Tovább csökkentek az albérletárak – Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak

Tovább csökkentek az albérletárak – Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak

Címlap / Hírek / Tovább csökkentek az albérletárak – Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak

A fővárosban a kiadó használt ingatlanok egy négyzetméterre vetített „ára” pedig január elejére 3 ezer forint alá süllyedt a kínálati piacon, ami a 2017-es szintnek felel meg.  A fővárosi átlagos bérleti díjak januárra pedig 130 ezer forintra mérséklődtek, amire utoljára 2015-ben volt példa, vagyis a budapesti bérleti díjak ötéves mélypontra estek vissza.  

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest – áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában, amely a legújabb – december végére, január elejére jellemző – kínálati adatokat is ismerteti. 

Lejtőn a kerületek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „Az országos albérletpiacon a főváros van fókuszban, kiadó lakások kétharmada budapesti. A bérleti díjak pedig hónapról hónapra lejjebb ereszkednek. Novemberben az előző havi átlaghoz képest 1,6 százalékkal csökkentek a díjak.” Novemberben Budapesten csak a budai hegyvidéki városrészekben – az I., II. és XII. kerületekben nőttek az albérletárak októberhez képest, mégpedig 1,8 százalékkal, ám októberben ezekben a lokációkban több mint 5 százalékos áresés volt, így ezt a hátrányt nem hozták be. A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal, a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kerületek lejjebb a bérleti díjak novemberben a KSH-ingatlan.com-lakbérindex szerint. 

ingatlan.com

Évek óta nem látott árszintek

Az ingatlan.com saját, január elejére jellemző adatai szerint novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak. 

Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj 3 ezer alá került, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt ekkor, amire legutóbb 5 éve fordult elő. Az ingatlan.com szakembere elmondta: „Bár világszerte megkezdődtek az oltások, és egyre többen várják a járvány okozta bizonytalanság megszűnését, egyelőre érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítunk.” 

ingatlan.com
ingatlan.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást