Nem vagy a topon? 5 tévhit a fáradtságról

Nem vagy a topon? 5 tévhit a fáradtságról

Címlap / Életmód / Egészség / Nem vagy a topon? 5 tévhit a fáradtságról

Réges-rég elfogadtad, hogy nem nyújthatsz folyton csúcsteljesítményt, ám az utóbbi időben valahogy mindig elhatalmasodik rajtad a kimerültség? A krónikus energiahiány rengeteg embert érint, így nem meglepő, hogy szép kis mítoszokat teremtettek köré…

„Egy kis szieszta segíteni fog.”

Nyilvánvalónak tűnhet, hogy ha elfáradtál, szunyókálj egy keveset nap közben.

Az igazság ezzel szemben az, hogy egy félórás csendes pihenő alatt nem sok esélyed van igazi idegrendszeri regenerálódást nyújtó mélyalvási ciklusra – sőt, még kimerültebben ébredhetsz a felületes szusszanás végén.

Sokkal jobban teszed, ha a mélypont jelentkezéskor elmész sétálni egyet.

Egy negyedórás gyaloglás kiváló aerob mozgásnak számít, amely a vérkeringésed serkentésével elegendő oxigént juttat a sejtjeidhez.

Ne feledd, hogy sétára mindig van lehetőséged – az extrém időjárási körülményeket kivéve, amikor tényleg jobb, ha a négy fal között lépcsőzéssel vagy táncolással növeled az energiaszinted.

„Fáradtan kelsz, ha 8 óránál kevesebbet alszol.”

Ez nem tudományos tény, csupán egy önbeteljesítő tévhit.

Amikor ugyanis az órára pillantva megállapítod, hogy már megint nyolc óránál kevesebbet sikerült aludnod, és csalódottan tudomásul veszed a másodperceken belül jelentkező fáradtságot, a szervezeted az elvárásnak engedelmeskedve valóban nem pörög majd ezerrel.

Mivel az emberek alvásigénye eltér, eleve butaság egy fix mennyiségről beszélni.

Lehet, hogy te pont hatórányi éjszakai pihenéssel érzed magadat tökéletesen, míg másnak inkább kilenc kell.

A legfontosabb, hogy mérd fel, mennyire van szükséged, s annak a penzumnak a teljesítésére törekedj!

„Ha fáradt vagy, reggel aludj sokkal tovább.”

Noha látszólag ez sem rossz stratégia, kutatások bizonyítják, hogy a napkezdő rutin felborulása már rövidtávon is hátrányosan hat a fáradtságot döntően befolyásoló alvásciklusra.

A több pihenés érdekében jobb, ha korábban lefekszel, veszel egy meleg fürdőt ágyba kerülés előtt, és az ágyat tévénézés meg számítógépezés helyett kizárólag szundításra és összebújásra veszed igénybe.

A koffeinbevitel csökkentése és az esti edzés délutánra ütemezése ugyancsak segíthet, hogy hamarabb aludj el.

Persze, nem szólítunk fel rá, hogy hétvégén is ébredj hatkor, de mégiscsak az estéből érdemes lecsípned a pihenésre…

„Aki fáradt, biztosan nem alszik eleget.”

Az alváshiány mellett számos más tényező is állhat a krónikus fáradtság hátterében.

Többek között cukorbetegség, depresszió, vérszegénység, szív- és érrendszeri problémák, ízületi gyulladás vagy pajzsmirigy-gondok is.

Az elhízás például önmagában is olyan tényező lehet, amely még ki nem alakult kórkép hiányában is hátrányosan befolyásolja a szervezet működését.

Amennyiben tehát úgy gondolod, hogy eleget alszol, mégis folyton kimerültnek érzed magad, érdemes felkeresned a háziorvosodat.

Már egy rutin vérvétel és vérnyomásmérés is sok kérdésre adhat választ az egészségi állapotoddal kapcsolatban.

Ne félj dokihoz menni, hiszen nála lehet a megoldás kulcsa!

„Ha fáradt vagy, hagyj mindent a fenébe!”

Óriási stresszt okozhatsz magadnak azzal, ha egyszerűen félbehagyod a dolgaidat. Sokkal szerencsésebb, ha inkább rangsorolod a teendőket, és elvégzed a legfontosabbakat – utána pedig meglátod, mire marad még energia.

A kimerültségben a feszültség is óriási szerepet játszik, tehát érdemes minél zökkenőmentesebben megteremteni a lehetőséget a pihenésre.

Legyen szó munkahelyi vagy háztartási teendőkről, a világ nem állhat meg – kivéve, ha már tényleg úgy érzed, hogy legszívesebben asztalt borítanál, csak legyen már vége a mókuskeréknek.

Akkor viszont vegyél egy nagy levegőt, és kérj szakértői segítséget! Az ennyire negatív gondolatok ugyanis hangulatzavarról árulkodnak, ha rendszeresen jelen vannak az életedben.

Te milyen gyakran érzel ólmos fáradtságot? Mi lehet az oka szerinted?

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!