Az ultrahangos herefürdő lehet a legújabb fogamzásgátló módszer

Az ultrahangos herefürdő lehet a legújabb fogamzásgátló módszer

Címlap / Szerelem / Szex / Az ultrahangos herefürdő lehet a legújabb fogamzásgátló módszer

Míg éveken keresztül elfogadottnak számított, hogy a nők – néha akár kellemetlen mellékhatások vagy egészségügyi kockázatok mellett is – fogamzásgátló tablettát szedjenek a nem kívánt terhesség megakadályozása érdekében, a férfi fogamzásgátló készítményen útjában az állt, hogy a forgalmazók attól tartottak: a férfiak nem lennének nyitottak egy ilyen tabletta szedésére, így azt nem is éri meg piacra dobni.

Ezen a hozzáálláson is szeretne változtatni egy fiatal kutató, akinek találmánya megnyerte a James Dyson Awardot – igen, egy porszívó márka díját. Készüléke ugyanis egy egyszerű háztartási porszívóra csatlakoztatva működtethető, és olyan ultrahangos fürdőt hoz létre, amelyben a heréket megmártóztatva a spermiumok gyakorlatilag „lebénulnak”, így az együttlét során nem életképesen kerülnek a hüvelybe, megakadályozva a teherbeesést.

A módszer alkalmi fogamzásgátlóként működik, vagyis minden együttlét előtt meg kell ismételni a pár perces műveletet.

Ha pedig a pár úgy dönt, hogy gyermeket szeretnének, akkor egyszerűen csak nem használják a következő együttlétkor a herefürdőt, aminek nincs hosszú távú hatása a frissen termelődő spermiumokra.

„Biztosíthatok róla mindenkit, hogy teljesen fájdalommentes” – magyarázta az eszköz feltalálója, a müncheni egyetemen dolgozó Rebecca Weiss.

Az első fürdést orvos felügyelete mellett kell elvégezni. De ezt követően az eszközt a szokásos módon a Dyson Cyclone V10 Animal porszívóhoz csatlakozik, és otthon, szex előtt elvégezhető a beavatkozás.

Hogyan működik?

A készülék működése pofonegyszerűnek tűnik: a felhasználó vizet tölt a készülékbe a jelzésig, melyet orvossal közösen állítanak be az egyéni hereméretnek megfelelően. Ezután a vizet üzemi hőmérsékletre melegítik. A COSO ekkor készen áll az ultrahangos kezelésre. A felhasználó széttárja a lábát, és leül, hogy a heréket a készülékbe helyezze. Az ultrahangos folyamat néhány percig tart.

A fennmaradó idő valós időben követhető a COSO alkalmazáson keresztül. A kezelés után a készülék automatikusan kikapcsol. A COSO technológiája a Parsemus Foundation 2012-es tanulmányán alapul, amelyben sikeres kutatásokat végeztek az ultrahangos fogamzásgátlással kapcsolatban.

A találmányt jelölték a Müncheni Műszaki Egyetem Franz-Berberich-díjára, érdeklpdik iránt a Better Birth Control politikai szervezet, amely több férfiak számára elérhető fogamzásgátlási módszer megszületését szorgalmazza, és hamarosan bekerül egy új fogamzásgátló módszereket bemutató dokumentumfilmbe is.

A fogamzásgátló eszköz sikerének útjában már csak egyedül az állhat, hogy vajon elfogadja-e azt a célközönsége. Ennek érdekében még a tervezés előtt felmérést végeztek a férfi fogamzásgátlásról 422 résztvevővel. Ennek alapján 25 Co-Design workshopra 20 és 30 év közötti, stabil kapcsolatban álló férfi felhasználót toboroztak. A műhelyekben a felhasználó oldaláról támasztott követelmények kerültek meghatározásra. Továbbá arra kérték a felhasználókat, hogy saját elképzeléseik szerint rajzoljanak egy ultrahangos készüléket. A vázlatokat ezután csoportosították és koncepciókká alakították át.

Ezt követően a megközelítéseket urológiai, andrológiai, szexuális terápiás, pszichoterápiás és kutatási szakértőkkel értékelték szakmai szempontból. A formanyomtatvány vázlatos véglegesítése után papírból és kartonból ergonomikus prototípusokat készítettek a méretek tesztelésére különböző tesztszemélyeken. Ezt követően a prototípust urológus ellenőrizte, és a formát a here anatómiájához igazította.

A végső tervezéshez egy részletes CAD-modell készült. Az utolsó lépésben a színek és anyagok meghatározása és értékelése történt a felhasználókkal. A tervezők most abban bíznak, hogy az elkészült termék elnyeri a párok bizalmát, és a herefürdő bevett és biztonságos módja lesz a fogamzásgátlásnak a stabil kapcsolatban élők körében.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!