5 tudományosan alátámasztott trükk, hogy mindig optimista maradj!

5 tudományosan alátámasztott trükk, hogy mindig optimista maradj!

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tudományosan alátámasztott trükk, hogy mindig optimista maradj!

Gyakran hangoztatott mondás, mely szerint a siker és a boldog élet kulcsa a pozitív gondolkodásban rejlik. Az optimista szemlélet elsajátításának köszönhetően szimpatikusabbá, szerethetőbbé, kreatívabbá, egészségesebbé, és jobb vezetőkké válhatunk. Ezzel ellentétben a negatív gondolkodás növelheti a stressz, a depresszió, valamint a betegségek kockázatát, és romboló hatással lehet kapcsolatainkra. Szerencsére néhány tudományosan alátámasztott módszer segítségével te is elsajátíthatod az optimizmus művészetét!

Tudd átadni magad a pillanat örömének

Boldogtalanságunk egyik legfőbb oka manapság, hogy képtelenek vagyunk átadni magunkat a jelennek, és örülni a pillanat nyújtotta élményeknek.

Ehelyett elménk folyamatosan vándorol, osztályoz, értékel, kritizál mindent, ami körülöttünk vagy éppen bennünk zajlik.

Ezt kísérli megváltoztatni a mindfulness szemlélet, melyet magyarul legtöbbször tudatos jelenlétként szoktunk emlegetni. A mindfulness célja, hogy figyelmünket a jelenre irányítsuk, közben pedig ítéletmentesen megfigyeljük belső illetve külső élményeinket, felismerjük negatív gondolatainkat, majd elengedjük azokat.

A lényeg tehát, hogy tudatosítsd magadban, hogy a gondolat az csak egy gondolat, legyen bármilyen kellemetlen is! Ezzel a módszerrel mentális és fizikai egészségedért egyaránt sokat tehetsz, boldogabbá és elégedettebbé válhatsz!

A boldogságért mozognod kell!

Mostanra számtalan tanulmány alátámasztotta a feltételezést, mely szerint a testmozgás nem csak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással van.

Többek között enyhíti a depresszió, valamint a szorongás kialakulásának esélyét, javítja a hangulatot, és elősegíti a pozitív gondolkodást.

Az Eastern Ontario Research Institute egyik kutatása során megállapították, hogy azok az emberek, akik tíz héten keresztül heti kétszer időt szakítottak a testmozgásra, szellemi teljesítőképességeiket és állóképességeiket illetően egyaránt fejlődést mutattak.

Az edzésnek illetve a szervezetben felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően javult a testképük, valamint sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat.

Keresd a pozitív emberek társaságát!

Ha szeretnél mentálisan erősebbé válni, és elsajátítani a pozitív gondolkodás művészetét, érdemes távol tartanod magadat a mérgező kapcsolatoktól valamint a negativitástól!

A Psychoneuroendocrinology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a stressz valóban ragályos és minél több negatív személy vesz körül a mindennapjaid során, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy rajtad is eluralkodik a pesszimizmus.

A jó hír az, hogy a kutatások szerint a boldogság ugyancsak fertőző.

Tehát a pozitív gondolkodás hívei legegyszerűbben úgy tudják megőrizni optimizmusukat, ha olyan emberekkel veszik körbe magukat, akik hozzájuk hasonlóan gondolkodnak.

Légy tisztában az erősségeiddel

Gyakorta megtörténik, hogy valaki azért esik a negativitás csapdájába, mert nem látja tisztán, vagy figyelmen kívül hagyja saját erősségeit.

Dr. Martin Seligman, a pozitív pszichológia szemléletének atyja szerint, a legboldogabb emberek mindig azok, akik tisztában vannak saját erősségeikkel és erényeikkel.

Mindez segít, hogy magabiztosabbá válj, és könnyebben vedd az eléd gördülő akadályokat.

Az önbecsülés javításához jó megoldás lehet, ha leírod egy papírra azokat a tulajdonságaidat, amelyeket szeretsz magadban, majd a listával kapcsolatban kikéred azoknak az ismerőseidnek, barátaidnak a véleményét, akik jól ismernek téged!

Töltődj fel és kapcsolódj ki!

Mindenki tudja, hogy a fáradtság és az éhség érzése együtt nagy valószínűség szerint boldogtalansághoz vezet.

Ám jó, ha tisztában vagy vele, hogy ez a kombináció nem csak a hangulatodat befolyásolhatja, de a gondolkodásodat is átalakíthatja.

Az alvásmegvonást a központi idegrendszer fenyegetésként értékeli, melynek hatására romlik az ítélőképességünk, és megsokszorozódnak a negatív gondolataink.

Ahhoz, hogy megőrizd optimizmusodat, és megfelelő döntéseket hozhass mindennapjaid során, elengedhetetlen a napi legalább nyolc óra alvás, és a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást