Arapapagáj – az okos és szép kiskedvenc

Arapapagáj – az okos és szép kiskedvenc

Címlap / Életmód / Család / Arapapagáj – az okos és szép kiskedvenc

Az egzotikus állatok között az egyik nagy kedvenc az arapapagáj. Ám azt is tudni kell, hogy tartása nem könnyű, és bizony folyamatos figyelmet igényel, ellenkező esetben búskomor lesz, mely idővel a halálát is okozhatja. Egyébként kedves, játékos madár, élmény minden vele töltött nap.

Származás

Elég egzotikus lényekről van szó, rendszerint esőerdőkben, illetve trópusi szigeteken találkozhatunk velük. Jelenleg 8 élő, és egy, a közelmúltban kihal fajt sorolnak ide, melyek mindegyike hihetetlen szépségű árnyalatokban pompázik.
Az arák tábora jóval népesebb volt, több fajuk élt a karibi szigetvilágban is, ám ezek kipusztultak a megjelenő indiánok miatt. Egyes fajokat még láthattak az európai hódítók, ám fennmaradni csak kevésnek sikerült.

Kinézete

Az arák között szép számmal találunk színes képviselőket, hiszen ennek a papagájfajnak ez is egy nagy vonzereje. A legnépszerűbbek és legismertebbek a sárga – kék, és a zöld szárnyú ara, melynek a testét fedő tollak nagy része piros.
Ezenkívül a leggyakrabban tartott, és legkeresettebb fajok között vannak a kékhomlokú törpearák, valamint a közelmúltban megjelent meséből, a Rio-ból sokak számára ismerős jácint-kék arák. Ezeknek a papagájoknak a másik nagy vonzerejük a méretük. Egy – egy kifejlett példány elérheti a 65 cm is.

Csőr

Az aráknak jellegzetesen nagy, fekete csőrük van, ami igen hatékony fegyver is lehet. Bár ezek a madarak nem agresszívak, azért nem árt vigyázni velük. Mivel eredeti élőhelyükön néhány ásványi anyaghoz csak a kövek elmorzsolásával jutnak hozzá, így meg sem kottyan nekik egy csont összeroppantása.
Ráadásul ez a szervük hegyes is, így valóban óvatosan kell bánni vele. Jellemzően azonban az ara nem használja támadásra csak abban az esetben, ha erősen ingerlik.

Jellem

Ezek a madarak nagyon közvetlenek és kedvesek. A gazdájukkal különlegesen erős kapcsolatot építenek ki, szükségük van a közelségére. Játékos természetűek, szeretik a simogatást, ilyenkor a hátukra gördülnek, és a lábaikkal próbálják megfogni a cirógató ujjakat.
Ha azonban nem foglalkozunk velük eleget, akkor magukba fordulnak, búskomorak lesznek, és elkezdik tépkedni a tollaikat.

Tanítás

Az arák lelkesen és gyorsan tanulnak, a kisebb trükköket hamar elsajátítják. Egy – egy elvárt viselkedésformára is okíthatjuk őket, valamint fejlett beszédkészséggel rendelkeznek, így ebben is jó eredményeket produkálnak.

Tartásuk

Mivel nagytestű madarakról van szó, így a kalitkának is kifejezetten nagynak kell lennie. Ám még a 2 méteres ketrecből is legalább napi 2-3 órára ki kell engedni, hogy kedvére röpködhessen és kinyújtóztathassa az izmait. T
áplálásuknál nagy figyelmet kell fordítani a változatosságra, valamint a megfelelő vitaminbevitelre is. Nem érdemes spórolni, mert a nem megfelelő eleség a tollak elvesztését, és kedvetlenséget okozhat. A táplálékba minden esetben keverjünk apróbb fadarabokat is.

Játékok

Az arák igen erőteljes csőrük miatt csak erős játékokkal tudnak játszani. Erre érdemes odafigyelni, mert több szempontból is gondot okozhatnak a nem megfelelő tárgyak: játék közben a cafatokra tépett dolgok beterítik majd a lakást, és ne adj’ isten a madár lenyelhet egy műanyagdarabot, ami rossz esetben a halálát is okozhatja.

Kinek?

Nem szabad elfelejteni hogy az arák átlagéletkora fogságban 30-50 év, tehát csak akkor vásároljunk ilyen madarat, ha ilyen hosszú időn át is biztosítani tudjuk neki a figyelmet.
Lakásban tartása megoldható, ám ha nem foglalkozunk vele eleget, rikácsolni kezd, ami hangos, és elég fülsértő is. Alapvetően azoknak ideális házi kedvenc, akik sok időt tudnak velük tölteni, és biztosítani tudják számukra megfelelő teret.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!