Életmód / Lélek / Pénz és hivatás

Egy toxikus munkahely tönkre is tehet! Ilyen döbbenetes hatással lehet rád

Sajnos egy állásinterjún még nem derül ki, hogy milyen érzés lesz bejárnod arra a munkahelyre, hogyan viszonyulnak hozzád a kollégák, és milyen a főnököd akkor, ha már ténylegesen az alkalmazottja vagy. Persze jelek már az első beszélgetésnél vannak, és ha a megérzésed azt súgja, hogy valami nem stimmel, majdnem biztos, hogy így is van. Egyik olvasónk, Viktória (30) is így járt, amikor az álommunkahelyére jelentkezett, és legnagyobb meglepetésére felvették.

„Mindig ott akartam dolgozni, és amikor behívtak egy interjúra, nagyon boldog voltam. Visszatekintve már emlékszem, hogy amikor körbevezettek az irodában, mindenki stresszesnek tűnt, de akkor ennek nem tulajdonítottam jelentőséget. A legelső munkanapomtól kezdve viszont maga volt a pokol ott lenni. A főnököm, aki az interjún még kedvesen mosolygott, onnantól kezdve 180°-os fordulatot vett.

Mindent kritizált, de nem profi módon, hanem megalázóan, lehetőleg úgy, hogy mindenki hallja körülöttünk.

És nem csak a munkámat! A ruháimat is folyton leszólta, nem tetszett neki, hogy nincs iPhone-om, és az összes ötletemet nemes egyszerűséggel ‘sz*rnak’ nevezte. Nem értettem, hogy mi történik, mígnem a kollégáim felvilágosítottak, hogy ő mindenkivel ilyen, még akkor is, ha szimpi vagy neki. De ha nem vagy szimpi, akkor duplán kapod a beszólásokat. Egy hónap alatt eljutottam oda, hogy szó szerint remegett a kezem, amikor beléptem az ajtón, megzuhant az önbecsülésem, és nem egyszer el is sírtam magam megbeszéléseken. Végül felmondtam, de végszóra még azért kaptam egy emlékezetes monológot a képességeimről. Azóta eltelt 8 év, de néha még mindig vannak rémálmaim abból az időszakból.”

A mérgező munkahely ilyen hatással van rád

Viktória története is bizonyítja, hogy mennyire döbbenetes hatással lehet az emberek lelki állapotára egy toxikus munkahely. Már egyetlen hónap elég ehhez, de ha valaki kényszerből éveket húz le egy ilyen környezetben, még komolyabb következményeket tapasztalhat magán. Szakértők szerint ugyanis egy ilyen mérgező szituáció jelentősen növelheti a depresszióra való hajlamot, a szorongás kialakulását, és a túlzott stressz megjelenését. Néha akár ezt a hármat együtt is, amelyek komoly fizikai gondokat eredményezhetnek.

A gyenge immunrendszer csak egy ezek közül, de a hajhullás, kimerültség, gyomorbetegségek, sőt, még akár a PTSD (poszttraumatikus stressz-szindróma) is kialakulhat, amelynek kezelése már szakértői segítséget igényel. És ha valaki éveken át folyamatos gyomorideggel megy dolgozni, ennél komolyabb panaszokkal is szembetalálhatja magát! 

izusek/istockphoto.com

A kollégák is bántalmazhatnak

Egy toxikus munkahelyen sokszor a főnök viselkedése okoz gondokat a dolgozóknál, de nem csak a vezetőség állhat a háttérben. Sőt, gyakran van, hogy ők nem is tudnak a lelki bántalmazásról, ami az alkalmazottak között zajlik. Így történt Klaudiával (26) is, aki azért mondott fel, mert kollégái folyamatosan szóbeli bántalmazásnak tették ki.

„Sokáig nem értettem, mi bajuk van velem. Kedves voltam, szorgalmas, és bár tény, hogy eleinte hibáztam, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Az első egy hétben senki sem szólt hozzám, nem hívtak ebédelni, ha pedig megkérdeztem, mehetek-e, közölték, hogy privát megbeszéléssel kötötték egybe az étkezést. A főnököm nagyon kedves volt, de szinte sosem tartózkodott bent az irodában, a munkája miatt állandóan utazott. Valószínűleg ezért merték megengedni maguknak ezt a stílust. Később nyitottak felém, kérdezősködtek a magánéletemről, de aztán kiderült, hogy csak pletykálni akartak, és később mindent visszahallottam olyanoktól, akiket nem is ismerek.

Gúnynevet ragasztottak rám, és így beszéltek rólam a hátam mögött, de pontosan tudtam, hogy rólam beszélnek.

Volt közöttük egy csoportvezető, aki ellenőrizte a munkámat, és sorra vissza is dobta őket. Volt, hogy hétvégére is feladatokat adott nekem, mert ‘túl lassú vagyok, és miattam csúsznak meg’. Amikor a főnökömnek jeleztem, beszélt velük, de ettől én lettem a spicli, szóval semmi sem változott, csak halkabban pletykáltak. Fél évig dolgoztam ott, de a végén már nyugtatókkal.”

Az ehhez hasonló lelki terror hatása

A lelki terrornak számtalan formája létezik, a kirekesztés pedig az egyik leggyakoribb. Egy új munkahelyen, ahol egyébként is kiszolgáltatottabb helyzetben vagy, a környezeted elutasítása és megalázása a saját önbizalmadat is lerombolhatja. Tudod, hogy nincs igazuk, mégis elkezded elhinni, hogy veled van a baj. Meggyőződéseddé válik, hogy valóban rosszul végzed a munkádat, nem elég jók a képességeid, és ez olyan mértékű önbecsüléscsökkenést hoz magával, ami már a magánéletedre is komoly befolyással bír. A párkapcsolatod megsínyli a stresszt és a rossz hangulatot, de szingliként is akadályt guríthat az ismerkedés elé.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Korábbi munkatársból főnök

Zsóka (58) egész életében a kereskedelemben dolgozott, legutóbbi munkahelye viszont egy életre elvette tőle a kedvét. 

„Nagyon jó kis csapattal dolgoztam együtt egy kisboltban, mindig segítettünk egymásnak, baráti volt a viszonyunk. Amikor a főnökünk bejelentette, hogy távozik, mind tudtuk, hogy Andi kapja majd meg az állást, és nagyon örültünk is neki. De amikor Andi már néhány hete főnök volt, teljesen kifordult magából. Soha életemben nem volt még ilyen zsarnokoskodó felettesem, aki ennyire személyeskedett volna a munkahelyen.

Állandóan figyelt minket kamerákon, és nem egyszer felhívott, hogy miért ültem le, amikor lenne mit pakolni. Volt, hogy a vásárlók előtt állt neki vitatkozni velem azért, mert lassú vagyok a kasszában, és hogy ‘figyeljek jobban, nehogy még egyszer elszámoljam magam visszaadásnál’, amire a 30 évem alatt egyszer volt példa, de persze a vásárlók rögtön úgy kezeltek, mintha együgyű lennék, vagy le akarnám őket húzni. Korábban jóban voltunk, meséltem neki személyes dolgokat, ezekkel visszaélt, és gúnyt űzött belőlem.

Amikor súlyos veseelégtelenséggel műtöttek, és táppénzre kerültem, kétnaponta felhívott, hogy jó lenne, ha visszajönnék, mert nem ezért fizet.

Akkor mondtam fel, és váltottam teljesen szakmát. Lehet gúnyolódni azon, hogy gyárban dolgozom, de ezerszer jobban érzem magam, nem fáradok el annyira, és senki sem él vissza a szabadidőmmel!”

A megoldás

Nagyon nehéz kérdés, hogy mit érdemes tenni, ha valaki toxikus munkakörnyezetben találja magát, ahogy azt olvasóink történetei is bizonyítják. Sok esetben sajnos a HR tehetetlen, és bár egyre több helyen próbálják kiszűrni ezeket a lelki bántalmazásokat, még mindig gyereklábakon áll a dolog. Ha ilyen helyzetbe kerültél, elsősorban szükséged lesz egy barátra vagy szakértőre, akivel beszélgethetsz az érzéseidről, és együtt legalább lelki megoldást találhattok a helyzetre.

A következő lépés, hogy leülsz beszélni a főnökkel, kollégákkal: kérdezd meg, hogy mivel váltottad ki ezt a helyzetet, és mit tehetsz, hogy jobb legyen a helyzet, de ha ez nem vezet sehová, nincs értelme maradni. Szerencsére rengeteg pozitív szemléletű munkahely létezik, ahol megbecsülik a dolgozókat, és a konfliktusokat valóban kezelik, ezért nem érdemes éveket elpazarolnod az életedből az egészséged kárára.

De ne mondj fel hirtelen felindulásból sem! Tervezd meg a kilépésedet: nézd meg, mennyi félretett pénzed van, ha esetleg most ismét állás nélkül maradnál pár hétre, hónapra. Jelentkezz mihamarabb hirdetésekre, nézd meg, van-e lehetőséged támogatást igényelni, esetleg kérdezősködj körbe az ismerőseidnél, akár csak átmeneti állás miatt. A toxikus munkahelyet egyedül nem tudod megváltoztatni, de azt csakis te döntheted el, hogy vesztegeted-e rá az idődet!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást