5 egzotikus növény, amik nyáron a szabadban is jól érzik magukat – a balkonodra is ültetheted őket!

5 egzotikus növény, amik nyáron a szabadban is jól érzik magukat – a balkonodra is ültetheted őket!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 egzotikus növény, amik nyáron a szabadban is jól érzik magukat – a balkonodra is ültetheted őket!

Nagyon kedvelem a különféle egzotikus külsejű, mediterrán, esetleg trópusi növényeket, de ezeknek érthető okokból nem túl ideális a hazai klíma. Ennek ellenére sem szerettem volna lemondani azokról a változatokról, amik könnyen áttelelnek a pincében, hiszen így legalább nyáron gyönyörködhetünk bennük az udvaron. Mutatok most 5 egzotikus növényt, amik egyhuzamban akár fél évet, nyolc hónapot is eltölthetnek a balkonodon, vagy az udvarodon!

Agavé

Az agavé az amerikai kontinensen őshonos, de a közeli, tengerparti országokban, szigeteken is megvetette a lábát.

Számos alfaja van, így mindenki válogathat kedvére látvány és méret szerint.

Az agavékban közös, hogy pozsgásak, szúrósak a leveleik, tőlevélrózsás a felépítésük és szerencsére évelők.

Nálam egyértelműen toplistásak, mert látványosan növekednek évről évre, és nagyon igénytelenek.

Jól viselik a tűző napot, a minimális mennyiségű öntözést, de ha jó vízelvezető talajban élnek, akkor a csapadékosabb időjárással is megbirkóznak.

Vannak, akik öntözik őket télen, de a pihenőfázisban én egyáltalán nem foglalkozok velük, mégis olyan pompásan kerülnek elő tavasszal, ahogy ősszel elbúcsúztam tőlük.

 

Leander

A leander hazánkban is népszerű növény, de bátran mondhatjuk, hogy a világ számos pontján imádják: a Földközi-tenger medencéjét egyértelműen meghódította, de még Indiában is felbukkant.

Míg a melegebb éghajlaton gond nélkül nő az árokpartokon, addig hazánkban teleltetni szükséges.

Ugyan nem a legigénytelenebb növény, amit egzotikus mivolta miatt szerethetünk, mégis érdemes foglalkozni vele.

Nyáron gazdagon virágzik, számos színváltozatban beszerezhető, és igazán mediterrán hangulatot áraszt.

Sajnos nem a legolcsóbb virág a kertészetekben, de jó hír, hogy otthon nagyon könnyű dugványozni, szaporítani, így érdemes aukciós portálokon, közösségi oldalakon érdeklődni eladó növények után.

 

Kínai kenderpálma

A kínai kenderpálmát Európában a legelterjedtebb pálmaféleként tartják számon, aminek oka elsődlegesen szívósságában rejlik.

Még hazánkban is csak az igazán szívós telek viselik meg, ugyanis mínusz 17 fokig kinn lehet hagyni, de ha biztosan őrizni akarod az épségét, akkor érdemes teleltetned.

Dézsától, ültetéstől és persze gondozástól függően ez a pálma akár 12-15 méter magas is lehet, de a végleges méretéhez napos, széltől védett helyet kell biztosítanod számára.

Ha jól érzi magát, méretes, sárga virágzattal is megörvendeztet a nyár folyamán.

 

Pozsgafa

A pozsgafa, ismertebb nevén majomfa népszerű szobanövény, ami akár méretesre megnőhet a lakásban is.

A Dél-Afrikában és Madagaszkáron őshonos változat dísz- és szobanövény formájában a világos számos részébe eljutott, ami alól hazánk sem jelentett kivételt.

A természetes élőhelyén akár 3 méteresre is megnövő, vaskos törzsű, húsos levelekkel rendelkező növény nyáron kiválóan érzi magát a szabadban nálunk is.

Sőt, sokkal jobban fejlődik, ha világos, napos helyen van nyáron, télen viszont hűvös, fagymentes helyen, kevés öntözéssel teleltetjük.

 

Pálmaliliom

A sor végére hagytam egy aduászt, a télálló jukkát, avagy a pálmaliliomot.

Ez a növény ránézésre egzotikus, különleges hangulatot áraszt, egyáltalán nem tűnik hazai virágnak. Nem is az!

A pálmaliliomnak ugyanakkor hatalmas előnye, hogy kinézete ellenére tökéletesen bírja az itthoni teleket sőt, jól érzi magát a méretesebb kaspókban és a város szennyezett levegője sem zavarja.

Önmagában is nagyon mutatós, de előszeretettel és könnyedén virágzik: a gondoskodást magasba törő, úgynevezett végálló bugában nyíló, fehér virágzattal hálálja meg.

Imádja a tűző napot, a talajban pedig nem igazán válogatós, és öntözni sem kell túl gyakran.

 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!