Vallások és templomok Magyarországon

Vallások és templomok Magyarországon

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Vallások és templomok Magyarországon

Csodálatos időtöltést ígér az őszi napokra az a lehetőség, hogy néhány templomot felkeressünk a fővárosban, vagy akár az ország egyéb területein. De persze ne ragadjunk le a megszokott épületeknél, ismerkedjünk más vallások imahelyeivel is, így nem csak kulturális, de vizuális élményekkel is bőven gazdagodhatunk. Lássunk most néhány példát Budapestről!

Zsinagóga

Az, aki szeretne megtekinteni egy zsidó imaházat annak nem is kell olyan messzire mennie, mivel Budapesten több helyen is találkozhatunk ilyennel.
Az egyik legismertebb a Dohány utcában található, és már kívülről is fenséges a látványa. A díszes épületet belülről is megnézhetjük, ehhez csak belépőjegyet kell váltanunk.

Ortodox

Az ortodox egyház templomai nem is különböznek annyira a legtöbbek által ismert keresztény imahelyektől. A legmarkánsabb különbség, hogy a szobrok helyett itt képeket és ikonokat találhatunk, valamint rengeteg aranyat.
Ilyen templom található az V. kerületben is, mégpedig az Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony magyar ortodox székesegyház néven.

Katolikus

Aki katolikus templombelsőt szeretne látni, annak Magyarországon nem igazán lesz nehéz dolga, hiszen majd’ minden templom ehhez a valláshoz tartozik.
Az egyik legszebb, a várban található Mátyás-templom, mely impozáns megjelenésével és lenyűgöző belső tereivel bűvöli el a szemlélődőket.

Keresztény

Nem csak a katolicizmus rendelkezik imaházakkal a fővárosban, hanem a reformáció, a protestáns, a Jehovista és persze a már említett ortodox irányzatok templomai is megtalálhatóak a fővárosban.
Ezek kívülről jellemzően nem annyira térnek el a megszokott templomhomlokzatoktól, ám a belső terek kialakítása sokban különbözik, így érdemes felkeresni ezeket is. Kép forrása: Kálvnista templom WHERE id = Budapest

Krisna tudat

Akkor is szerencsével járunk, ha a Krisna tudatú hívők imádságra felszentelt helyét szeretnénk megnézni, mivel fővárosunkban találkozhatunk ilyennel is. Sőt, nem csak a templom, hanem egy kulturális központ is segít minket a vallás megismerésében.
Az épületet a harmadik kerületben, a Lehel utcában látogathatjuk meg, bár sajnos nem számíthatunk olyan monumentális alkotásokra, mint amilyenek az indiai társait jellemzik.

Iszlám

Az iszlám vallás már hosszú évszázadok óta jelen van a magyarság életében, virágkorát pedig a török hódoltság alatt élte. Ebben az időben rengeteg mecsetet építettek, ám ezek többsége elpusztult, vagy már nem látja el eredeti funkcióját.
Ám ha szeretnénk működő imaházat is találni, akkor csak a Fehérvári útig kell mennünk. Sajnos ebben az esetben is igaz, hogy nem a várt kinézettel fogunk szembesülni, hanem egy jóval modernebb kivitele, de ez ne törje le a lelkesedésünket. Kép forrása: Gazi Kaszim Pécs

Buddhizmus

A buddhista közösségek imahelyeit is fellelhetjük szép fővárosunkban, illetve az országban több helyen is. A negyedik kerületi központban nem csak vizuálisan ismerkedhetünk ezzel a vallással, hanem instrukciókat is kaphatunk az élet nagy kérdéseinek megértésével és megválaszolásával kapcsolatban. Ebben az esetben sem szabad egy, a képeken látott templomra számítani, mivel a magyar kultúrkör ezt nem tette lehetővé, de az elmélyülésre és egy rövid imára azért találhatunk helyet.Ahhoz, hogy megérthessük mások vallását és elveit, érdemes megismerkedni a kultúrával, és legalább érdeklődés szintjén meghallgatni az adott hit alapjait. Ezzel nem csak közelebb kerülhetünk a megértéshez és az elfogadáshoz, hanem nem utolsó sorban attól is gazdagabbak lehetünk, hogy csodálatos művészi értékekkel bíró épületeket és belső tereket fedezhetünk fel. Kép forrása: buddhizmusma.hu WHERE id = Budapesti központ

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!