Ahogy idősödsz, egyre többet kéne innod – egy kutatás szerint

Ahogy idősödsz, egyre többet kéne innod – egy kutatás szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Ahogy idősödsz, egyre többet kéne innod – egy kutatás szerint / 2. oldal

Azt már tudjuk, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás nagyon fontos, és hogy egy egészséges felnőttnek a napi 2-2,5 liter felé kell törekednie. De az már kevésbé közismert, hogy az életkorral változik az elfogyasztandó folyadék mennyisége is. Egy friss kutatás szerint például az idősebbeknek lényegesen többet kellene inniuk, mint a fiatalabb társaiknak.

Hogy mindez miért fontos? Azért, mert a dehidratációból következő magas pulzusszám hozzájárulhat a hőguta és a szívproblémák kialakulásához is. 

A kutatók azt is megjegyezték, hogy ahogyan idősödünk, a szomjúságért felelős központunk (ami a hippotalamuszban található), kevesebb aktivitást mutat. Ez pedig azt jelenti, hogy az agy ritkábban ad jelet arra, hogy innunk kellene. Jobban oda kell hát figyelni arra, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel még akkor is, ha nem feltétlenül érzünk szomjúságot. 

Ha egy idősebb embert dehidratált lesz, az első szerv, ami kárát látja, az a vese, az idő előre haladtával pedig komoly veseelégtelenség alakulhat ki. A túl kevés folyadék elektrolit egyensúlyzavart is okozhat, ami viszont halálos is lehet.

A legveszélyesebb ennél a jelenségnél mindenképpen az, hogy az emberek nehezen veszik észre. Nem gondolják, hogy különösebben figyelniük kellene a hidratálásra, hiszen soha nem volt hasonló problémájuk, amíg fiatalabbak voltak. Ráadásul a vízhiány első tünetei nem is túl erősek, így könnyen lehet, hogy észre sem veszi őket valaki. Muszáj azonban fokozottan odafigyelni, ahogyan idősödünk ugyanis, a test víztartalma 70 százalékról lassan 50 százalékra csökkenhet.

A kutatás ugyan fiatal és idős férfiakon zajlott, de a szakértők megjegyezték, hogy a nőkre is hasonló folyamatok hatnak, így mindkét nemre érvényesek a kutatás eredményei.

Forrás

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»