Toxikus a munkahelyed vagy egyszerűen csak fel kéne mondanod? Most kiderül!

Toxikus a munkahelyed vagy egyszerűen csak fel kéne mondanod? Most kiderül!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Toxikus a munkahelyed vagy egyszerűen csak fel kéne mondanod? Most kiderül!

Vannak munkahelyek, ahová szívesen járnak be, és vannak, amik valamilyen megmagyarázhatatlan okból rossz energiát árasztanak. Van néhány árulkodó jel, ami segít abban, hogy felismerd, hogy a munkahelyeddel vagy veled van a probléma, ha minden nap úgy érzed, hogy nem ott van a helyed. Lássuk, mikre kell odafigyelned!

Nem mindegy, hogy milyen konfliktusok vesznek körül

Teljesen normális, ha a munkahelyeden előfordulnak konfliktusok, az azonban nem mindegy, hogy ezeket mi okozza és miről szólnak.

Ha az egyes feladatokkal kapcsolatban merülnek fel közöttetek nézeteltérések, attól nem kell megijedni, az még produktív is lehet és folyamatosan jobb eredményre is sarkallhat.

Ha azonban azt veszed észre, hogy a munka helyett folyamatosan a kollégák közötti feszültséget kell tompítanod, akkor nagyobb a gond.

Kudarcnak érzed magad

Nem biztos, hogy csak magadat kell hibáztatnod, ha minden vasárnap este szinte a gondolattól is rosszul vagy, hogy másnap hétfő és dolgoznod kell.

Ha a főnököd vagy a kollégáid folyamatosan azt éreztetik veled, hogy nem vagy elég jó, annak ellenére, hogy te mindent beleadsz, nem hogy dicsérnek, még plusz feladatokat is adnak neked, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy válts.

Egy munka sem ér annyit, hogy szétrombolja az önbizalmad és idő előtt kiégj a munkában!

Nem a teljesítményed alapján értékelnek

Finoman szólva sem tűnik túlságosan pozitívnak egy olyan munkahely, ahol a munkában nyújtott teljesítményeden kívül az értékelésed során egyéb tényezők is befolyásolhatják a rólad alkotott képet.

Az, hogy mennyire vagy jóban bizonyos kollégákkal vagy a főnökeiddel, az, hogy milyen a családi állapotod vagy hogy milyen munkahelyen kívüli szokásaid vannak, nem szabad, hogy túlságosan sokat nyomjanak a latba.

Ha úgy érzed, hogy itt lehet a gond, akkor érdemes tudatosan változtatnod a jelenlegi helyzeten!

 

Baj, ha kilógsz

Szuper olyan munkahelyen dolgozni, ahol értékelik, ha másképp gondolkozol, ha vannak friss és újszerű ötleteid, sőt ez a természetes.

Hiszen hogyan is lehetne kreatívan és hatékonyan dolgozni úgy, ha folyton azon kell izgulnod, hogy mit mondanak majd a hátad mögött vagy leszúr-e a főnököd a szokásostól eltérő javaslataidért.

Egy toxikus munkahelyen sajnos ezek miatt a munkát hátráltató tényezők miatt is izgulnod kell, így pedig nem meglepő, hogy nehezebben megy a munka és hamar elillan a kezdeti lelkesedés is.

Kesze-kusza kommunikáció

A hatékony munka egyik elengedhetetlen eleme a megfelelő kommunikáció.

Ezt alapvetően mindenki egyénileg alakítja, hiszen azzal ahogy kommunikálsz, hatással vagy a környezetedre is.

Tipp: Ha azt veszed észre, hogy sokszor nem tisztázottak a felelősségi körök, az hogy kinek mi a feladata, sokszor elmarad egy-egy fontos információ vagy későn kapod meg azt, akkor próbálj meg te utánamenni a dolgoknak és szervezd rendszerbe a munkáidat.

Ha te elkezded, valószínű, hogy mások is követni fognak, ezt csak elkezdeni nehéz, de valakinek muszáj!

Összességében…

Mi tehát a tanulság? Nem, nem az, hogy mindenképp mondj fel, azonnal pakold össze az íróasztalod és vissza se nézz, inkább vond le a tanulságot és állj a dologhoz pozitívan!

Ha a jelek közül túlságosan sok dolog ismerős, akkor vagy jelezned kell egy illetékesnek, aki segíthet vagy neked kell váltanod, illetve változtatnod.

Az életed nagy részét ugyanis a munkahelyeden töltöd, nem normális, hogy folyton rosszul érzed magad közben és a munka szó hallatán is kiráz a hideg.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást