Ebben a városban nem szolgálnak fel húst

Ebben a városban nem szolgálnak fel húst

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ebben a városban nem szolgálnak fel húst

A legalább i.e. 1800 óta lakott Varanasi jól ismert arról, hogy a Föld legrégebbi élő városai közé tartozik, és a világ egyik legszentebb városa a becslések szerint 1,2 milliárd hindu számára. Minden nap, ahogy a templomi harangok hangja visszhangzik a város felett, bhakták tízezrei ereszkednek le a város 88 kőlépcsőjén, és mártják meg magukat a Gangesz folyóba, hogy lemossák bűneiket.

Varanasiba sokan látogatnak el vallási-spirituális okokból, de egyre többen érkeznek azért is, hogy megtapasztalják a városban kínált húsmentes ételek sokféleségét.

Persze nem volt ez mindig így. A legtöbb kulináris turista valószínűleg az ország híres epikurei központjaiba, Delhibe, Kolkatába vagy Chennaiba özönlik, mielőtt Varanasiba indulna. Ennek ellenére a szakácsok a világ minden tájáról kezdenek ihletet meríteni a kulináris örökségéből, és újrateremtik annak ízeit éttermeikben.

shylendrahoode/istockphoto.com

Újragondolt varanasi fogások

Vikas Khanna séf, aki 2011 és 2016 között minden évben Michelin-csillagot kapott, amikor a Junoont vezette Manhattanben, azt mondta, hogy lenyűgözte az egyetlen varanasi templomban felszolgált vrat ke kuttu hajdinalisztes palacsinta. „Mindent megtettem, hogy újraalkossam a manhattani konyhámban. Mennyei íze van” – mondta Khanna a Lonely Planetnek 2020-ban.

A kétszeres Michelin-csillagos séf, Atul Kochhar a londoni modern indiai éttermét Benaresnek nevezte el (a brit uralom idején Varanasi neve). A séf szakácskönyvében olyan vegetáriánus fúziós recepteket mutat be, mint például a csicseriborsó palacsinta és a hagyományos paradicsomsaláta, amelyek kiemelik a városban gyakran előforduló édes-fanyar ízkombinációkat. Még az indiai híres szakács, Sanjeev Kapoor is írt arról, hogy rajong a varanasi ételekért, kiemelve annak kiváló vegetáriánus kínálatát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást