Tudtad? Tovább lesztek boldogok, ha gyakran összekaptok

Tudtad? Tovább lesztek boldogok, ha gyakran összekaptok

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Tudtad? Tovább lesztek boldogok, ha gyakran összekaptok

Joseph Grenny megannyi könyvet kiadott már párkapcsolati, életvezetési témákban. Rengeteg cikket és több kutatási eredményt is publikált, melyek közül az egyik arra világít rá, hogy az egymással gyakrabban vitatkozó párok nagyobb eséllyel lesznek boldogok, és ápolnak hosszabb távon is harmonikus kapcsolatot. De hogyan lehetséges ez?

Joseph Grenny szerint nem kevesebbszer, mint tízszer nagyobb az esélyetek arra, hogy sok-sok év után is boldogítjátok majd egymást akkor, ha időnként összekaptok. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha sosem veszekedtek, akkor semmi esélyetek a boldogságra, de azért bíztató eredmény azoknak, akik kicsit elkeseredtek a párkapcsolati nézeteltéréseik miatt.

Kitartóbbak lennének azok, akik többet vitatkoznak?

A felmérésben több mint ezer ember kérdeztek meg, és a válaszokból arra tudott követeztetni, hogy kitartóbbak a párkapcsolataikat illetően azok, akik vitáznak. Joseph ezt azzal magyarázta, hogy szerinte az érdektelenség jele, ha a páros tagjai már arra sem tartják méltónak a kapcsolatukat, hogy megvitassák az őket érintő kérdéseket. Úgy véli, nem az a lényeg, hogy a szerelmesek mindig mindenben egyetértsenek, hanem az, hogy képesek legyenek érdekeiket ütköztetni, majd megállapodni egy, mindkét fél számára ideális megoldásban.

Ezzel szemben azok a párok, akik kerülik a konfliktust, nagymértékben fokozzák a belső feszültségüket, ráadásul tudat alatt azt is kommunikálják, hogy már nem igazán fontos számukra a párkapcsolatuk, hiszen arra sem veszik a fáradtságot, hogy vitatkozzanak – egyszerűen már nem fektetnek ebbe az egészbe energiát, időt.

Intimebb lehet a kapcsolatotok, ha időnként összekaptok

Joseph megjegyezte azt is, hogy szerinte az intimitást egyértelműen feltételezi a viták, veszekedések megléte, legalábbis párkapcsolaton belül.

Szerinte nem lehet őszintén, nyíltan kommunikálni a szerelmünkkel akkor, ha azon izgulunk, nehogy vitává fajuljon a beszélgetés, vagy tartunk tőle, hogy a másik mit gondol majd a véleményünkről. Erre a finomkodásra szerinte semmi szükség egy tartalmas és őszinte kapcsolatban.

A felmérése egyébként arra mutatott rá, amire sok más kutatás is: a leggyakoribb vitatémák közé a szex, a pénz és a különféle idegesítő, de hétköznapi szokások tartoznak. Ha ezeket a témaköröket sikerül alaposan átbeszélni, és a felek nem tartózkodnak a kivesézésüktől, vagy nem tartanak attól, hogy a számukra zavaró tényezőket felhozzák, akkor sokáig működtethetnek egy kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatot.

Milyen következtetéseket vonhatsz le ebből?

Tudtad? Tovább lesztek boldogok, ha gyakran összekaptok

Tulajdonképpen abszolút van ráció abban, amit Joseph állít, és szerencsére könnyen átültetheted a saját életedbe is. Egyszerűen arról van szó, hogy ha valami kételyeket ébreszt benned, vagy elkezd zavarni, akkor ne félj azt a másik feleddel megbeszélni. Ez nem azt jelenti, hogy mindig minden apróságon akadj fenn, vagy sose hagyj szó nélkül semmit, de – különösen a három fő témakört érintve – ne finomkodj, ha valami bosszant, vagy éppen feszélyez!

Bár akadnak olyan párkapcsolati problémák, amik gyakorlatilag maguktól felszívódnak, a többségükre ez sajnos nem igaz.

Meg kell említeni azt is, hogy kifejezetten sűrűn előfordulhat, hogy olyasvalami idegesít téged, ami a szerelmednek fel sem tűnik. Te emiatt feszült és ideges leszel, megváltozik a viselkedésed, és mindenre ingerülten fogsz reagálni, még azokon is felhúzod magadat, amiken egyébként nem tennéd. Ez pedig vezethet egy rossz és kiegyensúlyozatlan párkapcsolathoz, ahol a felek elbeszélnek egymás mellett, és nem kommunikálnak egymással.

A megoldás tehát nagyon egyszerű és kézenfekvő: a konfliktustól nem félve, egyszerűen mondd el, ha valami zavar.

Képek forrása: yacobchuk1/Depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!