A fermentálásról időről időre kiderül, milyen egészséges. Bár eddig is sejthettük, hogy kiváló egészségmegőrző, azt talán az igazi rajongók sem remélték, hogy a bélflóránk állapota még az agyunk működésére is hatást gyakorol.
1. Fermentált hagymás lilakáposzta
Hozzávalók: lilakáposzta, lilahagyma és felöntőlé
Elkészítése: A káposztát és a hagymát tisztítsd meg, gyalun reszeld le, majd tedd az üvegbe. Ha nincs gyalud, akkor természetesen késsel is felszelheted, de ügyelj arra, hogy megközelítőleg egyforma méretűre vágd őket. A legtöbb kemény zöldséghez, így a káposztához is tökéletes választás a 2%-os sóoldat, ami azt jelenti, hogy egy liter vízben egy evőkanál sót kell feloldanod. Ezzel a kihűtött, sós vízzel öntsd nyakon a lilahagymás káposztát, fedd le gondosan. Szobahőmérsékleten érleld, míg a kívánt ízt el nem éred.
2. Fermentált retek
Hozzávalók: retek, felöntőlé, egész bors
Elkészítése: Könnyű fermentálni a retket, és bármelyik típusát felhasználhatod erre a célra sőt, akár vegyesen is teheted őket az edénybe. Miután alaposan megmostad a zöldségeket, karikázd fel őket egyforma szeletekre.
Nem kell, hogy papírvékonyak legyenek, de természetesen ez is egy lehetőség, így hamarabb elkészül a fermentált finomság. Miután az előkészítéssel megvagy, tedd a szeleteket az üvegbe, öntsd fel a lével, opcionálisan ízesítsd egész borssal, majd gondoskodj a leszorításról, majd zárd le az üveget.Akárcsak a többi, fermentált zöldség esetében, úgy a retek fermentálása során is széndioxid keletkezik. Ezt időnként érdemes kiengedni az edényből úgy, hogy óvatosan megtekered a kupakot, vagy megnyitod a csatos üveg tetejét.
3. Fermentált karfiol és brokkoli
Hozzávalók: karfiol, brokkoli, fokhagyma, felöntőlé
Elkészítése: Az első feladat itt is a tisztítás, érdemes is kicsit áztatni a vízben a zöldségeket. A karfiolt és a brokkolit szedd egyforma méretű rózsákra, a fokhagymát pucold meg, majd a szokásos módon, a kihűtött felöntőlével tedd őket a sterilizált üvegbe.
Fontos tudnivaló, hogy a fermentált élelmiszerek annál savanyúbbak lesznek, minél tovább érleled őket. Időközben érdemes kóstolgatnod (persze steril eszközökkel), így tálaláskor már a kívánt állagot és ízvilágot kaphatod. Hűtőbe téve lassíthatod a folyamatot, ezért, ha a vágyott ízt elérted, érdemes a fermentált finomságokat hidegen tárolni, így tovább el is állnak.