Veszélyes személyiségek, akiktől tartsd távol magad

Veszélyes személyiségek, akiktől tartsd távol magad

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Veszélyes személyiségek, akiktől tartsd távol magad

Nem a bűnözésig elfajuló pszichopatákkal akarunk riogatni, hanem a problémás, nehezen kezelhető emberek zavarainak felismerésében próbálunk segíteni, hogy el tudd kerülni őket a mindennapi életben.

Mind férfiak, mind nők esetében kellemetlen és kínzó helyzeteket szülhet az ilyen zavaroktól szenvedő emberek közelsége, a velük való viszony. Segítségre és szakemberre van szükségük.

1. Ragadozó

Ijesztő, mennyire jól ért ahhoz, hogy a mennybe repítsen, minden értelemben. Ellenállhatatlanul kedves, odafigyel rád, felveszi a szerepét, látja, mire hogyan reagálsz, érzi, hogyan kell teljesen az ujjai köré csavarnia. Megbabonáz, levesz a lábadról, úgy érzed, erre vártál! Közben persze taktikázik a háttérben… A kiszemelt áldozatának minden idejét leköti, magáénak akarja őt tudni, közben saját hasznát keresi, visszaél a becserkészett bizalmával, empátiájával. Anyagi gondjait, zűrös ügyeit rázúdítja a frissen szerelembe esett párjára.

Beépül az életébe, viszi a problémáit, pénzügyi válságát, és igazából már nem is romantikus a viszony, inkább csak kellemetlen.

De ekkorra a ragadozó már átvette az irányítást, és nagyon nehéz kiverekednie magát az embernek ebből a kelepcéből.

Veszélyes személyiségek, akiktől tartsd távol magadKép forrása: SashaKhalabuzar/depositphotos.com

A meggyőző viselkedés, az ügyes taktikázás nagyon megtéveszti a ragaszkodásra és támogatásra vágyó embereket. Tipikus reakció a tagadás, az elején nem mer szembenézni vele az áldozat, hogy már régen nem kényelmes a helyzet, a ragadozó rátelepedett a magánéletére és az első helyet követeli magának.

2. Labilis

Az érzelmileg labilis emberekkel az az egyik legnagyobb baj, hogy könnyen kizökkennek az éppen aktuális lelki állapotukból. Nagyon impulzívak, olyannyira, hogy hajlamosak a viselkedésük és kirohanásaik következményeit is figyelmen kívül hagyni. Könnyen robbannak, házsártosak, veszekedést, konfliktus szítanak. Ezek hátterében többek közt az érzelmi instabilitás és az impulzuskontroll hiánya áll.

Pszichés sérüléseik miatt sokszor boldogtalanok, kilátástalannak látják a helyzetüket. Nem lehet rájuk alapozni, nem megbízhatóak és ijesztő kirohanásaik miatt inkább riasztóak.

A borderline személyiségzavar (BPD), amit érzelmileg labilis vagy határeseti személyiségzavarnak is szoktak nevezni, rémes és gyötrelmes lelki állapotokat eredményez. Meglehetősen összetett személyiségzavar, mindenképpen orvos, terapeuta segítségére van szükség. Az ebben a személyiségzavarban szenvedők rettegnek az elhagyatottságtól, az elutasítást nagyon rosszul viselik, épp ezért már a kapcsolatok elején hajlamosak túlságosan kötődni, szinte rátapadni a másikra. Extrémebb esetekben sajnos hajlamosak káros szenvedélyekbe menekülni, ivásba, kényszeres evésbe, szerencsejátékba. Hangulati zavaraik, érzelmi labilitásuk és viselkedési zavaraik teljességgel kikészíthetik a hozzájuk kötődőket.

3. Nárcisztikus

Narkisszosz görög mitológiai alak, akinek a története és személye az önimádat jelképe lett. Egy önmaga szépségébe szerelmes ifjú volt, aki órákat töltött a folyónál saját tükörképének csodálatával. Önteltsége nagyon felbosszantotta az isteneket, mérgükben virággá, nárcisszá változtatták.

A nárcisztikus emberek látszatra önelégültek, lekezelőek, arrogánsak, magabiztosak. Viselkedésük hátterében azonban a sikerek és elfogadás iránti vágy húzódik, egy sérült énkép miatti folytonos önigazolás-keresés.

Ezért nem veszik figyelembe mások igényeit és érzéseit, ők állnak a középpontban. Furcsán hangozhat, de a nagyképűség és mások lenézése mögött alacsony önbecsülés és önmegvetés áll. A nárcizmusnak is különféle fokozatai vannak, de a fentebb felsorolt jelek a legszembetűnőbbek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást