Vannak, akik soha nem isznak alkoholt – milyen okok vezérlik őket?

Vannak, akik soha nem isznak alkoholt – milyen okok vezérlik őket?

Címlap / Életmód / Egészség / Vannak, akik soha nem isznak alkoholt – milyen okok vezérlik őket?

Évente 3 millió halálesetért tehető felelőssé az alkohol világszerte a WHO statisztikája szerint, Magyarországon pedig az alkoholisták becsült száma nagyjából 379 ezer. Az alkohol túlzott mértékű fogyasztása számos betegséget okozhat, és akár korai halált is eredményezhet.

Vannak olyanok, akik önként lemondanak az alkoholfogyasztásról, és még alkalmilag sem fogyasztanak ilyen italokat. De mi vezérli ezeket az embereket, milyen lelki és fizikai okok húzódhatnak meg esetükben ennek hátterében?

Lassítja a gondolkodást

Akik végleg felhagynak az alkoholfogyasztással, részben arra hivatkoznak, hogy az alkohol lassítja a gondolkodást, és hajlamosak vagyunk miatta meggondolatlanul, hülyén viselkedni.

Az alkohol valóban képes arra, hogy lassítsa az agysejtek működését, amelyek így lassabban továbbítják az információt.

Azt valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, hogy részegség esetén képesek vagyunk teljesen nonszensz dolgokat mondani, lassabban pörög az agyunk és a nyelvünk is, másnapra pedig sokszor meg is bánjuk, amiket előző este kimondtunk.

 

Az alkohol tulajdonképpen méreg

Az alkohol valóban az agysejtek pusztulását okozza, és a részegség érzése is ezzel magyarázható többek között.

Az alkohol csak nagyon minimális mennyiségben nem okoz mérgezési tüneteket, de 0,5 ezrelék felett már érezhetjük a hatását – az eufórikus állapotot, a zavarodottságot, izgatottságot.

A másnaposság sem véletlenül olyan kellemetlen, hiszen a szervezetünk ilyenkor igyekszik megszabadulni a toxinoktól, amelyeket bejuttattunk.

Az alkohol ugyan legális, de attól még egyfajta drog, ami függőséget okozhat.

 

Az alkohol nagyon addiktív

Az alkohol valójában nagyon könnyen függőséget okoz, és most nem arra gondolunk, hogy garantáltan alkoholistává tesz, ha elkezdjük alkalmanként fogyasztani. 

Gyakran azonban szinte minden társasági összejövetel, családi vacsora, buli velejárója, és nélküle el sem tudjuk már képzelni az ilyen eseményeket.

Sőt, akár az is előfordulhatott már veled, ha éppen nem akartál inni, hogy többen elkezdtek faggatni a társaságból, beteg vagy-e, esetleg babát vársz, vagy mi az oka, hogy nem iszol? És bizony a pultosok sem hagyják mindig szó nélkül, ha csak limonádét vagy ásványvizet rendelsz tőlük, így még a társadalmi nyomás is nagy.

Kontrollvesztés

Sokak számára jó érzés, hogy az alkohol oldja a feszültséget, a gátlásokat, de ha kicsit többet ittunk a kelleténél, ez már átcsaphat a negatív irányba is, és a kontrollvesztés miatt olyan dolgokat tehetünk vagy mondhatunk, amikre másnap nem leszünk túl büszkék.

Nem csoda, hogy akik lemondanak az alkoholfogyasztásról, részben ezzel indokolják a döntésüket.

Sokan gondolják azt is, hogy alkohol nélkül nem lehet szórakozni, holott akár sokkal jobban meg is tudjuk élni az eseményeket, ha lemondunk az italról.

Az egyik legegészségesebb döntés

Számos betegség kockázati tényezői közé sorolják az alkoholfogyasztás túlzott mértékét.

A dohányzásról való leszokás mellett az italozásról való lemondás az egyik legegészségesebb döntés, amit meghozhatunk.

 

Sok híresség is lemondott róla

A sztárok között sem ritka dolog, hogy valaki nem iszik alkoholt, sokan vannak, akik már letették a poharat.

Kik azok a kedvenceink közül, akik már egy ideje alkohol nélkül élnek?

Többek között Natalie Portman, Zac Efron, Elton John, Bradley Cooper, Tyra Banks, Lana Del Rey, Leona Lewis, Lucy Hale, Blake Lively, Calvin Harris, Eva Mendes, Daniel Radcliffe, Eminem, Gerard Butler, Ewan McGregor vagy Tobey Maguire például mind azok közé a hírességek közé tartoznak, akik már nem fogyasztanak alkoholos italokat, vagy a korábbi alkoholproblémájuk miatt, vagy az egészségtudatosság jegyében.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást