideje másik körnegyedre váltani. A legtöbb készülék ezt rezgőmozgással teszi meg, így elkerülhető, hogy a negyedek mosása aránytalanná váljon. Legalább ennyire hasznos extra a nyomásérzékelő szenzor is, amelynek köszönhetően elkerülhetők a túl erős nyomásból adódó hámsérülések, amelyek akár fájdalmas gyulladások kiváltói is lehetnek.

Mindezek mellett a közönséges szempontokra is érdemes figyelmet fordítani. Fontos lehet a nyél megfelelő bordázása. Noha a neves gyártók esetében ez mindig adott, az alacsonyabb minőségi osztályba sorolható készülékek esetében olykor előfordul, hogy a gumis bordázat hiánya fogmosás közben kényelmetlen nyéltartást okoz. Érdemes figyelmet fordítani az akkumulátor üzemidejére is azonban nem árt tudni azt is, hogy a merüléssel párhuzamosan csökken a kefe mozgási intenzitása is, így a teljes merülés előtt napokkal érdemes töltőre helyezni a készüléket. Ha odafigyeléssel választunk elektromos fogkefét, biztosak lehetünk benne, hogy a készüléknek köszönhetően javul a szájhigiéniánk.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!