Neurológusok szerint a virágok illata okosabbá és boldogabbá tesz – a legjobb parfümök

Neurológusok szerint a virágok illata okosabbá és boldogabbá tesz – a legjobb parfümök

Címlap / Stílus / Test / Neurológusok szerint a virágok illata okosabbá és boldogabbá tesz – a legjobb parfümök

A téli időszak egyet jelent a kitartással – mind az emberek, mind pedig a természet esetében is. A legbátrabb növények bújnak ki a fagyos talajból és a legerősebb szirmok élik túl az erős szelet. A tudomány szerint pedig te is profitálhatsz a virágok erejéből, hiszen az édeskés aromájuk kutatások szerint hozzájárul ahhoz, hogy biztonságban, kellemesen érezzük magunkat és tiszta fejjel gondolkodjunk.

A tudomány és az illatok

Nem újdonság, hogy a különböző illatok biológiai szempontból is hatással vannak ránk. A vanília például eszedbe juttatja a nagyidnál töltött kellemes napokat, a friss rózsa pedig egy nyári kertbe repít. Ezek az illatokhoz köthető emlékek pedig kutatások szerint hangulatjavító hatásúak, csökkentik a stresszt és akár az agy tanulásért felelős területeit is képesek előnyösen befolyásolni.

A szaglóideg az egyetlen koponyában lévő ideg, ami közvetlen kapcsolatban áll a külső környezettel. Az orrban lévő idegvégződések kontaktusba kerülnek a beszívott levegővel. Ha pedig illatanyagok is vannak a levegőben, az agy elsődleges területein aktiválnak üzeneteket. Ilyenek például az érzelmekért, memóriáért és örömért felelős területek is.” – mondja dr. Sarah Villafranco, orvos.

A szaglással könnyen meghatározhatod, hogy a környezeted veszélyes-e, vagy nem, egyes illatok pedig olyan kémiai anyagokat is tartalmaznak, melyektől nyugodtabbá válhatsz.

Tatsiana Volkava/istockphoto.com

A virágok még erőteljesebb hatásúak

A virágok illatának lenyűgöző hatásai lehetnek az agyra nézve. Egy 2022-es tanulmány felnőttek figyelmének mértékét és érzelmi állapotát vizsgálta, miközben virágokat rendezgettek. Az eredmények szerint a prefrontális lebeny aktívabbá vált ennek hatására.

Egy másik amerikai kutatás szerint a japán szilvafa virágának illata aktivizálja a szimpatikus idegrendszert és az agy mozgásért, beszédért és emlékezésért felelős területeit.

Ezen felül pedig ott van az is, hogy a természetben töltött idő mennyi pozitív hatással rendelkezik a fizikai és mentális egészség szempontjából is. Már maga a zöld növények látványa is nyugtató, de a friss levegő és a virágok illata tovább fokozza ezt az előnyös hatást.

„Nem meglepő, hogy a virágillat és a természet közötti kapcsolat az agyunkra is jó hatással van, hiszen a szürkeállományunk az illat segítségével fejben összeköt minket a természettel. Ez különösen hasznos a téli időszakban, amikor kevesebb időt töltünk a szabad levegőn.”

– mondja dr. Sanam Hafeez, neurológus.

A virágok illatát természetesen sokféleképpen élvezheted, például aromaterápiás módszerekkel, friss növényekkel, amiket vázákba rendezel, de talán a legegyszerűbb dolgod akkor lehet, ha virágos parfümöt használsz. Ehhez ki sem kell menned otthonról, mégis érezheted a virágillat minden pozitív hatását. 

Íme néhány szuper virágos parfüm, amitől jobban érezheted magadat:

delihayat/istockphoto.com
  1. Jo Malone English Pear & Freesia: Ha egy könnyed, tavaszi, édes illatot keresel, próbáld ki ezt a parfümöt, amiben a körte és frézia játssza a főszerepet.
  2. Gucci Flora Gorgeous Garden: Ebben az illatban a gardénia, körtevirág, jázmin jegyei egy gyönyörű kertbe repítenek. Helyet kaptak benne olyan gyümölcsök is, mint a mandarin és a szeder de ettől még édesebbé válik a fejillata.
  3. Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh Paradise: Ez a parfüm egy sétára hív, ahol a naplementében elhaladsz egy virágos rét mellett. A rózsabors mellett a levendula jegyei is jól érezhetőek benne.
  4. Tom Ford Tuberose Nue: Ez egy keleties virágos illat, aminek középpontjában a parfüm nevét adó érzéki tubarózsa áll. Ha kedveled a friss, tavaszi illatokat, amiknek kellő mélységük is van, ez lehet számodra a nyerő választás.

Nyitókép: ROMAN ODINSTOV/pexels.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!