Várólista van a 60 ezer forintos sült krumplira

Várólista van a 60 ezer forintos sült krumplira

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Várólista van a 60 ezer forintos sült krumplira

Teljesen valószínűtlennek tűnik 200 dollárt költeni hasábburgonyára vagy 5000 eurót hamburgerre. De a fogyasztók világszerte egyre inkább hajlandók az ilyen túlzásokra.

A Golden Opulence Sundae a New York-i Serendipity3 étteremben megfelel a nevének. Három gombóc tahiti vaníliafagylalt tetején 23 karátos ehető aranylevél, egy kanál Grand Passion desszert kaviár, kézzel készített aranyozott cukororchidea és Amedei Porcelana és chuao csokoládé van, ritka venezuelai babból. Az ételt Baccarat Harcourt kristálypohárban szolgálják fel. Legalább 48 órával előtte kell megrendelni, hogy legyen ideje az étteremnek beszerezni az egzotikus összetevőket.

1000 dolláros (csaknem 300 000 forint) árán jóval többe kerül, mint amit Chantha Thach valaha is költeni szánt egy desszertre. „Számomra, aki a középosztály tagjaként nőtt fel, 1000 dollár valakinek a lakbére. Talán nem egy New York-i lakbér, de valahol a lakbér” – mondja a személyi edzőként dolgozó Thack a BBC-nek. De 2019 decemberében nagynénje és unokatestvérei közel egy évtized után érkeztek Ohio-ból az első igazi látogatásukra, és a Serendipity3 ebédje előtt nagynénje meglepetést árult el: megrendelte a Sundae-t.

A hat fős asztal között megosztva a desszert megkóstolása személyenként alig 170 dollárért sikerült. És ahogy Thach leírja az élményt, minden fillért megért. „Szó szerint minden kanalat ízlelgettem” – mondja. „Úgy értem, nyilvánvalóan ez volt életem legjobb desszertje.”

Nem csak különleges desszertet lehet ennyiért enni

Ez a fajta szuperlatívum az, amire az ételt tervezték. 2004-ben vették fel a Serendipity3 menüjébe, a Guinness-rekordok „legdrágább desszert” címéért. Az étteremben kapható egyébként a legdrágább szendvics (214 dolláros grillezett sajt, dél-afrikai homár paradicsompiskutival párosítva), a legdrágább turmix (100 dollár, Swarovski kristályburkolatú pohárban tálalva). 2021 júliusa óta már a legdrágább hasábburgonya is felkerült az étlapra. Az ára 200 dollár, Dom Pérignon pezsgővel fehérítve, szarvasgomba sóval, szarvasgomba olajjal, szarvasgomba sajtokkal és fekete szarvasgombával.

De még így is, az étterem aligha egyedülálló a kulináris extravagancia terén. A hollandiai Voorthuizenben a De Daltons étterem a múlt hónapban debütált egy 5000 eurós hamburgerrel. A burger a legmagasabb minőségű A5-ös japán wagyu marhahúst, alaszkai királyrákot és Iberico sonkát tartalmazza. Las Vegasban a Wally’s Wines and Spirits most lehetőséget kínál az étkezőknek, hogy elnyerjék nyereményüket, egy 1000 dolláros, 200 napos, száraz érlelésű bordaszem steakre.

Míg az elképesztő összegeket egy tál sült krumpliért vagy egy szelet sült húsért sokan hajmeresztőnek találják, az ár jó remek marketing trükként működik ezeknél az ételeknél. Ezt bizonyítják a hetekig tartó várólisták és a „kipróbáltam” stílusú YouTube-videók amelyek több tízmillió megtekintést gyűjtenek össze. Még ha a járvány csökkentette is a feltűnő fogyasztás lehetőségeit (és sok esetben az étvágyat is), miért maradnak ilyen népszerűek ezek a nagy költségvetésű menük? Talán úgy érezzük, hogy most minden eddiginél jobban megérdemelünk egy finomságot?

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»