5 dolog, amit tudnod kell a vastagbéltisztításról

5 dolog, amit tudnod kell a vastagbéltisztításról

Címlap / Életmód / Egészség / 5 dolog, amit tudnod kell a vastagbéltisztításról

A vastagbél tisztítása tabutémából igazi wellness-szolgáltatássá vált az utóbbi időben, hiszen mindenki szeretne megszabadulni a méreganyagoktól, amelyek felhalmozódtak a szervezetében. Íme, a legfontosabb információk, mielőtt belevágnál az étrend-kiegészítős vagy a beöntéses lehetőségbe!

Súlyos mellékhatásai lehetnek

Mivel a vastagbéltisztítást eddig csak bizonyos orvosilag indokolt esetekben alkalmazták, a tudatos életmód részeként nem, egyelőre semmiféle adat nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, mennyire egészséges.

A szakirodalomban azonban már ezzel együtt is sikerült rögzíteni néhány mellékhatást, amelyek közül egyik sem kellemes.

A hashajtókkal, gyógynövényekkel és táplálék-kiegészítőkkel végzett tisztítókúra felveti a kiszáradás veszélyét, amennyiben nem iszol mellettük naponta legalább 2-3 liter folyadékot.

A vízhiány az ásványi sók egyensúlyát is felboríthatja a testedben: a túl kevés nátrium szédüléssel járhat, a káliumszint csökkenése pedig izomgörcsöt és szívritmuszavart eredményezhet.

Bizonyos helyzetekben túl nagy méregtelenítő feladat hárulhat a májra, mely elégtelen működéshez vezet. A beöntéssel járó kolon-hidroterápia némelyeknél görcsöt, émelygést, hányást vagy bélfal-átszakadást okoz.

Kétséges, hogy valóban jó-e

Az American Journal of Gastroenterology egyik 2001-es lapszámában az olvasható, hogy még egyetlen(!) kutatási eredmény sem született arra vonatkozóan, hogy a vastagbéltisztítás valóban eltávolítja a méreganyagokat a tápcsatornából, illetve hozzájárul az általános egészségi állapot javulásához.

Akármilyen meglepő, azóta keveset javult a helyzet: egyedül az adott módszert hirdetők kínálnak különböző kétes forrásból származó tanulmányokat, hogy meggyőzzenek, mennyire hatékony a portékájuk.

Ráadásul elég homályos fogalom az, hogy „méreganyagok” vagy „toxinok” – egy elfogadható kutatási eredménynek részletekbe menően taglalnia kellene, melyik anyag mennyisége hogyan változott a szervezetben.

Tehát még azt sem lehet vizsgálni, hogy pontosan minek kellene hatást gyakorolnia a testre…

Nem fogyaszt

Léteznek olyan vastagbéltisztító „terápiák”, amelyeket eleve a fogyni vágyók megcélzásával reklámoznak.

Mivel az összes módszer arra irányul, hogy széklet és bélsár távozzon belőled, nem csoda, ha a kikerülő salakanyag mennyiségével kevesebbet mutat majd a mérleg.

Ez azonban nem azokat a zsírpárnákat jelenti, melyektől szeretnél megszabadulni.

Noha kifejezetten motiválhat, hogy ilyen hamar meglódul a mérleg nyelve, nem érdemes elbíznod magad, hiszen javarészt vizet veszítesz első körben, amit gyorsan pótolni is igyekszik a tested.

Senki sem állíthatja tehát jogosan, hogy vastagbéltisztítástól fogyott le – ez még arra sem jó, hogy a fogyókúrát kiegészítse.

Sok esetben veszélyes

A vese- és szívproblémákkal küszködők számára nem minden típusú vastagbéltisztítás ajánlott, mivel az érintetteknek egyébként is nehézségeik vannak a folyadékháztartás kiegyensúlyozásával, továbbá az elektrolitok szintje is problémás lehet náluk.

Az emésztőrendszeri betegséggel élőknek pedig – például a Crohn-betegeknek a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek, valamint a krónikus béltályogosoknak – akár életveszélyes is lehet bármelyik módszer, hiszen a bél fala nem biztos, hogy elbírja a felgyorsuló ürüléssel járó terhelést.

A kolon-hidroterápia olyan kötőszöveti rendellenesség esetén is ellenjavallt, mint a Marfan vagy az Ehlers-Danlos szindróma, hiszen felveti a perforálódás és a súlyos aranyér kialakulásának kockázatát.

A várandós és szoptató nőknek ugyancsak tartózkodniuk kell a vastagbéltisztítástól.

Elűzi a jótékony baktériumokat is

Bár jól hangzik, hogy megszabadíthatod a testedet az oda nem illő anyagoktól, érdemes belegondolnod: minden, ami a bélfal „lepucolását” ígéri, a jótékony baktériumflórát is megzavarja.

Jelenleg nincs olyan módszer, ami szelektálni tudna a mikroorganizmusok és az ott található anyagok között.

Persze, azt sem lehet kijelenteni, hogy ez egyértelműen káros lenne a szervezetedre nézve, mivel egyelőre nem készült kutatás a témában.

Józan paraszti ésszel azonban bizonyos, hogy a bélflóra egyensúlyát felboríthatja, ami beavatkozik a benti állapotokba.

Amennyiben tehát tanácstalan vagy, hogy szükséged van-e vastagbéltisztításra, s egyetlen szakértő sem javasolta, hogy valamilyen okból kifolyólag vállalkozz erre a dologra, valószínűleg felesleges procedúra a számodra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást