6 jó dolog, ami tavaly a bolygóval történt

6 jó dolog, ami tavaly a bolygóval történt

Címlap / Kikapcsolódás / 6 jó dolog, ami tavaly a bolygóval történt / 2. oldal

2020-ra senki nem úgy fog visszaemlékezni, mint a kedvenc éve, de jó tudni, hogy – a Föld szempontjából – történtek pozitív dolgok is az elmúlt esztendőben.

Bátorítják a ruhák újrahasznosítását

Az amerikaiak rengeteg mennyiségű ruhát vesznek, amiktől természetesen ugyanilyen sebességgel szabadulnak is meg, sokan már mindössze pár év után. Tavaly óta olyan nagy márkák vesznek részt ezen darabok újra hasznosításában, mint a Gap, Banana Republic és a Reformation.

Hogy a használt ruhák ne a szemetesben végezzék, kreditpontokkal jutalmazzák azokat a vásárlókat, akik már nem hordott darabjaikat beviszik üzleteikbe. Innen a ThredUp online bolton keresztül találnak új gazdára a használt ruhák, vagy újrahasznosító üzemekbe szállítják őket.

Ruhák újrahasznosítása üzletekben
gradyreese/istockphoto.com

Plasztik-evő részecskék bevetése a műanyaghulladék ellen

A Cabrios nevű startup azonosított egy bakteriális enzimet, amely megemészti a PET palackokat. A szokásos újrahasznosítási eljárásokkal szemben ez nem rontja le a műanyag minőségét, ami ezáltal gyakorlatilag örökké-felhasználhatóvá válik. (A jelenleg technikákkal csak párszor lehet újrahasznosítani a plasztikot).

További előrelépés, hogy bizonyos innovatív gyártóknak köszönhetően – mint a Blueland, Cleancult és a Force of Nature – megtudtuk azt is, hogy az öblítőket és tisztítószereket nem kell feltétlenül műanyag csomagolásban árulni. A Grove Collaborative cég – amely tisztítószer-szállítással foglalkozik – azt tűzte ki céljául, hogy 2025-re teljesen műanyagmentesen fog működni. Az Unilever pedig 2039-re ígéri, hogy összes terméke gyártása nettó zéró károsanyag kibocsátással jár majd. Ezek még ugyan távoli tervek, de minél több gyár követi őket, annál nagyobb bizakodásra ad okot. 

Műanyag-evő részecskék bevezetése
Larina Marina/istockphoto.com

Publikus ökolábnyom a ruhaiparban

2020-ban az Allbirds divatmárka újfajta transzparenciát vezetett be azzal, hogy az első brand lett, amelyik termékein feltűntette a gyártással járó karbon-lábnyomot. Innen tudjuk, hogy egy átlagos cipő megszületése annyi károsanyag kibocsátással jár, mintha 19 mérföldet tennénk meg autóval, vagy ha a ruhaszárítóba egymás után öt adag ruhát tennénk.

Az Allbirds ezek után összefogott az Adidas tervezőivel és jelenleg egy olyan sportcipőn dolgoznak, amelynek gyártása reményeik szerint a legkevésbé fogja károsítani a környezetet.

Környezettudatos sportcipő előállítása
Mikolette/istockphoto.com

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»