Akár 14 évvel is többet élhetünk, ha az alábbi szokásokat betartjuk

Akár 14 évvel is többet élhetünk, ha az alábbi szokásokat betartjuk

Címlap / Életmód / Egészség / Akár 14 évvel is többet élhetünk, ha az alábbi szokásokat betartjuk

1/5 Nagyon nem mindegy, mit eszel

Nem tűnik hatalmas találmánynak, de a Harvard kutatói szerint tényleg minden a táplálkozásnál kezdődik, és csodaszerek ide vagy oda, a kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag, cukorban szegény étrend a hosszú élet kulcsa lehet.

Segíthet megakadályozni a szív- és koszorúérbetegségeket, de még bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét is csökkenti, így tényleg érdemes megnézni, hogy mi kerül a tányérodra.

A rostbevitel mellett érdemes arra is figyelni, hogy idény zöldségeket és gyümölcsöket egyél, ezekben van a legtöbb vitamin.

2/5 Sportolj, mert egy tested van!

Míg az élsport nem feltétlenül kedvez hosszú távon az egészségnek, a rendszeres testmozgás mindenképpen a hosszú élet egyik titka, és akkor sem kell lemondani róla, ha a mozgás már nehézséget jelent, vagy valaki ízületi panaszoktól szenved.

Heti három alkalommal akkor is érdemes valamilyen aktív tevékenységet végezni, ami – ha valaki nincs jó formában – lehet az ízületeket kímélő úszás vagy jóga, illetve akár egy könnyű séta is.

A lényeg, hogy ismerd a saját határaidat, ne siettesd a fejlődést, de ne is ülj otthon azt várva, hogy egyszer csak jobban fogod érezni magadat.

Túrázás erdőben
istockphoto

3/5 Tartsd meg a normál testsúlyod!

Az első és a második szabály betartásával akár automatikusan is együtt járhatna az ideális testsúly, de sajnos ez nem feltétlenül van így.

Bizonyos anyagcsere-betegségek vagy pajzsmirigy problémák egyaránt okozhatnak elhízást vagy alultápláltságot is rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étkezés mellett is.

Ezeknek nem csak az alapbetegség kezelése miatt érdemes utánajárni, hanem azért is, mert a súlyod alapvetően meghatározhatja, hogy milyen ütemben „használódik el” a tested és hogy mennyire viselnek meg akár egyszerűbb betegségek, fertőzések.

.

Oldalak: 1 2

»

2 hozzászólás

 • dr Tordai Miklós
  2020.10.31., 18:36

  Sziasztok… Szép estét mindenkinek. A kifejezetten buta, rossz szokásaim között a két szokasom, a napi 3 doboz erős cigi, és a napi 10- 12 üveg sör. Az italozást 4 évig a cigit 21 évig , fogyasztottam, majd egy nagyon súlyos szív problémával korházba kerültem, és miután az életemet mentő Papp professzornak sikerűlt meggyőzni, hogy azonnal és végleg dobjam el azt átkozot cigit. Megtettem, 121kg ról sok,és kitartó mukával 3 év alatt sikerűlt 41kg-tól megszabadulnom. Ma 74 évesen kirobbanó jó egészségnek örvendek. Ezek után döntsd el meddig ,és hogyan akarsz élni….. A döntés nálad , és bízz magadban, mert akkor magadért jól döntesz.

  Válasz
  • Zoltán
   2020.11.16., 18:21

   Én kb. 5 évig alkoholista voltam,amit egyszerűen befejeztem,azóta néha iszom de keveset. 14 éves koromtól 64-ig dohányoztam (50 évig) és azt is abbahagytam, most 70 leszek áprilisban és mindenki szerint letagadhatok 10 évet.
   Gyógyszert nem szedek,csak vitaminokat,ha az élelmiszerrel nem kapok eleget,és nem tudok egyetlen betegséget sem felmutatni. Most attól félek,hogy egészségesen megérem a 90-et mint anyukám,aki az utolsó 10 évben csak létezett,én láttam el és rájöttem,hogy az már nem élet,amikor csak vagy.
   Tehát amíg tudod élvezni az életet addig rendben,de aztán jobb lenne gyorsan távozni.

   Válasz

Írj egy hozzászólást