Otthon / Szórakozás

Tudtad? Így árulkodnak arcvonásaid a jellemedről a tudósok szerint

Tudtad? Így árulkodnak arcvonásaid a jellemedről a tudósok szerint

Gyakran hajlamosak vagyunk valakit pusztán a külseje alapján megítélni – általában az előnyös külsőhöz pozitív, a kevésbé előnyöshöz pedig negatív tulajdonságokat kapcsolunk. Cikkünkből kiderül, hogy túllépve az esztétikumon mégiscsak van némi alapja a sztereotípiáknak. Tudd meg, hogy az egyes arcvonásokból milyen jellembeli vonásokra lehet következtetni a kutatások szerint!

Arcforma

Bár sokan szkeptikusak az arcforma és a dominancia összefüggéseit illetően, a Colorado Boulder Egyetem munkatársa, Keith Welker ez irányú vizsgálatai arra az eredményre jutottak, hogy igenis van kapcsolat a kettő között.

A kutató a 2010-es foci-világbajnokság résztvevőinek arcát elemezte, és arra jutott, hogy a focisták arcának széle és magassága közti arány alapján pontosan következtetni lehet arra, hogy hány gólt lőnek.

Ha te is szeretnéd hasonlóképp elemezni saját arcodat, igazán egyszerű a dolgod: mérd meg arcod két füled közötti részét, majd a szemed felső vonala és a felső ajkad teteje közötti távot, és előbbit oszd el az utóbbival.

Az átlagos eredmény a 2 (Abraham Lincolné 1,93), ehhez képest minél alacsonyabb számot kapsz – vagyis inkább hosszúkás, mintsem kerek az arcod –, annál nagyobb a valószínűség, hogy sikeres, erős személyiség vagy.

Orr

A Journal of Craniofacial Surgery 2013-ban végzett egy kutatást, melyben az orr és az ambíciók kapcsolatát vizsgálták.

Mintegy 1700 személy fotóját hasonlították össze kutatásaik során, melynek eredményeként 14-féle orrformát különböztettek meg, melyekhez tipikus személyiségjegyeket rendeltek hozzá.

Ez alapján pedig arra a megállapításra jutottak, hogy a kifejezetten nagy, húsos orrú emberek általában ambiciózusabbak társaiknál, és főleg pénzügyi területen sikeresek, míg az egészen kicsi orrvégű, piszeorrú személyeket nem különösebben érdeklik az anyagi javak.

Ráncok

A ráncok bizony nem csak a korunkról árulkodnak, de azt is megmutatják, hogy mely érzelmeinket tükrözzük leggyakrabban mimikánk által.

Persze, ebben a genetikának is fajsúlyos szerepe van, de azért elmondható, hogy aki sokat húzza mosolyra a száját, és jellemzően jókedvű, annak inkább a szája körüli, úgynevezett nevetőráncai erőteljesebbek.

Ha valakinek pedig inkább a két szemöldöke közötti területen vagy a homlokán gyülekeznek a barázdák, nagy valószínűséggel egy sokat töprengő, gondokkal terhelt személyiségről van szó.

Arccsont

Bár a következő megállapítás elsősorban a férfiakra igaz, nőként sem árt tisztában lenni vele, hogy milyen viselkedési sajátosságokat hordozhatnak az olyan markáns jegyek, mint a széles arc és az erőteljes arccsont.

A London Egyetem kutatói szerint ugyanis a tesztoszterontermeléssel függenek össze: minél erőteljesebbek ezek a vonások, tehát minél szélesebb az arc, annál magasabb az illetőnél az említett hormon szintje, ez pedig közvetlen összefüggésben áll nem csak a dominanciával, de az agresszivitással is.

Tisztában vannak ezzel a filmes szakemberek is, nem véletlen, hogy a bűnöző szerepeket általában markáns, erőteljes arcélű színészekre osztják – akik persze lehet, hogy a magánéletben épp a kivételt erősítik a szabály alól, de filmvásznon a sztereotípiákra reagálva nagyon is hitelesek szerepükben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást