Ingyenes fogamzásgátlás: a francia nők számára valósággá válik

Ingyenes fogamzásgátlás: a francia nők számára valósággá válik

Címlap / Életmód / Egészség / Ingyenes fogamzásgátlás: a francia nők számára valósággá válik

Egy 15 ezer forint körüli összegből sok mindennel kényeztetheted magadat: ennyi pénzből bőségesen kijön egy elegáns vacsora, két-három új könyv az őszre, géllakk a kezeidre és a lábaidra, vagy néhány taxi haza a buliból.

Így különösen kellemetlen belegondolni abba, hogy a gyógyszertárban nagyjából ennyit kell fizetned a fogamzásgátló tablettákért vagy egyéb eszközökért, ha nem szeretnél az elkövetkezendő három hónapban állapotos lenni.

A hormonális fogamzásgátlók a legtöbb nőnek komolyabb kiadást jelentenek, a nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig egyenesen megfizethetetlenek. Nem beszélve az ugyan egyszer felhelyezésre kerülő, de borzasztóan magas költségű spirálról.

Pénzügyi okból mellőzni a fogamzásgátlást: nincs rendben!

Több felmérés is egyértelműen kimutatta, hogy a nők hajlamosak megváltoztatni a fogamzásgátlási módszereiket, ha az anyagi kényszer ráviszi őket. Szabálytalanul használják a különféle fogamzásgátló eszközöket, vagy teljesen nélkülözik azokat.

Ingyenes fogamzásgátlás Franciaországban
towfiqu ahamed/istockphoto.com

Már önmagában az is elég elkeserítő, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező nők nem választhatnak szabadon fogamzásgátló módszert. Az szintén, hogy kénytelenek kockáztatni egy nem kívánt terhességet, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a fogamzásgátlást.

Ez a helyzet egyáltalán nem természetes, amit egyre többen be is látnak, mégis ritkán fordul elő, hogy tényleg cselekszenek ellene. Pozitív példa erre Franciaország, ahol Olivier Véran egészségügyi miniszter kifejtette, hogy szerinte elfogadhatatlan, hogy a nők nem tudják megvédeni magukat pusztán azért, mert azt az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé. 

Egy új rendelet most ezen változtat. Franciaországban 2022-től ingyenesek lesznek a hormonális fogamzásgátló eszközök a 25 év alatti nők számára. A 25 év feletti nők fogamzásgátlóinak költségeit pedig nagyjából 65%-ban megtérítik.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»