Egy toxikus munkahely tönkre is tehet! Ilyen döbbenetes hatással lehet rád

Egy toxikus munkahely tönkre is tehet! Ilyen döbbenetes hatással lehet rád

Címlap / Életmód / Lélek / Egy toxikus munkahely tönkre is tehet! Ilyen döbbenetes hatással lehet rád

Sajnos egy állásinterjún még nem derül ki, hogy milyen érzés lesz bejárnod arra a munkahelyre, hogyan viszonyulnak hozzád a kollégák, és milyen a főnököd akkor, ha már ténylegesen az alkalmazottja vagy. Persze jelek már az első beszélgetésnél vannak, és ha a megérzésed azt súgja, hogy valami nem stimmel, majdnem biztos, hogy így is van. Egyik olvasónk, Viktória (30) is így járt, amikor az álommunkahelyére jelentkezett, és legnagyobb meglepetésére felvették.

„Mindig ott akartam dolgozni, és amikor behívtak egy interjúra, nagyon boldog voltam. Visszatekintve már emlékszem, hogy amikor körbevezettek az irodában, mindenki stresszesnek tűnt, de akkor ennek nem tulajdonítottam jelentőséget. A legelső munkanapomtól kezdve viszont maga volt a pokol ott lenni. A főnököm, aki az interjún még kedvesen mosolygott, onnantól kezdve 180°-os fordulatot vett.

Mindent kritizált, de nem profi módon, hanem megalázóan, lehetőleg úgy, hogy mindenki hallja körülöttünk.

És nem csak a munkámat! A ruháimat is folyton leszólta, nem tetszett neki, hogy nincs iPhone-om, és az összes ötletemet nemes egyszerűséggel ‘sz*rnak’ nevezte. Nem értettem, hogy mi történik, mígnem a kollégáim felvilágosítottak, hogy ő mindenkivel ilyen, még akkor is, ha szimpi vagy neki. De ha nem vagy szimpi, akkor duplán kapod a beszólásokat. Egy hónap alatt eljutottam oda, hogy szó szerint remegett a kezem, amikor beléptem az ajtón, megzuhant az önbecsülésem, és nem egyszer el is sírtam magam megbeszéléseken. Végül felmondtam, de végszóra még azért kaptam egy emlékezetes monológot a képességeimről. Azóta eltelt 8 év, de néha még mindig vannak rémálmaim abból az időszakból.”

A mérgező munkahely ilyen hatással van rád

Viktória története is bizonyítja, hogy mennyire döbbenetes hatással lehet az emberek lelki állapotára egy toxikus munkahely. Már egyetlen hónap elég ehhez, de ha valaki kényszerből éveket húz le egy ilyen környezetben, még komolyabb következményeket tapasztalhat magán. Szakértők szerint ugyanis egy ilyen mérgező szituáció jelentősen növelheti a depresszióra való hajlamot, a szorongás kialakulását, és a túlzott stressz megjelenését. Néha akár ezt a hármat együtt is, amelyek komoly fizikai gondokat eredményezhetnek.

A gyenge immunrendszer csak egy ezek közül, de a hajhullás, kimerültség, gyomorbetegségek, sőt, még akár a PTSD (poszttraumatikus stressz-szindróma) is kialakulhat, amelynek kezelése már szakértői segítséget igényel. És ha valaki éveken át folyamatos gyomorideggel megy dolgozni, ennél komolyabb panaszokkal is szembetalálhatja magát! 

izusek/istockphoto.com

A kollégák is bántalmazhatnak

Egy toxikus munkahelyen sokszor a főnök viselkedése okoz gondokat a dolgozóknál, de nem csak a vezetőség állhat a háttérben. Sőt, gyakran van, hogy ők nem is tudnak a lelki bántalmazásról, ami az alkalmazottak között zajlik. Így történt Klaudiával (26) is, aki azért mondott fel, mert kollégái folyamatosan szóbeli bántalmazásnak tették ki.

„Sokáig nem értettem, mi bajuk van velem. Kedves voltam, szorgalmas, és bár tény, hogy eleinte hibáztam, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Az első egy hétben senki sem szólt hozzám, nem hívtak ebédelni, ha pedig megkérdeztem, mehetek-e, közölték, hogy privát megbeszéléssel kötötték egybe az étkezést. A főnököm nagyon kedves volt, de szinte sosem tartózkodott bent az irodában, a munkája miatt állandóan utazott. Valószínűleg ezért merték megengedni maguknak ezt a stílust. Később nyitottak felém, kérdezősködtek a magánéletemről, de aztán kiderült, hogy csak pletykálni akartak, és később mindent visszahallottam olyanoktól, akiket nem is ismerek.

Gúnynevet ragasztottak rám, és így beszéltek rólam a hátam mögött, de pontosan tudtam, hogy rólam beszélnek.

Volt közöttük egy csoportvezető, aki ellenőrizte a munkámat, és sorra vissza is dobta őket. Volt, hogy hétvégére is feladatokat adott nekem, mert ‘túl lassú vagyok, és miattam csúsznak meg’. Amikor a főnökömnek jeleztem, beszélt velük, de ettől én lettem a spicli, szóval semmi sem változott, csak halkabban pletykáltak. Fél évig dolgoztam ott, de a végén már nyugtatókkal.”

Az ehhez hasonló lelki terror hatása

A lelki terrornak számtalan formája létezik, a kirekesztés pedig az egyik leggyakoribb. Egy új munkahelyen, ahol egyébként is kiszolgáltatottabb helyzetben vagy, a környezeted elutasítása és megalázása a saját önbizalmadat is lerombolhatja. Tudod, hogy nincs igazuk, mégis elkezded elhinni, hogy veled van a baj. Meggyőződéseddé válik, hogy valóban rosszul végzed a munkádat, nem elég jók a képességeid, és ez olyan mértékű önbecsüléscsökkenést hoz magával, ami már a magánéletedre is komoly befolyással bír. A párkapcsolatod megsínyli a stresszt és a rossz hangulatot, de szingliként is akadályt guríthat az ismerkedés elé.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást