Így veheted észre, ha egy barátnődet bántalmazza a párja: ezek a vészjelek

Így veheted észre, ha egy barátnődet bántalmazza a párja: ezek a vészjelek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így veheted észre, ha egy barátnődet bántalmazza a párja: ezek a vészjelek

Felmérések szerint a családon belüli erőszak valamilyen formája 4-ből 1 nőt és 6-ból egy férfit érint élete során. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg most is ismersz valakit, akit bántalmaz a párja vagy más hozzátartozója.

Sajnos a bántalmazottak önbizalmát, kapcsolatait a bántalmazó sokszor teljesen leépíti, ezért is fontos, hogy észrevedd, ha segítségre szorul, és biztonságos körülmények között jelezd neki, hogy számíthat rád, és együtt meg tudjátok oldani a helyzetet.

Izoláció

Amikor valaki friss kapcsolatba kezd, természetes, hogy egy rövid időre szinte eltűnik a megszokott életéből, elmerül az új kapcsolatban, ám ez nem jelenti azt, hogy feladja az addigi életét vagy kapcsolatait.

Ha egy barátod egyre többször mondja le a közös programokat nyilvánvalóan hamis kifogásokkal, már nem vesz részt azokban a tevékenységekben, amelyek korábban örömet okoztak neki, esetleg sehol nem jelenik meg a párja nélkül, az ahhoz vezethet, hogy a barátai eltávolodnak tőle, esetleg megharagszanak rá, amiért már nem fektet energiát a kapcsolatuk ápolásába.

Pedig a bántalmazott elszigetelése a bántalmazó kapcsolat első lépcsőfoka, és ha éppen ez történik, akkor a barátodnak az elkövetkező időkben nagyobb szüksége lesz rád, mint korábban bármikor.

Állandó ellenőrzés

Nincs azzal semmi gond, ha valaki innen-onnan becsekkol a párjával, dob neki egy üzenetet, vagy a másik megkérdezi tőle, hogy megvárja-e ébren, vagy még soká fog hazaérni.

De ha már sehová nem tudsz úgy elmenni a barátoddal, hogy közben ne érkeznének folyton üzenetek a párjától, vagy ha veletek van, akkor is folyton a partnerével telefonál, ha tele van a kávézó, ezért inkább egy másikba mentek, és ő azonnal úgy érzi, hogy erről tájékoztatnia kell a párját is, az azt jelezheti, hogy valami nagyon nincs rendben, és lehet, hogy a barátodnak olyan lépéseiről is be kell számolnia otthon, amik egyébként csakis rá tartoznának.

Elejtett mondatok

A családon belüli fizikai erőszak vagy lelki terror mindenkire másképpen hat, de nyíltan segítséget kérni csak nagyon kevesen és jellemzően csak bátorítás hatására mernek.

Vannak, akik teljesen bezárkóznak, teljes hazugsághálót építenek, csak hogy a bántalmazás tényét – amiről úgy érezhetik, az ő szégyenük – elfedjék, és olyanok is vannak, akik burkoltan próbálnak segítséget kérni.

Ha egy barátod nevetve, látszólag vicces formában megjegyzi, hogy sietnie kell, mert ha nem lesz vacsora, mire a párja hazaér, kitör a botrány, vagy azt mondja, hogy tetszik neki a ruhád, de az ő párja soha nem engedné meg, hogy ilyesmit felvegyen, vedd észre a valódi üzenetet, és kérdezd meg tőle, hogy minden rendben van-e otthon.

Nem hoz többé saját döntéseket

A fontos, mindkét fél életére hatással lévő döntéseket a párok együtt hozzák meg, és ez teljesen rendben is van így.

Egy bántalmazó kapcsolatban azonban egyetlen fél dönt mindkettőjük életéről: ha a barátod kikerüli a döntéshelyzeteket, nem válaszol, amikor a véleményét kérdezed valamiről, helyette azt mondja, hogy előbb meg kell beszélnie a dolgot a párjával, az szintén gyanakvásra adhat okot.

Sérülések

Bár a családon belüli bántalmazás mindig lelki szinten kezdődik – sokszor olyan fokozatosan építve ki a kontrollt és a terrort, hogy maga a bántalmazott sem veszi észre, mi történik vele – de nagyon gyorsan eljuthat a fizikai bántalmazás szintjére.

A legjellemzőbb sérülések az arcon, a nyak és a váll tájékán, a karokon jelenhetnek meg.

Ha egy barátoddal mostanában egyre több gyanús baleset történik, ha nem mindig meséli el ugyanúgy, hogy mi volt a sérülése oka, vagy egyáltalán nem akar beszélni a dologról, esetleg nyári melegben is hosszú ujjú, zárt felsőket visel, azt szintén felkapcsolhatja a vészjelzést.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást