Kiderült, hogy káros, ha a munkád a hobbid. Ezért baj, ha a kettő ugyanaz

Kiderült, hogy káros, ha a munkád a hobbid. Ezért baj, ha a kettő ugyanaz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kiderült, hogy káros, ha a munkád a hobbid. Ezért baj, ha a kettő ugyanaz

Csináld azt, amit szeretsz, és többé egy napot sem kell dolgoznod – jól hangzik, de tényleg ilyen egyszerű lenne? A szakértők szerint közel sem.

Rengeteg új bizonyíték utal arra, hogy az emberek szeretnének olyan munkát találni, ami jobban illik hozzájuk. Egy 2021-es McKinsey-felmérés kimutatta, hogy az Egyesült Államokban dolgozó munkavállalók kétharmada azt mondta, hogy az egészségügyi válság miatt újra kellett értékelniük életcéljukat. 50%-uk pedig átgondolta, milyen munkát végeznek ennek eredményeként.

Egyesek számára a hobbik fejlesztése és bevételszerzése potenciális megoldás. Egy másik, kétezer amerikai bevonásával készült felmérésben 60%-uk azt mondta, hogy a járvány ideje alatt javult egy vagy több hobbijában. 40%-uk pedig úgy gondolta, hogy „nagyon” vagy „rendkívül” valószínű, hogy képes lesz arra, hogy pénzt keressen ebből a hobbiból, miután a járvány elmúlt.

„Ha valaki egy élvezetes hobbit nyereségessé alakít, úgy érezheti, hogy ez közvetlen módja a jólét javításának. Az örömöt okozó tevékenységekkel való foglalkozás gazdagít minket.”

– magyarázza Yesel Yoon, New York-i klinikai pszichológus.

Yoon kifejti, hogy az egyik ok, amiért valami élvezetes dolgot, például hobbit, munkává akarunk váltani, „az egyenlet megfordítása”. Például, ha valaki nem élvezi a munkáját, de növelni akarja a boldogságérzetet, úgy érezheti, hogy a munkahelyét egy élvezetesebb tevékenységre kell cserélnie.

Youngoldman/istockphoto.com

Az érdeklődő munka elvégzése mély céltudatosságot is eredményezhet. Rikke Hansen, londoni karrierváltási tanácsadó és podcaster, aki gyakran segít az embereknek új vállalkozásokra való áttérésben azokon a területeken, amelyekért rajongnak, azt mondja, hogy azok az emberek, akik sikeresen lépnek át olyan területekre, amelyeket szeretnek, valódi előnyöket nyernek.

„Autonómiát kapsz, és ez a legmotiválóbb módja a munkának ”

– mondja.

Yoon azonban arra figyelmeztet, hogy ne lássunk bele túl sokat az ideába, miszerint ha olyasmit végzünk munkaként, amit szerezünk, az az általános jólétünkre is feltétlenül jó hatással lesz.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»