5 zavaró tény az organikus élelmiszerekről – Bio és szerves mindenek felett?

5 zavaró tény az organikus élelmiszerekről – Bio és szerves mindenek felett?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 zavaró tény az organikus élelmiszerekről – Bio és szerves mindenek felett?

Az ökológiai gazdálkodás alapelvei vitathatatlanul jók. Mindenki szeretne egészségtudatosan étkezni és élni, így a mérgező peszticideket – növényvédő és gyomirtó szereket – jó lenne teljesen kiiktatni a felhasznált élelmiszerekből. De vajon teljes mértékben megbízhatunk az organikus termékekben?

Kemikáliákat eszünk

A növényeken található kémiai növényvédőszer maradványai akár közvetlenül, akár a növényeket elfogyasztó állatok húsán keresztül is lassan beszivároghatnak a szervezetünkbe. De ez nem minden – növekedési hormonok, antibiotikumok és egyéb gyógyszerek is belekerülhetnek a talajba, vízbe, a hagyományos állattartás és növénytermesztés keretein belül pedig a gyomrunkba is. Mielőtt azonban kiürítenéd a hűtőt és a kamrát, és megesküdnél, hogy ezután csak biotermékeket eszel, légy tisztában azzal, hogy az ökológiai gazdálkodásnak is megvannak a maga szépséghibái.

Alig szabályozott

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az ökológiai termékek körüli bürokrácia. A cél a fenntartható termelési rendszerek zavartalan működése lenne, de ezt olyan tanúsítványok, szabványok és helyszíni vizsgálatok előzik meg, amelyek óriási mértékben nehezítik – és költségekkel terhelik – a biogazdálkodást. Ezzel együtt még jobban megemeli az amúgy is nehezen megfizethető bioélelmiszerek árát.

A legtöbb országban nincs konkrét felelőse a biztonsági vizsgálatoknak, a potenciálisan szennyezett élelmiszerek visszahívásának és a csalások leleplezésének.

Mindez együtt akadályozza a hazai gazdálkodás ösztönzését is.

Nem minden helyi

Az organikus élelmiszerek előállítói zászlójukra tűzték a „helyben előállított” alapanyagok preferálását, segítve ezzel a helyi termelőket. A valóságban azonban, ha nem kimondottan virágzó mezőgazdasággal rendelkező országról van szó, az ökológiai élelmiszerek iránti kereslet jóval meghaladja azt a bioalapanyag mennyiséget, amire helyben szükség lenne. Így rengeteg importáru érkezik a tengerentúlról, amelynek jó része katasztrofális élelmiszerbiztonsági szabályozással rendelkezik. Az importált termékeket nem tesztelik biztonsággal, azok mégis felhasználásra kerülnek a szintén kontrollhiányos ökológiai gazdálkodásokban.

Még mindig tartalmazhat peszticideket

A tesztelések nem ritkán mutatnak ki növényvédőszer maradékokat az ökológiainak nevezett élelmiszerekben. Az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztériuma) által 2010—2015 között végzett tanulmányok alapján az állítólagos biotermékekben 43 százalék növény- és gyomirtószert mutattak ki.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a gazdák csalnak, hanem hogy például a hagyományos gazdaságokhoz közeli ökológiai gazdaságok kemikáliákat kapnak a talajvízből vagy a levegőből.

Az organikus gazdálkodás nem használ vegyszereket, de csak a hagyományos értelemben véve. Használnak viszont szerves növényvédőszereket, amelyek ugyan nem szintetikusak, de maradványaik minőségi romlást okoznak a bioélelmiszerekben.

Probléma a vízhasználattal

A biotermékekkel kapcsolatos egyik fontos környezetvédelmi probléma a vízhasználat. Az ökológiai gazdaságok cirka 60 százalékkal kevesebbet termelnek, mint a hagyományos gazdaságok, de az általuk felhasznált víz mennyisége nem csökken. Emellett a szerves és hagyományos gazdálkodásokból származó műtrágya – függetlenül attól, hogy szerves vagy vegyi alapú – negatívan befolyásolja a víz minőségét és kártékonyan hat a növény- és vadvilágra.

A címke inkább marketing

A tanúsítványok és termékcímkék, amelyek az organikus és bioélelmiszereken megtalálhatóak, nem olyan objektív folyamaton alapulnak, amely tudományosan meghatározná a termékek hitelességét vagy biztonságát.

A felcímkézés inkább reklám és marketing célokat szolgál, ahelyett, hogy élelmiszerbiztonsági vagy táplálkozási adatokat nyújtana.

A rendszer így nyitott a visszaélésekre, mert nagyon kevés a szakmai szervezet, amely autentikus és megbízható ökológiai tanúsítványt adna ki.

Képek forrása: 06photo/Depositphotos.comvladteodor95/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást