Tönkreteszi a barátságokat a facebook?

Tönkreteszi a barátságokat a facebook?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tönkreteszi a barátságokat a facebook?

Nem rég olvastam ezt a posztot egy közösségi oldalon: Mindenki azon gondolkozik, hogy mivel lepje meg karácsonykor a párját. A facebook jelszavaddal… lesz ott meglepetés bőven.

A probléma gyökere

A közösségi oldalak gyakorlatilag a népszerűségről szólnak, és arról, hogy minél több ,,barátunk” és ismerősünk legyen. Az ember óhatatlanul meg akar felelni a barátainak, ismerőseinek, ám más – mondjuk – a facebookos barát, ismerős, mint azok, akikkel valódi kapcsolatot tart fenn az ember.
Mivel sok időt töltünk a közösségi oldalakon, elmosódnak a határok. A kapcsolatokat ápolni kell, ami idő, és kényszert érzünk – gyarló, ám természetes módon – arra, hogy megfeleljünk, valamennyire népszerűek legyünk a közös internetes felületen. Ez okozhat problémát, többek között a párkapcsolatban is.

A féltékenység

Természetes, hogy igazi barátaid és társad ,,elirigylik” az időt, amit a képernyő előtt töltesz más, egyéb kapcsolatok építésével, miközben valódi kapcsolataid az idő hiánya miatt lassan elkopnak.
A féltékenység szüli a számonkérést, ami viszont téged érint kellemetlenül, mert olyan érzés, mintha be akarnának szabályozni téged. A helyzet tovább romlik, ha nem veszel tudomást valódi környezeted igényeiről, lényegtelen dolognak minősíted a monitor előtt töltött időt, miközben mégis ezekbe a kapcsolatokba fektetsz energiát.

A lájkolás

A lájkolás automatikusan, reflexből megy, így aktuális hangulatodat tökéletesen tükrözi. Ez mint a barátaidnak, mint párodnak kínos lehet, függetlenül attól, hogy jogos-e vagy nem. Ez a hiba kikerülhető, ha csak olyan dolgokat osztasz meg, melyek teljesen semlegesek életedtől, hangulatodtól.
A reflexszerű lájkolás amúgy sem szerencsés, mivel nem mindig egyértelmű, hogy a megosztást, vagy annak tartalmát helyesled, és ha itt félre csúszik a kommunikáció, vita, probléma adódhat.

Titkok

A közösségi oldalakon nincsenek titkok. Barátaidnak és neked vannak közös barátaitok, ha másként nem, szegről-végről. Azt is tudjuk, hogy az internet a gyors információ átadásra szolgál. Így bármi, amit magán levelezésben leírsz, nagy eséllyel tudja meg az is, akinek szerinted nem kellene.
Örök hiba az is, hogy nem lép ki valaki rendesen az oldalról, így ha közös gépet használtok pároddal, olyat is elolvashat, amit hirtelen haragból írtál.

Ezért időszakonként töröld azokat a leveleket, melyek hirtelen indíttatásból születtek. Persze jobb lenne, ha tisztelnéd annyira valós kapcsolataidat, hogy ne kerüljön sor a bántó levélváltásra.

,,Kapcsolatban”

Hallottam már olyat, hogy valaki nem akarta felvállalni a ,,kapcsolatban” jelzőt a profiljában, emiatt kapcsolata tönkrement. Az ilyen kapcsolatokért nem kár, hiszen, nem attól van valaki kapcsolatban, hogy azt posztolja.
A sértődékeny embereknek, vagy azoknak, akik nem képesek ismerőseik előtt felvállalni a másikat, a facebook egyenlő a sikertelen párkapcsolatokkal. A facebook nem része egy valódi párkapcsolatnak, egyéntől függően, csak egy olyan felesleges felület, ami esetlegesen újabb és újabb konfliktusforrás lehet.

Odafigyelés

Nem a közösségi oldalakon kell odafigyelni a másikra, hanem a való életben. Kutakodni lehet ugyan a másik iránt, de felesleges komoly következtetéseket levonni megosztásaiból. Kedveskedni is lehet a másiknak azzal, ha lájkoljuk megosztásait, ám ez a kommunikációnak egy igen beszűkült formája. Ha csak ennyire telik, akkor időtöltésre van szüksége annak, aki ezt csinálja, nem kapcsolatra.
A facebook és egyéb közösségi oldalakat nem szabad túl komolyan venni, el kell határolni a valós és a virtuális kapcsolatokat. Természetesen ez utóbbiaknak is meg van a maguk szerepe a mai világban, de tudni kell hol a határ, és hogy mi fontosabb.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást