Mérgező, ha mindig a jó oldalát akarod nézni mindennek

Mérgező, ha mindig a jó oldalát akarod nézni mindennek

Címlap / Életmód / Lélek / Mérgező, ha mindig a jó oldalát akarod nézni mindennek

A pozitivitás jót tesz a hangulatunknak, mindaddig, amíg nem a negatív érzelmek elkerülésére vagy elfojtására használjuk.

A pozitivitás olyan dolgokat foglal magában, mint a hála, az optimizmus és a pozitív újraértékelés – mondja dr. Tchiki Davis a psychologytoday.com-nak. Talán hallottad már, hogy a pozitivitás jót tesz a jó közérzetnek. Ugyanakkor előfordulhatott már, hogy talán bosszúsnak, dühösnek vagy kényelmetlenül érezted magad, amikor a pozitivitást rád kényszerítették. Valójában a pozitivitás jót tesz a jólétnek – mindaddig, amíg nem a negatív érzelmek elkerülésére vagy elnyomására használjuk. Ezután mérgezővé válhat.

A toxikus pozitivitás a stressz, a negativitás vagy más létező negatív tapasztalatok elutasításának vagy tagadásának aktusa.

Néha nehéz lehet megkülönböztetni a pozitivitást a toxikus pozitivitástól. Például, ha valaki azt mondja nekünk: „Hé, nézd a jó oldalát”, úgy érezhetjük, hogy csökkenti vagy megtagadja negatív érzéseink jogosultságát. Mivel a negatív érzelmek olyan eszközök, amelyeket a fontos szükségletek kielégítésére használunk, érthető, ha nem akarjuk csak úgy elhessegetni őket anélkül, hogy elismerést nyerne a létezésük. Tehát a barátoktól kapott, pozitívnak szánt tanácsok gyakran mérgező pozitivitásnak tűnhetnek a kapó személy számára.

Íme néhány további példa a toxikus pozitivitásra:

  • Azt mondod: „Rossz napom van.” Mérgező válasz: „De sok mindenért hálás lehetsz.”
  • Azt mondod: „Nem tudom, hogy tudok-e kapcsolatot létesíteni a húgommal. Nem bánik velem tisztességesen és tisztelettel.” Mérgező válasz: „Ő a családod. Szeretned kell őt, bármi is történjen.”
  • Azt mondod: „Utálom ezt a munkát!” Mérgező válasz: „Szerencsés vagy, hogy van munkád.”

Ezekben a példákban valaki pozitivitást használ, hogy megsemmisítse igaz vagy negatív tapasztalataidat.

Mindeközben egy barátod ilyen esetekben azt is mondhatja neked, hogy rendben van, ha nem érzed most jól magadat. Ez a negatív érzelmeid elfogadását, valamint az együttérzést és a hálát mutatja. Ez a megközelítés nem mérgező, mert nem tagadja meg érzelmeidet, és nem kényszerít arra, hogy érezz valamit, amit nem akarsz érezni.

Mikor válik mérgezővé a pozitivitás?

Egy tanulmány kimutatta, hogy a „jó oldal” keresése csak ellenőrizhetetlen körülmények között előnyös. Például, ha elveszítjük az állásunkat, előnyös lehet a jövőbeli lehetőségeink átgondolása. De ha megpróbálunk pozitív újraértékelést alkalmazni kontrollálható helyzetekben – vagy olyan helyzetekben, amelyeken változtatni tudunk –, valójában rosszabbul járhatunk.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy nem helyénvaló pozitivitást (pozitív újraértékelést) használni, amikor identitásunkat veszély fenyegeti.

Ha az emberek arra ösztönöznek bennünket, hogy használjunk egy bizonyos érzelemszabályozási készségünket, amiben nem vagyunk jók, az valójában rosszabb helyzetbe hozhat bennünket. És sok ember számára a pozitivitás nehezen fejleszthető és megvalósítható készség lehet.

A legtöbb ember jó dolognak tartja a pozitív érzelmeket, és azt feltételezi, hogy a jóból minél több kell, nem igaz? Nos, kiderült, hogy a túl sok pozitív érzelem valójában rossz dolog lehet. Egy 2008-as kutatás kimutatta, hogy a túl sok pozitív érzelem a mánia kockázati tényezője lehet.

A toxikus pozitivitás csalóka lehet. A pozitivitás előnyei nagyon valóságosak és hatásosak, ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy a pozitivitás félrevezet. Érdemes a fenti példákat észben tartani, és valóban csak addig engedni be a pozitivitást az életedbe, amíg az valóban a hasznodra válik, és megállítani, mielőtt még mérgező lenne.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!