Esküvő / Párkapcsolat / Szerelem

Torta helyett kenyér? – 10 érdekesség az esküvői hagyományokról

Torta helyett kenyér? – 10 érdekesség az esküvői hagyományokról

Gondolkodtál már azon, vajon miért viselnek a menyasszonyok fehér ruhát a nagy napon, és kitől származik ez az ötlet? Na és azt tudod, hogy régen virágcsokor helyett mit fogtak a kezükben a lányok, miközben az oltár elé vonultak? Néhány esküvői hagyomány eredete téged is garantáltan meg fog lepni!

A koszorúslányok ruhája

Belegondoltál már, vajon miért viselnek a koszorúslányok ugyanolyan ruhát az esküvőkön? Ez a hagyomány még az ókori Rómához nyúlik vissza, amikor nem csak ők, de még a menyasszony is ugyanolyan ruhát vett fel a nagy napra.

Ez viszont nem azért alakult így, mert az ara szerette volna erősíteni a barátság kötelékét – a döntéssel a gonosz szellemeket próbálták megtéveszteni, akik a boldog pár jövőjét akarták tönkretenni.

Ezzel a trükkel ugyanis a lények nem tudták eldönteni, hogy a lányok közül ki is a menyasszony valójában.

Az eljegyzési gyűrű

Tudtad, hogy az eljegyzési gyűrű fogalma egészen a középkorig nem is létezett?

Végül III. Ince pápa vezette be 1215-ben, mert úgy vélte, a lánykérés és az esküvő között viszonylag több időre van szükség, és nem szabad a kettőt szinte rögtön egymás után megtartani.

Ez pedig elindította az eljegyzési gyűrűk népszerűségét, amik ma már a lánykérés elengedhetetlen elemei.

A fehér ruha eredete

Ha esküvő, akkor neked is azonnal a hófehér menyasszonyi ruha jut eszedbe? Ezzel nem vagy egyedül, de valójában a hagyomány nem is nyúlik vissza olyan régi időkre, mint gondolnánk.

Legelőször ugyanis 1840-ben viselt fehéret az esküvőjén Viktória királynő, ahelyett, hogy a korban népszerű piros színt választotta volna.

Ezzel viszont nem az volt a célja, hogy az ártatlanságot szimbolizálja; sokkal inkább a gazdagságát akarta kifejezni. Mivel a fehéret szinte lehetetlen volt kitisztítani akkoriban, ezt a ruhát mindössze egyszer tudta viselni – így jelezte a násznép felé, hogy ő ezt a luxust is megengedheti magának.

Csokor helyett…

Az ősi időkben a menyasszonyok csokor helyett különböző aromájú fűszernövényekkel sétáltak az oltár elé: például fokhagymával, kaporral és rozmaringgal, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket – ez a hagyomány pedig egészen az 1800-as évekig élte fénykorát.

A virágok ötlete szintén Viktória királynőhöz köthető, ő ugyanis fűszerek helyett egy csokor hóvirággal a kezében mondta ki a boldogító igent.

A csokordobás ötlete

Manapság a csokordobás elengedhetetlen része az esküvőnek, de gondoltad volna, hogy egykor nem is arra szolgált, hogy a segítségével kiderítsük a következő menyasszony személyét?

A régebbi időkben úgy vélték, ha a vendégeknek sikerül egy-egy darabot leszakítani a menyasszony ruhájából, azzal némi szerencsét vihetnek haza az otthonukba.

A csokordobálás ezért jelent meg; míg a meghívottak igyekeztek elkapni a virágot, addig az arának volt ideje „arrébb menekülni”, hogy a ruháját meg tudja óvni.

A mézeshetek

A mézeshetek (vagy nászút) hagyománya Norvégiából ered.

Ott ugyanis régebben az volt a szokás, hogy az esküvő után a friss házaspár egy hónapon keresztül elrejtőzik valahol az ismerősök elől, és minden nap megiszik egy bögre mézes bort.

Ezt nevezzük igazi mézesheteknek!

Miért a bal oldal?

Benned felmerült már a kérdés, vajon miért a vőlegény bal oldalán kell állnia a menyasszonynak?

Nos, ez a hagyomány is régebbre nyúlik vissza – azokra az időkre, amikor a párbajok még mindennaposak voltak. 

Akkoriban gyakran előfordult, hogy más férfiak is kinézték maguknak a menyasszony jelöltet, és az esküvőre berontva elrabolták őt. 

Ezért volt fontos, hogy a vőlegény jobb oldalán ne álljon senki, hogy szükség esetén fel tudja venni a harcot a betolakodókkal.

Torta helyett kenyér

Manapság a gyönyörű torta az esküvő elengedhetetlen eleme, a Római Birodalom idejében azonban a lakoma után torta helyett kenyeret szolgáltak fel.

Ez az étel azért volt fontos számukra, mert a termékenységet szimbolizálta, és az ifjú pár feje felett ketté törve jó szerencsét és sok utódot vártak tőle.

Eső = áldás?

Míg a legtöbben attól rettegünk a nagy napon, hogy esni fog az eső, addig más helyeken kifejezetten örülnek ennek a menyasszonyok.

Egy hindu hagyomány szerint ugyanis, ha a ceremónia alatt elered az eső, az hatalmas szerencsét hozhat a házhoz, és igazi áldásként tekintenek rá.

Extrém esküvők

Az utóbbi időben népszerűvé váltak a nem éppen hétköznapi esküvők is. Gondoltad volna, hogy egyre több pár dönt úgy, hogy a boldogító igent a víz alatt mondja ki?

A Bahamákon számos iroda vállalja ehhez hasonló ceremóniák megszervezését – így előfordul, hogy az ifjú pár „Igen” feliratú táblát tart a kezében a víz alatt, miközben cápák veszik őket körül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást