Mi történik a testedben, amikor lázas vagy?

Mi történik a testedben, amikor lázas vagy?

Címlap / Életmód / Egészség / Mi történik a testedben, amikor lázas vagy?

Mindenki tudja, hogy a betegségek első komolyabb tünete a láz: ilyenkor a szervezeted felveszi a harcot a bejutott kórokozókkal, ennek érdekében emeli meg a tested hőmérsékletét is. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy pontosan mi is történik akkor, amikor lázas az ember. Az alábbi folyamatok mennek végbe a testedben ilyenkor.

A testünk hőmérséklete normálisan 36-37 Celsius-fok között van, 37-38 Celsius-fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38 Celsius-fok felettit pedig láznak nevezzük. A láz, bár sokszor ész nélkül csillapítjuk, alapvetően nem egy káros dolog, hacsak nem nagyon magas: annak az eszköze, hogy a szervezet kiirtsa a kórokozókat a testből. Az immunrendszerünk egyik fontos fegyvere a vírusok és baktériumok ellen, ezért érdemes átgondolni, azonnal lázcsillapítóhoz nyúlunk-e betegség esetén.

Ha lázasok vagyunk, annak az oka valamilyen külső támadó, általában vírus vagy baktérium, de lehet parazita, vagy egyéb kórokozó is. Bármi, aminek nem szabadna ott lennie, és az immunrendszerünk ezt észreveszi, és megkezdi a védekezést ellene.

Az agy hipotalamusz nevű régiója irányítja a test hőmérsékletét, az immunrendszer ide küldi a jeleket azért, hogy az első védvonal beinduljon. A legtöbb kórokozó általában nem képes túlélni a 37 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet, ezért a láz nagyon hatékony fegyver lehet a kiirtásukra.

gpointstudio/depositphotos.com

Valójában nem is a lázzal van problémája az embernek, jó, ha az immunrendszer megfelelően működik, és kifüstöli a kórokozókat. A baj az, hogy a lázzal fáradtság, az energiaszint drasztikus csökkenése, levertség és általános rosszkedv is jár.

Ha a test magasabb hőmérsékleten dolgozik, mint a helyiség levegőjének a hőmérséklete, ahol éppen vagyunk, akkor rázhat minket a hideg, fájhatnak az izmaink, és izzadás is jelentkezhet. 

Ez azért van így, mert a láz a test minden részére hatással van. A szívverés felgyorsul, és a pulzus megemelkedik. Éppen ezért a veséknek is keményebben kell dolgozniuk, a káros anyagok gyorsabban ürülnek, az anyagcsere felgyorsul, az egész test gyorsabb fokozatra kapcsol. Ez kifárasztja a testet, ami nem is csoda: a szokásosnál sokkal jobban dolgozik.

Szakértők szerint, ha felnőtt, egészséges ember vagy, és nem érzed magad túlságosan rosszul lázasan, akkor az a legjobb, ha nem teszel semmit: ne vegyél be gyógyszert, ne próbáld meg csillapítani a lázadat, egészen egyszerűen csak hagyd, hogy a tested tegye a dolgát. A láz nem hiába jelenik meg, és nagyon hasznos, ha jól reagál rá a szervezet.


AndrewLozovyi/depositphotos.com

Ha azonban nagyon kellemetlenül érzed magad, akkor a pihenés, a rengeteg folyadék és anyuka életmentő húslevesén kívül gyógyszerekhez is folyamodhatsz: nem kell azonnal orvoshoz rohanni, ha van otthon lázcsillapító, és hat is, akkor nyert ügyed van. Fontos azonban, hogy gyerekeket ne kezelj gyógyszerrel anélkül, hogy ne konzultálnál a háziorvossal.

A gyógyszeren kívül is van többféle praktika, amivel lejjebb viheted a lázadat: ne öltözz be nagyon, ne is takarózz be túlzottan, és hagyd a szobát hűvös, de nem hideg hőmérsékleten. Vegyél langyos fürdőt, igyál sok folyadékot (lehetőleg vizet vagy teát, cukor nélkül), de még véletlenül se feküdj hideg vízbe, és ne használj alkoholt a tested fertőtlenítésére se kívülről, se belülről. Hiába tűnhet úgy, hogy a népi orvosság, a pálinka mindenre jó – ezzel most csak rontanál a helyzeten. 

Forrás

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!