Újévi fogadalmak helyett: készíts inkább éviránytűt!

Újévi fogadalmak helyett: készíts inkább éviránytűt!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Újévi fogadalmak helyett: készíts inkább éviránytűt!

Nagyon sokan tesznek év végén, szilveszterkor újévi fogadalmakat: a jövő évben abbahagyom a dohányzást, elkezdek rendszeresen mozogni, most már tényleg keresek egy új, az eddiginél sokkal jobb munkahelyet, megpróbálok több időt tölteni a szeretteimmel, és hasonlók. A fogadalmakkal, egészen pontosan a fogadalmak betartásával kapcsolatban készült már több kutatás is, amelyekből kiderült, hogy az emberek közel 80%-a nem képes betartani az újévi fogadalmait, és sokaknál ez később lelkiismeret furdalást is okoz. Ha szeretnél valamennyit változtatni a jelenlegi életstílusodon az idei évben, akkor fogadalmak helyett mutatunk egy jobb módszert, amely segít elérni a céljaidat.

Éviránytű program

2012-ben indult el a Yearcompass, azaz Éviránytű mozgalom, amely 2013-ban már kiadta az első évrendező füzetét, hogy könnyebben tudjunk pontot tenni az előző évünk végére, és segítségével megtervezhessük a következőt is.

Az Éviránytű egy nemzetközi mozgalom, amelyhez már rengeteg ember csatlakozott világszerte.

Az online letölthető füzetük teljesen ingyenes, és csupán egy kis egyedül, vagy a közeli barátokkal töltött időre van szükséged a kitöltéséhez, hogy könnyebben betartható célokat tűzhess ki magad elé, mintha fogadalmakat tennél az év végén.

Hogyan kell használnod?

Tulajdonképpen még időhöz sincs kötve, mikor kell kitöltened a füzetet: ha csak január második hetében jut rá időd az év vége helyett, azzal sincs probléma. Az Éviránytűben egyszerűen, egy szóval vagy mondattal megválaszolható kérdések szerepelnek, illetve egy-két olyan feladat, ahol akár rajzolhatsz is.

A füzet első része abban segít, hogy az előző évben tett fogadalmaidat, kitűzött céljaidat megvizsgáld, és megnézd, mennyit sikerült közülük betartanod. A füzet második része már a jövőre koncentrál, itt ugyanis hónapokra lebontva meg tudod tervezni, mit kell tenned ahhoz, hogy elérd az álmaidat, amelyeket az évre kitűztél.

Hogyan fogj hozzá?

Válassz egy olyan délutánt, amikor tényleg lesz néhány zavartalan szabad órád, és akkor kezdj hozzá a füzetke kitöltésének. Ha nem vagy jó abban, hogy egyedül tarts őszinte önvizsgálatot, akkor akár egy-két barátoddal is összeülhettek, hogy közösen töltsétek ki az Éviránytűt. Így akár még néhány közös tervet is írhattok a füzetetekbe, mint egy nyári fesztivál, vagy egy utazás az év végén, de akár több közös programot is megfogadhattok.

A kérdéseknél mindig törekedj az őszinte válaszadásra, rajtad kívül úgysem fogja látni senki, hogy miket írtál bele, és megfelelő célokat is csak akkor tudsz kitűzni a következő évre, ha az előzőről rendesen elszámoltál magaddal.

A megfelelő célok

A újévi fogadalmak is ott úsznak el a legtöbbeknél, hogy nem határoznak meg elég konkrét célokat: például ahelyett, hogy jövőre leadom az 5 kg súlyfeleslegemet, és jobban odafigyelek majd az egészséges táplálkozásra, azt sikerül megfogadniuk, hogy egészségesebb leszek. Ha nem látod a pontos célt a horizonton, sokkal nehezebb lesz az elérés is. Ha van egy nagyobb álmod, akár kisebb, köztes célokat is kitűzhetsz, amelyeket nem év végéig kell például teljesítened, hanem akár korábban is elérheted majd őket.

Ügyelj még arra, hogy a realitásoknál maradj: ne fogadd meg, hogy elmész egy nagy, világkörüli utazásra, ha nincs rá elegendő pénzed, és úgyis tudod, hogy ezt a célt nem fogod elérni. Helyette viszont eltervezheted, hogy a következő évben a hosszúhétvégéket nem itthon töltöd majd, hanem kiruccansz egy-egy városlátogatásra a kontinensen belül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást