Tökös zsemle

Tökös zsemle

Címlap / Életmód / Receptek / Tökös zsemle

Egy újabb nagyszerű recept sütőtökkel. Elkészíthetjük vaníliakrémmel, tojáskrémmel, dzsemmel, gyümölccsel vagy egyéb finomsággal.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg sütőtök püré
fél kiskanál fahéj
negyed kiskanál szerecsendió (reszelt)
csipet só
1 kiskanál szódabikarbóna
2 és fél evőkanál tejpor
5 dkg cukor
kevés élesztő
1/3 csésze melegvíz
1/4 csésze napraforgóolaj

A töltelékhez:

1 csésze friss tej
1/4 csésze tejszín
5 dkg cukor
2 evőkanál kukoricaliszt
1 csepp sárga színezék
1 kiskanál vanília
1 tojássárgája
1 evőkanál vaj

Elkészítése:

1. A tésztához futtassuk fel az élesztőt langyos vízben és cukorban. Addig hagyjuk, ameddig felhabosodik.

2. A többi összetevőt, az olajon kívül, keverjük össze egy nagy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Gyúrás közben annyi olajat adjunk hozzá, hogy könnyen gyúrhatóvá váljon. Ha túl ragadós, szórjuk meg néha kevés liszttel. Gyúrás után hagyjuk letakarva egy konyharuhával, ameddig méretében jól megnő.

3. Lyukasszuk ki a tésztát és gyúrjuk át újra. Osszuk kis teniszlabda nagyságú zsemlékre.

4. A golyókat tegyük kivajazott tepsire egymástól távolabb, hogy engedjünk helyet, hogy újra megkeljenek.

5. Ameddig a zsemlék kelnek, készítsük el a sütőtökös tölteléket. Egy tálban keverd össze a kukoricalisztet, a tejszínt és a szinezéket.

6. A friss tejet főzzük fel, keverjük bele a cukrot, majd a kukoricalisztes keveréket, mi közben folyamatosan kevergetjük. Amikor besűrüsödött, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vajat és összekeverjük. Adjuk hozzá a vaníliát is.

7. Tejszínhabtöltőn keresztül nyomjuk a zsemle közepébe a tölteléket.

8. Előmelegített sütőben 250 C fokon süssük kb. 15 percig, amíg aranybarnára sül.

Tipp: Sütés előtt kenjük be felvert tojásba mártott ecsettel a zsemléket.

Jó étvágyat kívánunk!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!