Vitaminkúra: Mikor milyen vitamint szedjünk?

Vitaminkúra: Mikor milyen vitamint szedjünk?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Vitaminkúra: Mikor milyen vitamint szedjünk?

Egészséges vagy káros a táplálékkiegészítők rendszeres szedése?

Nagyon jó dolog a táplálékkiegészítő vitaminok szedése, ugyanakkor a helyes adagok megállapítása sem könnyű. Tesztelés nélkül nehéz megállapítani, mely vitaminokra és ásványokra van szüksége személy szerint a te szervezetednek. Ezek az általános útmutatók segítségedre lehetnek, ha az alábbi csoportok valamelyikébe tartozol:

Gyermekek vagy kisbabák

Azoknak a babáknak, akiket még szoptatnak, az egészséges anyatejjel minden bejut a szervezetükbe amire szükségük van, kivéve, bizonyos esetekben, a K és a D vitamint. Az emberi tejnek alacsony a K és a D vitamin tartalma, és az újszülöttek fejletlen bélrendszere még nem képes elegendő mennyiséget előállítani. A legtöbb kisbaba születéskor kap egy K vitamin injekciót.

Azoknak a kisbabáknak, akiket alultáplált anyukák szoptatnak vagy olyan anyukák, akiket nem ért elég nap, hiányzik a szervezetéből a D vitamin. Ezekben az esetekben 200-300 IU D vitamin szedése ajánlott.

Bizonyos tanulmányok szerint azoknál az egy év alatti kisbabáknál, akiknek táplálék kiegészítő vitaminokat adnak, kisebb eséllyel lesznek A típusú cukorbetegek.

Dohányosok

A dohányzás megakadályozza bizonyos vitaminok felszívódását a szervezetben; különösképp a C vitaminét. A folsavszerű kiegészítők fontosak lehetnek a dohányzók számára. Ha dohányosok nagy mennyiségű antioxidáns vitamint szednek, ártalmas lehet, különösen a beta- karotin. A vitaminok szedése helyett aki dohányzik, inkább egyen sok gyümölcsöt, és rostos ételt. És természetesen a cigarettáról való leszokás a leghasznosabb táplálék kiegészítő a dohányosoknak. De egyesek túlságosan is élvezik a cigarettázást ahhoz, hogy leszokjanak, ezért figyeljenek oda táplálkozási szokásaikra.

Alkoholisták

Gyakran szenvednek többszörös vitaminhiányban. A legveszélyesebb a C és a B1 (thiamin), a folsav, a B6 (pyridoxine) vitamin és a B2 (riboflavin) vitaminok hiánya.

Idősebb korúak

A korosodók majdhogynem egyharmadánál észrevették a vitaminok és ásványok hiányát, akik gyakran alultápláltak. A sok gyógyszer gyakran megakadályozza a vitaminok felszívódását a szervezetben. Az idősödők, különösen, ha nem éri őket napfény, szenvedhetnek gyakran D vitamin hiányban. Ugyanakkor előfordulhat náluk a B12, B6 vitaminok és a folsav hiánya. Sokszor a B12 vitamin hiánya a felelős a feledékenységért és különböző mentális rendellenességekért az öregeknél. Egyes kutatások azt mutatják, hogy öregek számára az E vitamin akár nagyobb dózisokban is segíthet az immunrendszerük megerősödésében. Viszont az idős embereknek lassabb a metabolizmusa, ezért több időbe telik a májnak kiüríteni a szervezetből a gyógyszereket és vitaminokat, ezért bizonyos vitaminok hatása felerősödhet számukra. Például az A vitamin, amely egy fiatalabb felnőtt test számára ártalmatlan, akár toxikus lehet egy idősebb szervezet számára. Meg kell tartani az egyensúlyt.

Diétások és vegetáriánusok

A fogyókúrázóknak, akik 1,000- nél kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta, ajánlott a multivitaminok szedése, és orvos gyakori látogatása szintén. Azoknak a vegetáriánusok, akik nem fogyasztanak tejet vagy húst, szükségük lehet riboflavinra, D vitaminra és B12 kiegészítő vitaminokra. Azoknak a vegetáriánusoknak, akik fogyasztanak tejtermékeket és tojást, elég odafigyelniük a vasszintre, melynek hiánya okozhat hajhullást.

Terhes és szoptató nők

Rengeteg dolog van, amire oda kell figyelnie egy nőnek terhessége alatt, néha a terhes vagy szoptató nők elfelejtik, hogy általában nagyobb vitaminbevitelre van szükségük a szervezetbe, és, hogy a B vitaminok különösen fontosak. A folsav csökkenti az ideg-betegségek, és a lehetséges arci abnormalitások kialakulásának lehetőségét az újszülötteknél. A multivitaminok szintén védik a gyermeket bizonyos örökölhető szívbetegségek ellen. De ha valóba elővigyázatosok akarunk lenni, a legjobb a multivitaminok szedése párhuzamosan a folsav szedésével a terhes nők számára.

Az ideális folsav adag terhes nők számára, illetve a terhességet megelőzően 400 mcg, szoptatás alatt viszont ez lecsökkentendő 260 és 280 mcg- ra. A kolin (Choline), szintén B vitamin, ismét egy olyan vitamin, ami lényeges a terhes nők számára, melyből az ideális adag 450 mg terhesség alatt, illetve 550 szoptatás ideje alatt. A B6 vitamin csökkentheti a reggeli rosszulléteket. Bár egyes kutatások azt bizonyítják, hogy ha a terhesség ideje alatt a mama K vitamint visz be szervezetébe, később a kisbabának nem lesz szüksége a K vitamin injekcióra, mégsem kimondottan ajánlott a K vitamin szedése ez idő alatt.

Bizonyos nőknek alacsony a májában az A vitamin tartalom, viszont fontos tudni azt, hogy a túl nagy mennyiségű A vitamin szedése megnöveli a születési rendellenességek valószínűségét. Még a kis napi mennyiségek is veszélyesek lehetnek egy kisbaba számára. Az orvosok azt ajánlják, hogy a terhes nők ne vegyenek be nagyobb A vitamin adagot napi 8,000 IU és kerüljék a máj evését.

Mennyi az annyi

A jóból is megárt a sok, ezért egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, nem kell teletömni vitaminokkal, ne essünk a végletekbe. Egy pár hasznos tudnivaló a vitaminok túlzott szedésének mellékhatásairól:

A vitamin : homályos látás, fejfájások, fáradtság, májkárosodás és az idegrendszer károsodása

D Vitamin : vesekő, magas vérnyomás, süketség

Vitamin K: csecsemőknél a bőr besárgulása

Vitamin B3 (Niacin): gyomorfekély, abnormális máj-működés

Vitamin B6: nagy mennyiségekben függőséget okoz

Vitamin C: nagy mennyiségekben függőséget okoz, hasmenés

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!