Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrák miatt

Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrák miatt

Címlap / Életmód / Egészség / Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrák miatt

Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrák miatt lakosságarányosan – évente körülbelül 5000 ember. A bélrendszeri daganatok többnyire veszélyes polipokból alakulnak ki, amelyek időbeni felismerése és eltávolítása életmentő lehet.

Polip a tengerben, polip az emberben

A mindenki által jól ismert, tengerben élő polipok analógiájára született meg az orvostudományban is a polip kifejezés, amellyel a laikusok főként a vastagbél vizsgálatakor találkoznak. Polipok egyébként előfordulhatnak a teljes emésztőrendszerben, illetve a szervezet más pontjain is, így például ismerünk orrpolipot vagy nőgyógyászati területen kialakuló sejtburjánzásokat is.

Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa szerint ezek a nyálkahártyából kialakuló szövetszaporulatok alakilag valóban a tengeri polipokat idézik. Léteznek jóindulatú polipok és olyan elváltozások is, amelyek a természetüket tekintve (viselkedés, a növekedés, későbbi átalakulás) veszélyesek lehetnek a szervezetre, tehát komolyabb daganatos betegség is kialakulhat belőlük.

KostyaKlimenko/depositphotos.com

Nem kell minden polipot eltávolítani!

A páciensek legtöbbször a bélrendszerben kialakuló polipokkal találkoznak, amelyek egy része sajnos a rák előszobájának is tekinthető. A béldaganatok nagyon gyakoriak Magyarországon, 2017-ben több, mint 11.000 embert diagnosztizáltak ilyen rákbetegséggel.

„Emiatt nagyon fontos, hogy 45-50 év felett mindenki menjen el endoszkópos rákszűrésre, amelyen nemcsak a rákgyanús polipok fedezhetők fel, de egyúttal el is távolíthatók. Azokat a polipokat, amelyek csak morfológiailag polip megjelenésűek, de a szöveti szerkezetük teljes mértékben azonos a mellette lévő nyálkahártya szerkezetével, nem kell törvényszerűen eltávolítani. Ma már szerencsére léteznek olyan optikai eljárások, amelyek pontosan leképezik a polip felszíni szerkezetét, így információt adnak későbbi viselkedéséről. Egy jóindulatú ártalmatlan polipnak a megjelenése ugyanis teljesen más, mint egy veszélyes polipnak. Ehhez azonban elengedhetetlen egy olyan jó technikai háttér, mint például nálunk az Affideánál, illetve egy tapasztalt endoszkópos vizsgáló szakember.” – tette hozzá Dr. Sike Róbert.

Az egészségtelen táplálkozás és a stressz kedvez a polipok kialakulásának

A polipra való hajlam egyrészt genetikai adottság, ugyanakkor a pácienseknek tudni kell azt, hogy az orrpolipok vagy nőgyógyászati polipok kialakulása és a szóban forgó bélpolipok között nincs semmilyen kapcsolat. A genetikai hajlam inkább azt jelenti, hogy a családban, rokonoknál korábban már előfordultak veszélyes polipok, illetve vastagbélrák is.

„A bélpolipok kialakulhatnak környezeti hatások következtében is – állítja Dr. Sike Róbert – az életmódnak ugyanis óriási jelentősége van. Bár még nem ismerünk konkrétumokat, de az biztos, hogy a táplálkozási szokások, a stressz és minden, szervezetre ártalmas tényező kedvezhet a polipoknak. Például jóval nagyobb az esély egy vastagbél-polipra szorulás vagy a bélrendszerben kedvezőtlen irányba változó mikrobiom esetén. A rák megelőzésének legjobb módja az egészséges életmód mellett az endoszkópos szűrés, amellyel még időben felismerhetők a veszélyes elváltozások. Korai stádiumban ugyanis még a vastagbélrák is jó eséllyel gyógyítható, anélkül, hogy jelentős részeket kellene eltávolítani a bélrendszerből.”

Ilona Shorokhova/Istockphoto.com

Mi az a polypectomia?

Az endoszkópos vizsgálatok fő célja a bélrendszerben megbújó polipok feltérképezése és szükség esetén a gyanús elváltozások eltávolítása, azaz polypectomia.

„A 2 centiméteres vagy annál kisebb polipok járóbeteg-szakellátás keretében, a vastagbéltükrözés alkalmával is eltávolíthatók. Ez kényelmes és biztonságos is a betegnek, hiszen csak egy alkalommal kell végrehajtani az endoszkópos beavatkozást. Nálunk az Affidea Gasztroenterológiai Központban altatásban végzett vastagbéltükrözésre is van lehetőség, így még kényelmesebb a pácienseknek. A sikeres polip eltávolítás feltétele, hogy a beteg ne legyen vérzékeny, ne szedjen vérhígítót, a kolonoszkópos vizsgálatra megfelelően készítsék elő a bélrendszert, azaz ne legyen a bélfalon szennyeződés.” – tette hozzá Dr. Sike Róbert. 

Ez történik a vastagbéltükrözés során

A kolonoszkópia célja a teljes vastagbél áttekintése, a kóros elváltozások felismerése és szövetmintavétel a további vizsgálatokhoz. Az egyértelműen jóindulatúnak imponáló polipokat leveszik, majd tovább küldik szövettani vizsgálatra. A nagyobb, gyanús polipok levétele már jóval komolyabb feladat, hiszen az esetek egy részében a mindössze 3 mm vastag bélfalból is ki kell metszeni egy-egy részt.

A kimetszés előtt injekciót adnak a polip nyelébe vagy lapos polipok esetén a polip alá vagy a polip fejébe, és így elemelik a nyálkahártyát a bélfal mélyebb rétegétől, csökkentve ezzel a perforáció veszélyét. Ez a manőver a vérzés veszélyét is csökkenti. A polip nyelének csonkját vagy a metszés utáni sebet kis fém klip segítségével zárják.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!