Készíts bio-tápoldatot az egészséges növényekért

Készíts bio-tápoldatot az egészséges növényekért

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Készíts bio-tápoldatot az egészséges növényekért

Egy vérbeli háziasszony ott fogja meg a kiadásokat, ahol csak lehet. Ha emellé még környezettudatos is, akkor szereti az olyan megoldásokat, amik természetes körülmények között teszik lehetővé a gondoskodást.

Mikor tápoldatozzunk?

A vásárlás idejétől, és a növény fajtájától is függ, hogy mikor kell tápoldatozni. Emiatt nagyon fontos, hogy mindig megnézzük egy szakértői könyvben, vagy megbízató internetes oldalakon, hogy kedvenc szobanövényünk mikor és mennyi tápoldatot igényel.

Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a téli időszakban a növények is pihennek, ekkor nem szabad őket növekedésre „kényszeríteni”.

Ültetést után az új virágföldet megközelítőleg 2 hónapig nem kell tápoldatozni, hiszen a földből a növény meg tudja oldani az utánpótlást.

Kávézacc

Ahelyett, hogy a használt kávézaccot kidobnád, hasznosítsd a kertedben, vagy a szobanövényeid földjében. Ezt az anyagot kifejezetten szeretik a növények, főleg azok, amik a savas táptalajt részesítik előnyben.

A kávézaccra tekinthetünk műtrágyaként, de akár talajdúsítóként is, mi több, még az öntözővízbe is bátran tehetjük.

Ám itt is igaz az aranyszabály: a jóból megárt a sok. Éppúgy, ahogy tápoldatozni sem szabad egész évben, a kávézaccot sem lehet ész nélkül szórni, bármennyire is hatékony.

Zöldséglevek

Nem szabad kiönteni a konyhában a zöldségek, gyümölcsök főzőlevét sem. Amikor a forró vízben nem pároljuk, hanem főzzük ezeket a finomságokat, sok ásványi anyagot és vitamint elvesztünk a tartalmukból. És hova máshova kerülnének ezek a fontos anyagok, mint a főzővízbe?

Szűrés alatt ne hagyjuk, hogy ez az értékes tápoldat a lefolyóban végezze: fogjuk fel egy edényben, hagyjuk kihűlni, majd öntözzünk ezzel. Így egyszerre spórolhatunk a vízfogyasztáson, és a tápoldaton.

Fontos, hogy a főzőlébe ne kerüljön só, hiszen ez kiszárítja a növények talaját.

Gyógynövényfőzetek

Amilyen jót tesznek a gyógynövényekből készült oldatok az embernek, legalább annyira hasznosnak bizonyulnak a szobanövények gondozása során.

Legyen szó kamilláról, vagy éppen csalánról, a legtöbb gyógynövényt bátran bevetheted.

Persze azért jó, ha előzőleg utánanézel, pontosan hogyan és mire használhatod őket, hiszen ahogy nem ugyanolyan gyógynövényeket használjuk torokfájásra és borogatásra, a szobanövények igényeinek sem felel meg mindig ugyanaz a gyógynövényes oldat.

Főtt tojás leve

Akárcsak a zöldségekből, úgy a tojás héjából is kioldódnak a fontos ásványi anyagok a főzés során. Ezzel az öntözővízzel is pontosan úgy kell eljárni, ahogy a zöldséglevek esetében: a kihűlt vizet kell felhasználni az öntözés során.

Kombinálhatjuk is akár a két hatást, ha egy vödörben gyűjtjük a zöldségleveket és a tojás után megmaradt főzővizet. Így egy még hatékonyabb tápoldatot kapunk.

Szénsavmentes ásványvíz

Nem szabad kiönteni azokat az ásványvizeket sem, amiket már nem iszunk meg, mert állottnak találjuk.

Attól, hogy emberi fogyasztásra már nem a legnagyszerűbbek, még jelentős ásványi anyag tartalmuk van. Erre a tartalomra a szobanövények is áhítoznak, tehát ezt a szénsavmentes vizet éppúgy felhasználhatod az öntözés során.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!