Szórakozás / Otthon

5 tudományosan alátámasztott trükk, mellyel okosabbnak tűnhetsz!

Az intelligencia egy komplex képesség, örökölt genetikai tulajdonságaink és a környezeti tényezők függvénye. És míg az életben való boldoguláshoz elengedhetetlen a tanulás és a tájékozottság, a valóságban nem csak az számít, hogy mennyire vagyunk okosak, hanem az is, hogy mások milyennek látnak minket. Ha szeretnél pozitívabb képet festeni magadról, próbáld ki a most következő tudományosan is igazolt trükköket, melyek segíthetnek magabiztosnak és intelligensnek tűnni mások szemében!

Fogalmazz érthetően! 

Nem kell feltétlenül nagy szavakat, vagy bonyolult kifejezéseket használnod ahhoz, hogy okosnak lássanak az emberek. Ennél sokkal fontosabb, hogy letisztultan fogalmazz és érthetően fejezed ki magad! A többszörösen összetett mondatok, és a nyakatekert, idegen hangzású szavak nem mindig célra vezetőek, főleg ha egy munkahelyi e-mailról, vagy egy üzleti prezentációról van szó. A Princeton Egyetem 2012-es tanulmánya során a kutatók azt találták, hogy az ügyetlenül használt, szükségtelenül hosszú szavak hatására kevésbé tűnünk intelligensnek. Egy kísérletsorozat során kutatók elkészítették egy szociológiai disszertáció absztraktjának rövidített változatát (azáltal, hogy a hosszabb szavakat lecserélték rövidebb verziójukra), majd arra kérték a kísérleti alanyokat, hogy értékeljék mindkét szerzőt intelligencia szerint. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek a rövidített verzió íróját tekintették intelligensebbnek. 

Használj grafikonokat!

Prezentációra készülsz? Jelentést, összegzést, ajánlatot, esetleg egy kimutatást kell készítened a főnököd, vagy egy üzleti partnered számára? Használd ki a grafikonok erejét! A Cornell Egyetem 2014-es tanulmányában kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek sokkal könnyebben hisznek el egy állítást, ha az tudományosnak tűnik. Így például, ha grafikonnal van illusztrálva. A kísérlet során egy újfajta megfázás ellen kifejlesztett gyógyszert mutattak be a résztvevőknek. Az egyik előadást grafikonokkal illusztrálták, a másikat pedig nem. Érdekes módon, abban a csoportban, melyben a kísérleti alanyok nem látták a grafikonokat, körülbelül 68 százalék gondolta végül, hogy a gyógyszer gyógyítja a megfázást, míg a grafikont látott csoportban az emberek körülbelül 98 százaléka hittel el, hogy a gyógymód sikeres lehet. 

Mutasd magabiztosnak magad!

Nora A. Murphy a Loyola Marymount Egyetem professzora által 2007-ben végzett kutatás során azt találta, hogy a magabiztos mozdulatok, arckifejezések, és gesztusok intelligenciát sugároznak. Más kutatások azt mutatták, hogy a magas fokú (esetleg túlzott) önbizalom meggyőzőnek és hitelesnek láttathat minket, így kompetens személy látszatát kelthetjük, még akkor is, ha esetleg nem vagyunk annyira otthon egy témában. A Journal of Personality and Social Psychology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány is ezt bizonyítja. A kísérletben a résztvevőknek párokban kellett dolgozniuk egy földrajzzal kapcsolatos feladaton. Eztán a kísérleti alanyokat arra kérték, hogy értékeljék saját teljesítményüket és partnerük tudását. Kiderült, azok a diákok, akik túlbecsülték saját képességeiket, kompetensebbnek tűntek partnereik szemében. 

Olvastad már?  Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?

Ügyelj az előadásmódodra!

Nem csak az számít, amit mondasz, hanem az is, ahogyan mondod! Sőt! Valójában nagyon sok múlhat az előadásmódodon, amikor beszélsz. Leonard Mlodinow a „Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior” című könyv szerzője szerint, ha két beszélő ugyanazt a szöveget mondja el, de az egyikük időnként változtat a hangerőn, vagy éppen beszédtempóján, illetve tart néhány hatásszünetet is, akkor az illetőt valószínűleg energikusabbnak, hitelesebbnek, és intelligensebbnek fogják titulálni, összehasonlítva azzal, aki végig ugyanazon a monoton hangon beszél. 

Nézz a másik szemébe!

A Loyola Marymount University professzorainak 2007-es kutatásából kiderült, azzal, ha partnerünk szemébe nézünk beszélgetés közben, intelligensebbnek látszódhatunk, illetve meggyőzőbbnek tűnhet mondanivalónk. A kutatók filmre vették a párokat, amint azok egy megadott témáról beszélgettek, majd arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék egymást intelligencia alapján. Érdekes módon azok a személyek, akik tudatosan igyekeztek szemkontaktust tartani a beszélgetés alkalmával, magasabb pontszámot értek el a kísérlet során, mint azok, akik nem fektettek erre különösebb hangsúlyt.