Mérgező, ha mindig a jó oldalát akarod nézni mindennek

Mérgező, ha mindig a jó oldalát akarod nézni mindennek

Címlap / Életmód / Lélek / Mérgező, ha mindig a jó oldalát akarod nézni mindennek

A pozitivitás olyan dolgokat foglal magában, mint a hála, az optimizmus és a pozitív újraértékelés – mondja dr. Tchiki Davis a psychologytoday.com-nak. Talán hallottad már, hogy a pozitivitás jót tesz a jó közérzetnek. Ugyanakkor előfordulhatott már, hogy talán bosszúsnak, dühösnek vagy kényelmetlenül érezted magad, amikor a pozitivitást rád kényszerítették. Valójában a pozitivitás jót tesz a jólétnek – mindaddig, amíg nem a negatív érzelmek elkerülésére vagy elnyomására használjuk. Ezután mérgezővé válhat.

A toxikus pozitivitás a stressz, a negativitás vagy más létező negatív tapasztalatok elutasításának vagy tagadásának aktusa.

Néha nehéz lehet megkülönböztetni a pozitivitást a toxikus pozitivitástól. Például, ha valaki azt mondja nekünk: „Hé, nézd a jó oldalát”, úgy érezhetjük, hogy csökkenti vagy megtagadja negatív érzéseink jogosultságát. Mivel a negatív érzelmek olyan eszközök, amelyeket a fontos szükségletek kielégítésére használunk, érthető, ha nem akarjuk csak úgy elhessegetni őket anélkül, hogy elismerést nyerne a létezésük. Tehát a barátoktól kapott, pozitívnak szánt tanácsok gyakran mérgező pozitivitásnak tűnhetnek a kapó személy számára.

Íme néhány további példa a toxikus pozitivitásra:

  • Azt mondod: „Rossz napom van.” Mérgező válasz: „De sok mindenért hálás lehetsz.”
  • Azt mondod: „Nem tudom, hogy tudok-e kapcsolatot létesíteni a húgommal. Nem bánik velem tisztességesen és tisztelettel.” Mérgező válasz: „Ő a családod. Szeretned kell őt, bármi is történjen.”
  • Azt mondod: „Utálom ezt a munkát!” Mérgező válasz: „Szerencsés vagy, hogy van munkád.”

Ezekben a példákban valaki pozitivitást használ, hogy megsemmisítse igaz vagy negatív tapasztalataidat.

Mindeközben egy barátod ilyen esetekben azt is mondhatja neked, hogy rendben van, ha nem érzed most jól magadat. Ez a negatív érzelmeid elfogadását, valamint az együttérzést és a hálát mutatja. Ez a megközelítés nem mérgező, mert nem tagadja meg érzelmeidet, és nem kényszerít arra, hogy érezz valamit, amit nem akarsz érezni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást